Dezinfectanti profesionali produsi in Romania. Cu responsabilitate!

Cele mai bune practici în dezinfecția si curățarea echipamentelor medicale

Una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a răspândirii virusurilor, inclusiv SARS-CoV-2, constă în aplicarea bunelor practici de igienă și decontaminare a suprafețelor. Curățarea este o etapă preliminară, obligatorie și permanentă în cadrul fiecărei activități sau proceduri de îndepărtare a murdăriei (materie organică și anorganică) de pe diverse suprafețe.

Curățarea: se realizează prin operațiuni mecanice sau manuale, folosindu-se agenți fizici și/sau chimici și este obligatorie în unitățile sanitare, astfel încât activitatea medicală să se desfășoare în condiții optime de securitate.

Dezinfecția: reprezintă procedura de distrugere a majorității microorganismelor patogene sau nepatogene de pe suprafețe, folosindu-se agenți fizici și/sau chimici, cum sunt produsele de tip dezinfectanți. Este esențial ca întotdeauna să se realizeze întâi curățarea și apoi dezinfecția sau sterilizarea.

CURĂȚAREA

Curățarea se poate face manual sau folosind mașini mecanice de curățare (de exemplu, mașină de spălat-dezinfectare cu ultrasunete, mașină de spălat standard, mașină de spălat-sterilizatoare) după ce a fost îndepărtată murdăria grosieră. Mașinile automate pot avea o productivitate crescută prin faptul că procesul de curățare este mai eficient, reducând astfel și expunerea personalului la sânge și fluide corporale. Curățarea manuală poate fi necesară pentru articole delicate sau mai complexe. Este important să fie consultate instrucțiunile de curățare ale producătorului echipamentului/dispozitivului în cauză, inclusiv specificațiile pentru tipul de detergent care trebuie utilizat, temperatura apei și metodele de curățare. În cazul curățării manuale, atunci când se manipulează mai multe echipamente/dispozitive simultan, este recomandat să utilizați o soluție de tip  dezinfectant mâini sau să vă spălați pe mâini, înainte de a atinge din nou echipamentele/dispozitivele deja curățate (pentru a vă asigura că nu se contaminează cu microorganisme patogene preluate de la echipamentele necurățate încă, dar care au fost atinse anterior).

Proceduri incluse în procesul de curățare:

 1. Îndepărtarea fizică a materialelor organice reziduale
 • Scufundați complet articolele imersabile în timpul procesului de curățare, pentru a minimiza aerosolizarea de microorganisme
 • Minimizați producerea de aerosoli la curățarea echipamentelor/dispozitivelor neimersabile.
 • Îndepărtați murdăria grosieră folosind unelte precum perii și lavete
 1. Curăţarea manuală
 • Curățați cu o perie specială echipamentele/dispozitivele care au lumeni, conform instrucțiunilor de la producător, apoi clătiți manual sau mecanic cu o soluție pe bază de detergent
 • Verificați echipamentele/dispozitivele cu lumeni pentru obstrucții și scurgeri
 • Curăţaţi manual echipamentele/dispozitivele foarte murdare, înainte de curăţarea mecanică
 • Înmuiați echipamentul/dispozitivul într-o soluție de înmuiere pentru instrumente aprobată de spital
 • Nu utilizați soluție salină ca soluție de înmuiere, deoarece deteriorează unele echipamente/dispozitive medicale
 • Asigurați-vă că detergenții (inclusiv agenți de curățare enzimatici) sunt adecvați pentru echipamentul/dispozitivul în curs de curăţare (produsele folosite trebuie să fie aprobate de producătorul echipamentului/dispozitivului).
 • Evitați procesul prelungit de înmuiere (de exemplu ținerea în lichid peste noapte) a echipamentelor/dispozitivelor.
 1. Curățarea mecanică
 • Asigurați-vă că echipamentul/dispozitivul de curățat este compatibil cu curățarea mecanică și soluțiile chimice care sunt utilizate.
 • Mașinile de spălat cu ultrasunete: sunt recomandate în mod special pentru orice echipament/dispozitiv medical semi-critic sau critic care are legături mobile, crăpături, lumeni sau alte zone greu de curățat.
 • Mașinile de spălat-dezinfectare: sunt recomandate pentru echipamentele/dispozitivele medicale care pot rezista la curățare mecanică, reducând astfel și riscul potențial pentru personal

DEZINFECȚIA

Dezinfecția este procedura de inactivare a microorganismelor producătoare de boli. Dezinfectarea echipamentelor/dispozitivelor medicale se încadrează în două mari categorii: dezinfecție de nivel scăzut și dezinfecție de nivel înalt.

 1. Dezinfecție de nivel scăzut

Dezinfecția de nivel scăzut elimină bacteriile vegetative („vii”), unele ciuperci, unele virusuri încapsulate, unii fungi, însă nu distruge microorganisme rezistente, cum sunt Mycobacterium tuberculosis, sau sporii bacterieni. Această metodă este folosită pentru echipamente/dispozitive medicale necritice și unele suprafețe de mediu. Dezinfectanții de nivel scăzut includ 3% hidrogen, formula cu acțiune îmbunătățită 0,5% peroxid de hidrogen, unii compuși cuaternari de amoniu soluții fenolice și hipoclorit de sodiu diluat (de exemplu înălbitor). Dezinfecția se efectuează după ce echipamentul/dispozitivul este curățat temeinic, clătit și excesul de apă este îndepărtat. Se poate utiliza un dezinfectant suprafețe, dezinfectant instrumentar cu aplicare prin ștergere, imersie, pulverizare sau nebulizare (ceață rece).

 1. Dezinfecție de nivel înalt

Elimină bacteriile vegetative, virușii încapsulați, ciupercile, virușii neîncapsulați precum și Mycobacterium tuberculosis (bacteria care provoacă tuberculoza). Această metodă de dezinfecție este utilizată pentru echipamente/dispozitive medicale semicritice. Dezinfectanții de nivel înalt includ 2% glutaraldehidă, 6% peroxid de hidrogen, 0,2% acid peracetic, 2-7% formulare cu acțiune îmbunătățită peroxid de hidrogen și 0,55% orto-ftalaldehidă. Pasteurizarea realizează, de asemenea, o dezinfecție de nivel înalt. Dezinfecția se efectuează după ce echipamentul/dispozitivul este curățat temeinic, clătit și excesul de apă de clătire este îndepărtat.

Suprafețele cu germeni pot predispune la îmbolnăviri. Este important să evitați situaţiile de contaminare în cadrul unității medicale printr-o dezinfectare a instrumentarului folosit. Aceasta se poate face cu Sporycide – Dezinfectant concentrat de nivel inalt pentru instrumentar dar si pentru suprafețe de lucru. Curăță și dezinfectează eficient suprafețele și microaeroflora din spații private și zone de sănătate publică, având o acțiune biocidă certificată și un efect rapid (5 minute).

În categoria dezinfectanți instrumentar de nivel înalt se află și Sterisol care este un produs destinat întrebuințării de lungă durată pentru curățarea instrumentarului și mediului ambiental din încăperi. Se poate folosi pentru dezinfectarea echipamentelor, recipientelor și ustensilelor. Acest dezinfectant prezintă următoarele caracteristici : are acțiune biocidă certificată, nu conține aldehide, fenoli sau alcool, dizolvă rapid reziduurile proteice și este potrivit pentru orice tip de material.

Metode de dezinfecție pentru echipamente/ dispozitive medicale semicritice

 1. Dezinfecție chimică lichidă

Realizează distrugerea tuturor microorganismelor şi a unui număr mare de spori bacterieni. Timpul de contact necesar al substanţei chimice cu substratul tratat este de câteva ore. Este important să se respecte recomandărilor producătorului referitoare la timpul de contact şi condiţiile de utilizare. Substanțele chimice care realizează dezinfecția chimică/sterilizarea chimică sunt: Glutaraldehida (2%), Peroxid de hidrogen stabilizat (6%), Acidul peracetic (diferite concentrații).

Pentru dezinfecția chimică lichidă este important să luați în considerare următoarele:

 • fiecare dispozitiv trebuie clătit temeinic după dezinfecție, conform instrucțiunilor producătorului de produse chimice
 • calitatea apei de clătire (adică apă sterilă, filtrată sau de la robinet) – acest lucru va depinde de scopul dorit pentru utilizarea dispozitivului
 • uscarea dispozitivelor necritice se poate face prin uscare la aer sau prin alte metode
 1. Pasteurizare (dezinfecție termică)

Pasteurizarea sau dezinfecția termică este un proces de dezinfecție cu apă fierbinte (minimum 71°C pentru cel puțin 30 minute), care se realizează prin utilizarea pasteurizatoarelor automate sau a mașinilor de dezinfectare. Calibrarea echipamentelor de pasteurizare se va efectua conform indicațiilor producătorului. Echipamentele/dispozitivele medicale semicritice adecvate pentru pasteurizare includ echipamente pentru terapie respiratorie și anestezie.

Avantajele pasteurizării: nu implică toxicitate; există un ciclu rapid de dezinfecţie și prezintă un cost moderat al utilajelor și întreținerii.

Dezavantajele pasteurizării includ: poate provoca arsuri prin stropire; dificultatea de a valida eficacitatea procesului; pasteurizatoarele și echipamentele aferente se pot contamina fără o întreținere preventivă bună; monitorizarea atentă a proceselor.

Pasteurizarea se mai foloseşte frecvent și pentru spălarea, dezinfecția lenjeriei, veselei, sticlăriei de laborator, instrumentarului.

DETERGENT DEZINFECTANT ENZIMATIC CONCENTRAT 1l

Detergent Dezinfectant Enzimatic concentrat pentru uz profesional, cu spectru larg de eficacitate biocidă. Produsul este destinat curățării instrumentarului medical prin acțiunea complexului tri-enzimatic.

 • Aria de aplicare: Dezinfecția și curățarea suprafețelor de lucru, obiectelor de inventar specifice din unitățile sanitare, instrumentarului medical.
Produs foarte apreciat!

140.42 lei

0
0
Cos Cumparaturi

Welcome to

My Rewards

Become a member

Join our loyalty program to unlock exclusive perks and rewards.

Ways to earn

Powered by WPLoyalty

Ways to earn

Caștigă puncte la fiecare comanda

1 punct pentru fiecare 5 lei cheltuiti

Puncte recompensă pentru fiecare comandă in tre 50 lei si 999 lei Less

Caștigă 50 puncte bonus

+50 Puncte

50 puncte bonus la comenzi de minim 1000 lei

Recomandă-ne unui prieten

Advocate Puncte : 20 | Puncte : 20

Recomandă-ne unui prieten și primiti amando i 20 puncte recompensă Less

Facebook Share

+5 Puncte

Distribuie magazinul nostru pe facebook si pr imesti 5 puncte/share Less