Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Cele mai bune practici în curățarea, igienizarea și dezinfectarea suprafețelor

Luând în considerare contextul pandemic actual, companiile și persoanele fizice au mai multe responsabilități atunci când vine vorba despre curățenie și dezinfecție. Asemenea altor virusuri, Sars-CoV-2 este un virus cu un înveliș exterior lipidic, ceea ce îl face mai vulnerabil la dezinfectanți în comparație cu virusuri fără înveliș exterior.

Instituțiile și companiile private primesc frecvent recomandări de la organizațiile de sănătate publică pentru a spori procedurile de dezinfectare, astfel încât să fie asigurată/protejată în continuare sănătatea persoanelor care lucrează sau vizitează o clădire ori un spațiu public.

Diferența dintre curățare, igienizare și dezinfectare

Deși termenii sunt adesea folosiți în contexte similare, există diferențe importante între curățare, igienizare și dezinfectare.

Curățarea: îndepărtează resturile și murdăria de pe suprafețe. Prin acest proces se reduce prezența germenilor cu 80%. Curățarea se face în toate zonele cum ar fi la birou sau acasă.

Igienizarea: reduce prezența germenilor de pe suprafețe la un nivel considerat acceptabil de autoritățile de sănătate publică, însă nu garantează eliminarea bacteriilor și a virusurilor. Se recomandă igienizarea în locuri unde există contact cu alimente, în mod special în bucătării și zone de servire a mesei.  

Dezinfectarea: elimină bacteriile, ciupercile și virusurile în proporție de 99.99%. Dezinfectarea se recomandă a fi utilizată în zonele care sunt în contact cu agenți contaminanți și lichide corporale, cum sunt toaletele, pardoselile, instrumentele de lucru, echipamentele, precum și diversele suprafețe atinse frecvent: mânerele ușilor și dulapurilor, întrerupătoarele plus alte obiecte. Pentru suprafețe se vor folosi produse special dedicate, cum sunt cele de tip: dezinfectant suprafețe, dezinfectant cu biocid, dezinfectant instrumentar. Este important de avut în considerare că igienizarea și dezinfectarea sunt ineficiente dacă nu s-a efectuat curățarea mai întâi. Dezinfectanții nu pot distruge germenii dacă suprafețele sunt necurățate și au prea multă murdărie. 

Recomandări pentru curățarea și dezinfectarea suprafețelor

Pentru o dezinfectare eficientă a unei suprafețe se elimină întâi materialele grosiere, prin curățare, iar ulterior se aplică dezinfectant. Înainte de utilizare se vor consulta indicațiile producătorului notate pe etichetă, astfel încât procesul să se efectueze în mod corespunzător.

Iată câteva recomandări pentru curățarea și dezinfectarea suprafețelor:

 • Utilizați echipament de protecție – mască și mănuși de unică folosință – atunci când curățați și dezinfectați suprafețele. Mănușile trebuie aruncate după fiecare utilizare, iar ulterior mâinile vor fi curățate temeinic
 • Dacă suprafețele sunt murdare, acestea trebuie curățate întâi cu detergent sau săpun și apa, înainte de dezinfectare
 • Curățați și dezinfectați frecvent suprafețele pe care le atingeți, cu dezinfectanți pe bază de alcool sau clor. Aceste suprafețe pot fi: mese, mânere de uși, întrerupătoare electrice, blaturi de bucătărie, birouri, tastaturi, toalete, chiuvete.
 • Verificați data de expirare a produselor, pentru a nu utiliza produse expirate
 • Nu amestecați niciodată produse de curățare între ele, sau înălbitorul (clorul) cu amoniacul ori alt produs
 • Pentru dezinfectare se recomandă soluțiile de uz casnic (gata de utilizare) care să aibă o concentrație de cel puțin 70% alcool
 • Soluția de dezinfectare precum și concentrația agentului activ ar trebui aleasă astfel încât să corespundă suprafețelor pe care urmează să le dezinfectați. Soluția nu trebuie să afecteze suprafețele și nici să aibă efecte toxice asupra persoanelor prezente în acel spațiu
 • În spatiile cu flux mare de persoane, puteți opta pentru un dispenser dezinfectanți sau un dozator dezinfectanți
 • Păstrați copiii și animalele de companie la distanță de zona dezinfectată, atât pe parcursul dezinfectării cât și până ce suprafețele s-au uscat și nu mai emană vreun miros specific dezinfectantului
 • Aerisiți foarte bine zonele în care folosiți dezinfectanți și închideți bine recipientele după utilizare, pentru a evita orice tip de accident
 • Evitați pulverizarea prea aproape de orificiile de ventilație ale echipamentelor electrice, deoarece picăturile pulverizate pot cauza probleme la echipamentele electrice·       Respectați timpul de acțiune (de contact) al dezinfectantului folosit, conform instrucțiunilor producătorului specificate pe eticheta produsului. Ștergerea suprafeței mai devreme decât durata recomandată va face ca dezinfectarea să fie ineficientă, în timp ce depășirea duratei recomandate va provoca probabil o decolorare sau deteriorare a suprafeței în timp.
 • Aplicați o cantitate suficientă de produs pe suprafața pe care doriți să o dezinfectați
 • Luați în considerare, atunci când dezinfectați suprafețele, să utilizați materiale din microfibră sau bumbac ori șervetele de unica folosință 

Cum alegeți corect cele mai bune soluții dezinfectante

Atunci când vreți să alegeți cei mai buni dezinfectanți, este bine să luați în considerare următoarele aspecte:

 • Eficacitatea produselor
 • Timpul de acționare al dezinfectanților
 • Siguranța utilizării anumitor substanțe și suprafețele pe care vor fi folosiți dezinfectanții
 • Tipul soluțiilor dezinfectante
 • Ușurința în utilizare
 • Produsele să fie avizate de autoritățile competente

Pentru a fi eficient, un dezinfectant trebuie să conțină una sau mai multe substanțe cu acțiune directă asupra microorganismului vizat în concentrație activă. Acțiunea fiecarui dezinfectant este menționată pe eticheta produsului. Un biocid cu acțiune “bactericidă” conține substanțe care acționează asupra bacteriilor, iar cel cu acțiune “virucidă”  conține substanțe care acționează asupra virusurilor. Un dezinfectant poate acționa asupra mai multor tipuri de organisme, iar acest lucru este menționat pe eticheta produsului.

Produse recomandate:

- Cele mai bune practici în curățarea, igienizarea și dezinfectarea suprafețelor DAVERA® INSTITUȚIONAL 1 Litru – dezinfectant de nivel înalt conceput pentru igienizarea suprafețelor mari; se utilizează în zone cu circulație intensă a populației, pentru o dezinfectare corespunzătoare.

Acțiune : virucidă, fungicidă, bactericidă și sporicidă certificată

Aviz emis de Comisia Națională pentru produse biocide

Utilizare: Produsul se poate folosi în aeroporturi, mall-uri, săli cinema/teatre, sedii bancare, spații comerciale, parcuri și zone de agrement

Vezi produs

- Cele mai bune practici în curățarea, igienizarea și dezinfectarea suprafețelor DAVERA® HOTELS PREMIUM  1 Litru – detergent dezinfectant concentrat, curăță și igienizează eficient suprafețele din zone cu aflux mare de persoane, ajutând profesioniștii din domeniu să respecte cu succes normele de siguranță sanitară și curățenie.

Acțiune :  virucidă, fungicidă, levuricidă și bactericidă certificată

Aviz emis de Comisia Națională pentru produse biocide

Utilizare: Produsul poate fi folosit în zone cu aflux mare de persoane – HoReCa și instituții publice.

Vezi produs

- Cele mai bune practici în curățarea, igienizarea și dezinfectarea suprafețelor DAVERA® INSTITUȚIONAL CONCENTRAT, 1 Litru – este un dezinfectant concentrat, de nivel înalt, conceput pentru igienizarea suprafețelor mari, caracteristice companiilor sau instituțiilor publice, care administrează spații extinse. Se utilizează în zone cu circulație intensă a populației, pentru o dezinfectare corespunzătoare.

Acțiune: virucidă, levuricidă, sporicidă, bactericidă și fungicidă certificată

Aviz emis de Comisia Națională pentru produse biocide

Utilizare: În zone cu circulație intensă

Vezi produs

0
0
Cos Cumparaturi