Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Cele mai periculoase 12 virusuri din istorie

12 virusuri periculoase

Pentru unele infecții virale periculoase sunt disponibile vaccinuri și medicamente antivirale, ceea ce a permis împiedicarea răspândirii pe scară largă a infecțiilor și a ajutat persoanele bolnave să se recupereze. De-a lungul timpului mai multe virusuri periculoase au trecut de la animale la oameni, provocând focare mari și numeroase de decese. Cu toate acestea,  noul coronavirus care provoacă în prezent focare pe tot globul, deşi are o mortalitate mai scăzută decât alte virusuri – cum este Ebola de exemplu,  reprezintă în continuare o amenințare serioasă pentru oameni și serviciile medicale. Iată 12 dintre cele mai periculoase virusuri:

1.Virusul Marburg

Virusul Marburg a fost identificat în 1967, când au apărut mici focare printre lucrătorii de laborator din Germania. Aceștia au fost expuși la maimuțe infectate care erau importate din Uganda. Simptomele virusului Marburg sunt similare cu Ebola prin faptul că ambele virusuri pot provoca febră hemoragică, ceea ce înseamnă că persoanele infectate dezvoltă febră mare și sângerări în tot corpul care pot duce la șoc, insuficiență de organ și deces.  

2.Virusul Ebola

Asemănător virusului Marburg, infecția cu virusul Ebola determină febra hemoragică Ebola, o boală extrem de gravă, având o rată a mortalității în medie de 50%, însă poate ajunge în cazul anumitor tulpini la 90%. Virusul se poate transmite cu ușurință prin contact direct cu sângele și alte fluide corporale ale unei persoane infectate. Boala este cel mai frecvent întâlnită în Africa, primii pacienți infectați fiind diagnosticați în anul 1976, în Republica Democratică Congo și Sudan. Epidemiile au fost controlate prin izolarea pacienţilor infectaţi, folosirea echipamentelor de protecţie – mănuşi, măşti de faţă, folosirea de dezinfectanți, precum și prin depozitarea /distrugerea corespunzătoare a deşeurilor. 

3.Virusul rabic

Acest virus determină Rabia sau Turbarea, o boală virală a mamiferelor. Se transmite la oameni prin mușcătura animalelor infectate, în special în cazul mușcăturilor de câini. Deși vaccinurile antirabice pentru animalele de companie, care au fost introduse în anii 1920, au ajutat să facă boala extrem de rară în lumea dezvoltată, această afecțiune rămâne o problemă serioasă în India și în unele părți ale Africii. Una dintre măsurile de precauție eficiente o reprezintă utilizarea echipamentelor de protecție (mănuși), curățarea încăperilor şi a tuturor obiectelor care au intrat în contact cu oamenii bolnavi şi animalele turbate, folosind dezinfectanți suprafețe, dezinfectanți de mâini.

4.HIV

Virusul Imunodeficienței Umane (HIV) este considerat cel mai periculos și letal virus al lumii moderne. Acesta aparține familiei retrovirusurilor și ca urmare, nu poate fi îndepărtat complet din organism deoarece are capacitatea de a-și înscrie informația genetică în codul genetic al celulei gazdă.În spitale, ca măsură de prevenție este important să se facă curățarea (înlăturarea murdăriei organice și anorganice) instrumentelor și aparatelor medico-chirurgicale, urmată obligatoriu de dezinfecție, presupunând curățarea cu dezinfectanți de instrumentar.

5.Virusul variolei

Variola a fost una dintre cele mai devastatoare boli cunoscute de omenire, provocând milioane de decese înainte de a fi eradicată. Una din trei persoane infectate murea, iar în cazul supraviețuitorilor, aceștia rămâneau cu cicatrici permanente profunde și frecvent își pierdeau vederea. Vaccinul împotriva variolei, creat în 1796, a fost primul vaccin dezvoltat care și-a dovedit eficacitatea. Începând cu anul 1967, s-a demarat acțiunea de vaccinare intensă la nivelul întregii lumi, astfel încât 10 ani mai târziu, în Somalia a fost diagnosticat ultimul caz.

6.Hantavirus

Sindromul pulmonar cu hantavirus (HPS) a fost identificat în 1993 în SUA și se transmite la om de la șoareci. Până în prezent au fost diagnosticate 700 de persoane, dintre care 36% au murit, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). CDC recomandă reducerea ori eliminarea contactului cu orice rozătoare (de ex acasă,  campinguri, hambare, hale) prin reducerea accesului rozătoarelor sau protejarea împotriva acestora. Etanșarea golurilor și a găurilor, plasarea capcanelor, păstrarea zonelor cât mai curate și fără hrană vor ajuta cu siguranță. În măsura în care persoana trebuie să intre în contact cu rozătoarele sau zonele în care trăiesc acestea, este important să utilizeze mănuși, măști și să folosească dezinfectanți de suprafețe pentru curățarea zonelor contaminate.

7.Virusul gripal 

OMS estimează că în timpul unui sezon tipic de gripă până la 650.000 de oameni din întreaga lume vor muri din cauza bolii. Însă, ocazional, când apare o nouă tulpină de gripă, rezultă o pandemie a cărei răspândire este mult mai rapidă și cu o mortalitate mai mare. Pentru prevenirea gripei specialiștii recomandă limitarea adunărilor publice, folosirea măștilor de protecție, evitarea contactului direct cu persoanele infectate precum și utilizarea frecventă a produselor de tip dezinfectant de mâini, dezinfectant de suprafețe.

8.Virusul Denga

Febra Denga este o infecție virală transmisă de țânțari care este frecventă în zonele tropicale călduroase. Primele cazuri au apărut în anii ’50 în Filipine și Thailanda, răspândindu-se ulterior pe tot globul. Se estimează că virusul Denga afectează până la 400 de milioane de oameni pe an. Deși febra Denga are o rată de mortalitate mai mică decât alte virusuri, poate provoca o boală asemănătoare Ebola numită febră hemoragică Denga, a cărei rată de mortalitate este 20% dacă boala este lăsată netratată. Nu există un tratament specific pentru febra Denga însă depistarea precoce a progresiei bolii spre forma severă și accesul la îngrijire medicală adecvată au scăzut rata de mortalitate de la 20% la sub 1%.

9.Rotavirus

Rotavirusul este una dintre cele mai frecvente cauze ale bolii diareice severe la copiii mici în întreagă lume. OMS estimează că aproximativ 450.000 de copii cu vârstă mai mică de 5 ani au decedat din cauza infecției cu rotavirus care, de altfel, putea fi prevenită prin vaccinare. Rotavirusul are o rezistență crescută în mediu, supraviețuind între 9 și 19 zile. Patogenii se răspândesc cu ușurință, de aceea este importantă curățarea suprafețelor des folosite (robinete de baie, vasul de toaletă, podelele) cu substanțe corespunzătoare ce omoară microbii, cum ar fi dezinfectant de suprafețe, dezinfectant cu biocid.

10.SARS-CoV

Sindromul respirator acut sever (SARS) este o boală respiratorie virală cauzată de un tip nou de coronavirus, SARS-CoV. Virusul a fost identificat pentru prima dată în 2003 în timpul unui focar în China, infecția fiind prezentă la lilieci în prima fază, iar ulterior s-a transmis la unele mamifere numite civete înainte de a infecta oamenii. SARS-CoV este transmis pe cale aeriană prin picăturile respiratorii și prin contactul cu suprafețele contaminate. Boala provoacă febră, frisoane, dureri de corp și adesea evoluează spre pneumonie, o afecțiune severă în care plămânii devin inflamați și se umplu de puroi.

11.SARS-CoV-2 Este noul coronavirus cu care lumea întreagă se confruntă în prezent. A fost descoperit pentru prima dată în decembrie 2019, în Wuhan – China. COVID-19, boala cauzată de SARS-CoV-2, are o rată de mortalitate estimată de 2,3%. În august 2021, a fost aprobat primul vaccin COVID-19 de catre Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, numit Pfizer-BioNTec, fiind primul vaccin care a fost aprobat după un studiu clinic amplu. 

12.MERS-CoV Middle East Respiratory Syndrome (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) este o infecție respiratorie virală provocată de un nou coronavirus – MERS-CoV care a declanșat un focar în Arabia Saudită în 2012 și un altul în Coreea de Sud în 2015. Boala a infectat cămilele înainte de a trece la om și a declanșat febră, tuse și dificultăți de respirație la persoanele infectate. MERS, progresează adesea spre pneumonie severă și are o rată estimată a mortalității de aproximativ 35%. Nu există niciun vaccin disponibil pentru a preveni această boală. Cea mai bună modalitate de a reduce șansele de infecție este spălarea frecventă a mâinilor, evitarea contactului cu cămilele, utilizarea de dezinfectanți de mâini și evitarea consumului de produse care conțin lapte crud de la animale.

periculoase - Cele mai periculoase 12 virusuri din istorie
ALCHOSEPT® – Dezinfectant pentru maini si tegumente, 1 litru

ALCHOSEPT® – Dezinfectant pentru maini si tegumente este solutia potrivita pentru acele momente cand nu aveti la indemana apa si sapun. Avand o actiune rapida, ALCHOSEPT® este des utilizat in cabinetele medicale, pentru dezinfectare, inainte si dupa fiecare contact cu pacientii.

  • dezinfectant profesional, de nivel sanitar, cu actiune rapida (85% alcool).
  • actiune virucida si bactericida certificata
  • potrivit pentru dezinfectare igienica (30 secunde) sau chirurgicala (3 minute) a mainilor
Produs foarte apreciat!

40.71 lei

0
0
Cos Cumparaturi