Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Considerații privind utilizarea clorului în controlul infecțiilor în cadrul serviciilor medicale generale

Igienizarea mediului înconjurător este doar una dintre cele câteva metode recomandate pentru reducerea transmiterii germenilor în rândul pacienților și al personalului medical. Igienizarea și dezinfectarea, împreună cu alte măsuri de control al infecțiilor, cum ar fi igiena mâinilor și precauțiile de izolare, sunt modalități importante de a contribui la stoparea răspândirii agenților patogeni și controlul infecțiilor din unitățile medicale. Acest articol vizează în primul rând practicile de prevenire și control al infecțiilor în zonele în care soluțiile pe bază de clor sunt utilizate în principal pentru dezinfectare, dar nu sunt standardizate și pot varia foarte mult în ceea ce privește concentrația soluției.

Descrierea utilizării clorului ca dezinfectant

Soluțiile de clor (Cl2, NaOCL, Ca[OCl]2, ClO) au fost utilizate pe scară largă ca dezinfectanți și antiseptice încă din secolul al XIX-lea. Recent au fost publicate studii privind utilizarea acestor compuși, în trecut, pentru controlul infecțiilor din mediul înconjurător și din domeniul sănătății în contextul prevenției răspândirii virusului Ebola. Soluțiile de clor sunt substanțe chimice oxidative și au o activitate cu spectru larg de acțiune împotriva unei mari varietăți de microorganisme, de la virusuri la protozoare.

În timpul epidemiilor de Ebola, soluțiile de clor de 0,5 % (aceasta ar fi în general echivalentă cu o diluție de 1:10 de înălbitor de uz casnic) au fost utilizate pentru dezinfectarea suprafețelor din mediul înconjurător, în timp ce o soluție de 0,05 % a fost utilizată pentru igiena mâinilor. Organizațiile neguvernamentale au furnizat în mod obișnuit spitalelor și programelor de aprovizionare cu apă potabilă dicloroizocianuratul de sodiu (NaDCC) pentru a fi utilizat la prepararea soluțiilor dezinfectante, precum și alte produse pe bază de clor pentru utilizare în procesul de dezinfectare. De asemenea, au existat unele proiecte în Africa care au implicat crearea hipocloritului de sodiu pe cale electrolitică din soluții de saramură (în principal pentru dezinfectarea apei potabile, de exemplu, CDC Safe Water, UNICEF Safe Water).

Soluțiile de clor (hipoclorit de sodiu) sunt produse în diferite concentrații în diferite părți ale lumii, iar puterea soluției poate varia între 2% și 12% NaOCl. Deoarece există o variație atât de mare în ceea ce privește concentrația produselor disponibile în unele țări, se recomandă insistent ca concentrația produsului de clor să fie evaluată înainte de utilizare. KLINTENSIV® KlinoChlor Tabs – tablete efervescente clorigene

Validarea produselor clorurate

În cazul în care există îndoieli cu privire la un produs, se recomandă determinarea concentrației de clor prin analiză chimică (de exemplu, kituri de testare cu schimbare de culoare DPD [N,N-dietil-p-fenilendiamină], titrare amperometrică pentru clor rezidual, benzi de testare disponibile în comerț sau bețișoare de analiză). De asemenea, va fi nevoie de apă de calitate reactivă pentru a face diluții de 1:100 și 1:1000 din soluția preparată pentru a efectua testele.

Considerații privind utilizarea clorului

Nu există studii publicate care să fi testat eficacitatea produselor pe bază de clor împotriva ebolavirusurilor. Cu toate acestea, se știe că soluțiile de clor sunt eficiente împotriva unei game largi de virusuri.

Timpul de contact umed este perioada de timp în care o suprafață care se dezinfectează trebuie să rămână umedă cu dezinfectant. Timpul de contact umed pentru clor variază între 2 minute și 10 minute, în funcție de microb/virus. Pentru timpi de contact umed mai mari de 10 minute, este posibil să fie necesară reaplicarea unei soluții de clor sau a unui alt dezinfectant acceptabil. Atunci când se tratează suprafețe potențial contaminate cu ebolavirusuri și alți agenți patogeni care se transmit prin sânge, se va lăsa un timp de contact umed de 10 minute cu o soluție de clor de 0,5% până la 0,6%.

Soluțiile de clor și alți dezinfectanți sunt inactivate de prezența materiei organice (sânge, alte materii proteice, murdărie), a ionilor de metale grele, a temperaturii scăzute sau a iradierii cu ultraviolete. Atât OMS, cât și CDC recomandă curățarea cu detergent și apă înainte de aplicarea dezinfectantului. Acest lucru va ajuta la prevenirea inactivării dezinfectantului de către materia organică. KLINTENSIV® – Detergent dezinfectant concentrat

Soluțiile de clor nu trebuie utilizate pentru igiena de rutină a mâinilor, deoarece acestea vor deteriora în cele din urmă pielea. Este de preferat săpunul și apa sau frecțiile pentru mâini pe bază de alcool. Soluțiile dezinfectante pentru mâini oferă beneficii multiple în comparație cu utilizarea apei și a săpunului în ceea ce privește toleranța cutanată, respectarea tratamentului și, în special atunci când sunt combinate cu utilizarea mănușilor, eficacitatea generală pentru o mare varietate de agenți patogeni din domeniul asistenței medicale. Cu toate acestea, în cazul în care mâinile devin vizibil murdare, utilizați apă și săpun, nu soluții dezinfectante.

Soluțiile de clor puternic sau slab pot fi preparate din mai multe tipuri diferite de produse disponibile. Pentru a fi eficiente în controlul infecțiilor sunt necesare soluții cu o concentrație care să conțină fie 0,5%-0,6% (5000-6000 ppm), fie 0,05-0,06% (500-600 ppm) de clor disponibil, în funcție de utilizarea preconizată. Înălbitorul de uz casnic, este diferit fie de Ca(OCl)2 (de exemplu, HTH, var clorurat), fie de produsele de “înălbire” pregătite la nivel local, care se găsesc în mod obișnuit în supermarketuri. Este foarte important să se înțeleagă ce produs este utilizat pentru a face o soluție, deoarece cantitatea de diluție necesară pentru ca un produs să fie eficient variază.

Alte considerații importante

Soluțiile pe bază clor trebuie să fie pregătite zilnic, deoarece sunt sensibile la lumină.

Majoritatea produselor pe bază de clor necesită îndepărtarea solului organic înainte de utilizare, mai exact, curățarea înainte de dezinfectare. CLOR2KLIN® – Dezinfectant pe baza de clor, tablete efervescente

Etapa de dezinfectare necesită un timp de contact umed (perioada de timp în care dezinfectantul trebuie să rămână pe suprafață pentru a fi eficient).

Mirosul de clor nu indică neapărat o concentrație adecvată a soluției, deoarece mirosul poate fi detectat chiar și la concentrații extrem de scăzute.

Atenție! Soluțiile de clor sunt corozive și pot să piardă metalul și să deterioreze pielea.

Pregătirea soluțiilor pe bază de clor pentru controlul infecțiilor

La prepararea soluțiilor pe bază de clor, se va ține cont de faptul că nu există o diluție simplă care poate fi folosită pentru a ajunge la concentrația optimă de lucru. Cât de multă diluție este necesară depinde de tipul de produs disponibil. Următoarele îndrumări pot fi utilizate la prepararea soluțiilor cu clor.

Înainte de utilizare, consultați fișa cu date de securitate a produsului specific utilizat și consultați secțiunea pentru echipamentul individual de protecție adecvat pentru a evita expunerea la clor.

Pregătiți o soluție de clor de 0,05% (aproximativ 500 ppm) adăugând o lingură de granule HTH la 20 de litri de apă curată și amestecați timp de 10 secunde.

Pregătiți o soluție de hipoclorit de 0,5% (5.250 ppm) adăugând 10 linguri pline de granule HTH la 20 de litri de apă curată. După amestecare, așteptați 30 de minute pentru a permite tuturor granulelor de Ca(OCl)2 să se dizolve.

Ca alternativă se pot folosi următoarele metode pentru a prepara soluții de clor fie din hipoclorit de sodiu (lichid), fie din hipoclorit de calciu.

Alternative pentru soluțiile pe bază de clor

După cum se poate ușor observa, utilizarea clorului nu este cea mai ușor de utilizat metodă de dezinfectare. Alternative eficiente și mai rapide pot fi utilizate cu succes în spitale. Între acestea, se numără:

 

 

0
0
Cos Cumparaturi