Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Care este cea mai bună soluție antimucegai?

Mucegaiul poate provoca multe efecte neplăcute asupra sănătății, între care nas înfundat, dureri în gât, tuse sau respirație șuierătoare, arsură la nivelul ochilor sau erupții pe piele. Persoanele cu astm bronșic sau cele care sunt alergice la mucegai pot avea reacții severe. Persoanele cu imunitate compromisă și persoanele cu boli pulmonare cronice pot dezvolta infecții pulmonare din cauza mucegaiului, motiv pentru care e esențial de identificat cea mai buna solutie antimucegai. De reținut faptul că petele de mucegai apar acolo unde există umiditate, cum ar fi în jurul scurgerilor de pe acoperișuri, ferestre sau țevi, sau acolo unde a avut loc o inundație. Mucegaiul se poate dezvolta pe hârtie, carton, pe pereți și tavane, dar poate apărea și pe vopsele, tapet, izolație, gips-carton, covor, țesătură și tapițerie.

Cuprins

 • Tipuri de mucegai
 • Produse chimice pentru remedierea mucegaiului
 • Este util clorul pentru eliminarea mucegaiului?
 • Peroxidul de hidrogen ucide mucegaiul?
 • Alcoolul este eficient pentru îndepărtarea mucegaiului?

Vestea bună este că problema mucegaiului, oricât de neplăcut ar fi, are soluții. Între metodele de eradicare care pot fi utilizate se numără substanțele chimice, cum ar fi clorul, dar și ingrediente naturale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai. 

Toate metode pot fi foarte eficiente, factori precum disponibilitatea, prețul și preferințele vă pot influența în a alege cea mai buna solutie antimucegai.

Dacă doriți să evitați utilizarea substanțelor chimice pentru a eradica mucegaiul, puteți face uz de o metodă bazată pe dezumidificare, mai exact, folosind un purificator de aer sau un dezumidificator.

Cu toate acestea, deși această metodă poate fi eficientă, nu va ucide complet fungii și nu va elimina orice pete rămase în urmă. Dacă aveți nevoie de o tehnică mai puternică, mai invazivă, atunci utilizarea produselor de îndepărtare a mucegaiului ar fi următorul pas.

Produsele tipice pentru îndepărtarea mucegaiului sunt destul de toxice și necesită o manipulare foarte atentă. Trebuie luate măsuri de siguranță dacă utilizați aceste metode, cum ar fi utilizarea unui echipament de protecție (mască și mănuși) și ventilarea adecvată a încăperii.

Cele mai comune metode de eliminare a mucegaiului sunt folosirea înălbitorului sau a clorului, care conțin fungicide și substanțe chimice, însă e important de știut faptul că acestea pot fi dăunătoare pentru oameni și pentru mediu.

solutie antimucegai - Care este cea mai bună soluție antimucegai?

Tipuri de mucegai

Mucegaiurile mai frecvente pe care le întâlnesc majoritatea proprietarilor de case pot fi clasificate în trei categorii: alergene, patogene și toxice.

 • Mucegaiurile alergene pot necesita îndepărtarea de către un profesionist, dar cele mai multe pot fi îndepărtate cu produse de dezinfectare casnică, uneori chiar și cu solutii antimucegai fara clor.
 • Mucegaiurile patogene pot fi controlate cu dezinfectanți, dar coloniile mari necesită îndepărtarea profesională.
 • Mucegaiurile toxice sunt cele mai dăunătoare și necesită un profesionist pentru a ucide mucegaiul și a elimina orice materiale afectate. (Sursa)

Produse chimice pentru eliminarea mucegaiului

Oamenii care au chiar și puțină experiență în îndepărtarea mucegaiului au o înțelegere de bază a termenilor precum „colonii”, „creștere fungică”, „ecologie fungică normală”, „casetă de prelevare a probelor de bioaerosoli” și „spori”. Familiaritatea lor cu terminologia de înlăturare a mucegaiului se poate extinde chiar și la unii dintre termenii care trec în lumea chimiei, cum ar fi „antimicrobian” și „fungicid”. (Sursa) Vom vedea în continuare a ce se referă fiecare termen în parte, astfel încât data viitoare când citești eticheta unui produs să știi la ce să te aștepți.

 • Antimicrobian: Termen general pentru medicamente, substanțe chimice sau alte substanțe care ucid sau încetinesc creșterea microbilor. Include antibiotice împreună cu produse antibacteriene, antivirale, antiparazitare și antifungice.
 • Fungicid: Substanță chimică folosită pentru a ucide ciuperca sau a preveni creșterea acesteia. Unele fungicide sunt, de asemenea, fungistate.
 • Fungistat: Substanță chimică care previne sau inhibă creșterea ciupercilor (uneori fără a distruge colonia sau sporul fungic existent). Fungistaturile pot oferi protecție pe termen scurt împotriva mucegaiului pe suprafețe sau au acțiune reziduală pe termen lung care poate limita creșterea timp de luni sau ani.
 • Odorizant: O substanță chimică folosită pentru a ascunde sau îndepărta un miros neplăcut. Multe odorizante care maschează mirosurile neplăcute adaugă la nivelul general de substanțe chimice din aer, mai degrabă decât să-l reducă.
 • Cleaner: O substanță chimică folosită pentru a ascunde sau îndepărta un miros neplăcut.  Mulți agenți de curățare sunt combinații de săpun/detergent, apă și agenți tensioactivi. În funcție de agent de curățare, acesta poate fi folosit pe suprafețele clădirilor sau pe oameni
 • Igienizant: O substanță chimică folosită pentru a reduce cantitatea de contaminare microbiană de la suprafețe. Industriile specifice au reguli care specifică ce procent de microorganisme trebuie să fie eliminate pentru ca produsul să fie etichetat ca dezinfectant. EPA cere ca un dezinfectant să aibă o rată de ucidere de 99,9%.
 • Dezinfectant: O substanță chimică folosită pentru a distruge, a inactiva sau a reduce semnificativ concentrația agenților patogeni (cum ar fi bacterii, viruși și ciuperci).
 • Sterilizator: O substanță chimică care lasă suprafața liberă de bacterii vii sau alte microorganisme. EPA cere ca un sterilizator să aibă o rată minimă de distrugere de 99,9999%
 • Produs anti mucegai: Un produs utilizat pentru a ușura sau îndepărta decolorarea cauzată de enzimele eliberate de organismele fungice. Produsele antimucegai sunt de obicei mai agresive decât cele de îndepărtare a petelor concepute pentru țesături și covoare. (Sursa)

Înțelegerea terminologiei legate de substanțele chimice utilizate în felurite genuri de solutii antimucegai fara clor sau alte suprafețe permite construirea unor cunoștințe suplimentare pe această bază solidă. De exemplu, examinarea mențiunilor pentru termenul „antimicrobian” duce la concluzia logică că fiecare substanță chimică antifungică este un antimicrobian. 

Dar o privire mai profundă arată că inversul nu este adevărat; unele antimicrobiene pot fi eficiente împotriva bacteriilor sau paraziților, dar nu funcționează împotriva mucegaiului. Deci, există multe antimicrobiene care nu sunt eficiente împotriva mucegaiului.

Există deducții logice similare care trebuie făcute atunci când luăm în considerare termenii fungicid și fungistat. Faptul că un fungicid ucide mucegaiul înseamnă că, prin definiție, îl împiedică să crească. Ceea ce nu este atât de bine stabilit este că anumite fungistate nu ucid organismele fungice. Dacă suprafața intră în contact cu substanța chimică sau cu o suprafață tratată, nu se propaga. 

Cu toate acestea, cu excepția cazului în care fungistatul are, de asemenea, anumite proprietăți de ucidere a mucegaiului, sporul s-ar putea muta într-o locație diferită și poate începe o colonie. Cel mai bun exemplu în acest sens este că unele dintre filtrele HVAC reclamă că previn dezvoltarea mucegaiului. Este posibil ca sporii să nu poată crește pe filtre, dar dacă sunt pe filtru o perioadă de timp, sunt dislocați și se mută în componentele mecanice, ar putea începe colonii de ciuperci în tava de picurare sau în alte zone umede. Din acest motiv, este întotdeauna recomandat să avem la îndemână cea mai buna solutie antimucegai.

Un alt fapt interesant pe care îl evidențiază definițiile este că proprietățile nu se exclud reciproc. Cu alte cuvinte, aceeași substanță chimică poate fi un antimicrobian, fungicid și dezinfectant, în funcție de modul în care este formulată și înregistrată. Mai exact, substanțele pot fi utilizate în scopuri încrucișate. 

Un dezinfectant este adesea formulat astfel încât să funcționeze bine și ca agent de curățare. Ca atare, nu de puține ori sunt folosiți dezinfectanți în timpul procesului de curățare. În acest fel, se asigură o acțiune reziduală de distrugere a mucegaiului dacă procesul fizic de curățare nu are succes complet în îndepărtarea tuturor coloniilor și sporilor. În acest caz, o bună variantă sunt produsele din categoria solutii antimucegai fara clor.

Deoarece majoritatea substanțelor utilizate pentru a elimina mucegaiul poartă denumirea ca dezinfectant, putem folosi asta ca punct de plecare. Deși este adevărat că un număr mare de substanțe au fost utilizate ca dezinfectanți în ultimii 80 de ani, acestea nouă sunt cele care sunt utilizate în mod frecvent:

 1. Soluții pe bază de clor
 2. Apă oxigenată
 3. Compuși cuaternari de amoniu
 4. Uleiuri esentiale
 5. Alcool
 6. Iodofori (iod)
 7. Fenolici
 8. Formaldehidă
 9. Glutaraldehidă

(Sursa)

solutie antimucegai - Care este cea mai bună soluție antimucegai?

Este util clorul pentru eliminarea mucegaiului?

Da, înălbitorul este un biocid puternic care poate fi folosit pentru a ucide mucegaiul.

Ingredientul activ din clor, hipocloritul de sodiu, reacționează cu apa pentru a forma acid hipocloros, care ucide mucegaiul prin denaturarea proteinelor, inactivarea enzimelor, perturbarea acizilor nucleici și distrugerea altor componente celulare. De altfel, cele mai multe soluții au în componență clor.

Deoarece clorul necesită contact direct pentru a ucide fungii, este cel mai eficient în eliminarea mucegaiului de pe suprafața suprafețelor neporoase, cum ar fi plăcile de gresie și faianță și chiuvetele. Nu este la fel de eficient la distrugerea mucegaiului pe materialele poroase (cum ar fi lemnul și gips-cartonul), care absorb umezeala și permit mucegaiului să pătrundă sub suprafață.

Când utilizați clor, se recomandă utilizarea unei soluții diluate de cel mult 1 cană de clor de uz casnic (5-6% hipoclorit de sodiu) amestecată cu 1 galon de apă. Nu amestecați niciodată înălbitorul cu agenți de curățare pe bază de amoniac, care pot reacționa pentru a produce vapori toxici.

 1. Aplicați soluția de înălbitor diluată pe suprafața mucegăită
 2. Lasăți-l să acționeze timp de 15 minute
 3. Curățați suprafața
 4. Clătiți cu apă
 5. Uscați bine suprafața

Sfatul Klintensiv: Deoarece clorul poate fi toxic în cantități mari datorită vaporilor pe care îi emană, recomandăm utilizarea soluțiilor gata de utilizare. KlinAll® este un  dezinfectant dezodorizant multi-suprafețe cu performanțe fungicide, bactericide și virucide dovedite. Produsul este un amestec de săruri cuaternare de amoniu, pentru tratarea la suprafață și în profunzime a suprafețelor contaminate cu fungi, bacterii, drojdii sau mucegaiuri vizibile (în general sub formă de igrasie). Produsul este unul puternic antifungic și dezodorizant, fiind folosit pe zonele unde apare mucegai. 

Peroxidul de hidrogen ucide mucegaiul?

Peroxidul de hidrogen, folosit în mod obișnuit pentru dezinfectarea rănilor, este activ împotriva unei game largi de microorganisme, inclusiv a mucegaiului. Acționează prin eliberarea de oxigen într-un ritm rapid, care ucide mucegaiul prin oxidarea suprafeței și descompunerea proteinelor și ADN-ului.

Într-un studiu care a testat efectele diferitelor distrugeri de mucegai, peroxidul de hidrogen s-a dovedit a fi moderat eficient în distrugerea mucegaiului pe suprafețele neporoase, deși mai puțin puternic decât înălbitorul. (Sursa) Se va lăsa o cantitate de peroxid de hidrogen pret de câteva minute pe suprafața afectată, apoi se va clăti cu apă. Mod de utilizare:

 1. Aplicați peroxid de hidrogen pe suprafața matriței folosind o sticlă de pulverizare
 2. Lasați-l să acționeze 10 minute sau până când nu mai clocotește
 3. Curățați matrița
 4. Ștergeți și lăsați suprafața să se usuce

Alcoolul reprezintă o soluție antimucegai?

Alcoolul ucide o varietate de microbi prin denaturarea proteinelor și dizolvarea lipidelor. Cu toate acestea, nu este la fel de eficient ca alte substanțe de pe această listă, fie că vorbim de solutii antimucegai fara clor sau de cele cu clor.

O utilizare obișnuită a alcoolului este pentru îndepărtarea petelor minore de mucegai de pe țesături, piele, mobilier și cărți. Pentru suprafețele dure, neporoase, există soluții sunt mult mai eficiente în eliminarea mucegaiului. 

solutie antimucegai - Care este cea mai bună soluție antimucegai?

Concluzie

Nu există o modalitate practică de a elimina toți sporii de mucegai din mediul interior, însă modul de a controla creșterea mucegaiului în interior este controlul umidității din încăperi. Chiar dacă curățați suprafețele, mucegaiul ar putea să reapară dacă încăperea este slab ventilată. Din acest motiv, este întotdeauna recomandată utilizarea unei soluții antimucegai, acestea având capacitatea de a distruge fungii în profunzime. Cea mai buna solutie antimucegai este cea care se potrivește mediului, suprafeței și configurației spațiului, astfel încât putem afirma că nu există soluții universal valabile. 

Surse:

https://greenorchardgroup.com/what-kills-mold/

https://www.researchgate.net/publication/233802956_Evaluation_of_Five_Antifungal_Agents_Used_in_Remediation_Practices_Against_Six_Common_Indoor_Fungal_Species

https://www.randrmagonline.com/articles/89132-restoration-chemistry-part-2-mold-remediation-chemicals

https://www.cdc.gov/mold/control_mold.htm

https://www.cdc.gov/mold/faqs.htm

0
0
Cos Cumparaturi