Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Curățarea și dezinfectarea în unitățile de învățământ

Curatarea si dezinfectarea

Până la identificarea celor mai bune terapii și utilizării pe scară largă a vaccinurilor care să asigure protecție populației împotriva SARSCoV-2, cea mai eficientă metodă de control a răspândirii virusului o reprezenta aplicarea bunelor practici de igienă și dezinfectare.

În contextul epidemiologic Covid-19, dar nu numai – pentru că există și alte tipuri de virusuri care se pot răspândi foarte ușor –  este necesară aplicarea măsurilor de protecție, constând în folosirea de dezinfectanți, în special în spațiile cu trafic intens, cum sunt unitățile de învățământ (școli, grădinițe, creșe).

Curățarea și dezinfectarea

Curățarea înseamnă îndepărtarea fizică a germenilor, a murdăriei și a impurităților de pe suprafețe, folosind detergent și apă caldă. Prin acest proces se reduce prezența germenilor la un nivel considerat acceptabil de autoritățile de sănătate publică, însă nu garantează eliminarea bacteriilor și a virusurilor, întrucât unele dintre ele prezintă o rezistență mai mare.

Dezinfectarea presupune utilizarea de substanțe chimice care ajută la eliminarea bacteriilor, ciupercilor și virusurilor în proporție de 99.99%.  Înainte de dezinfectare este important să se efectueze mai întâi o curățare a murdăriei, deoarece murdăria poate reduce capacitatea unui dezinfectant de eliminare a germenilor.

Curățarea și dezinfectarea, norme în unitățile de învățământ

Procesul de curățare și dezinfectare în școli/ grădinițe este esențial să se realizeze cu seriozitate de către personalul administrativ. Acesta trebuie să urmărească protecția copiilor și personalului, asigurându-se că nu lipsesc consumabilele necesare (detergent, produse de curățenie, soluție dezinfectantă pentru mâini, dezinfectant pentru suprafețe). O soluție eficientă  o reprezintă montarea unui dispenser dezinfectant pentru mâini care să fie alimentat periodic. Dispenserul prezintă avantajul că poate fi utilizat de mai multe persoane fără să îi fie schimbat constant locul și, de asemenea, se poate opta pentru un dispozitiv cu senzor, pentru a nu mai necesita atingerea.

 • Fiecare persoană care intră în unitatea de învățământ – angajat, elev, părinte, profesor – trebuie să își dezinfecteze mâinile la intrarea în incintă.
 • Personalul administrativ va curăța și dezinfecta spațiile atinse frecvent, cum sunt: mânere uși, birouri, întrerupătoare, butoane lift, blat bucătărie, dozatoare, mânere dulap, băi și toalete, inclusiv robinete, chiuvete, balustrade, tastaturi comune, mouse-uri.
 • Se vor curăța periodic și spațiile care nu sunt atinse frecvent: podele, pereți, suprafețe de uși ale dulapurilor, jaluzele. Curățarea umedă este mai eficientă decât ștergerea uscată. Se recomandă curățarea pereților și jaluzelelor când este praf vizibil sau zonă murdară.
 • Se va efectua igienizarea unei clase (podele, bănci, catedră) – la fiecare schimb de tură, în cazul în care în aceeași sală învață o tură dimineața și o tură după amiaza.·       Sălile de clasă vor fi aerisite corespunzător.
 • Obiectele de mobilier (mese, bănci, catedră) vor fi curățate și dezinfectate în mod corespunzător, folosind  dezinfectant pentru suprafețe avizat de Ministerul Sănătății și organizațiile competente din domeniu. Se va utiliza o lavetă de microfibră care se spală cu un detergent profesional.
 • Se va evita efectuarea igienizării și dezinfectării sălilor atunci când există persoane prezente în acel spațiu. Este important să fie bine aerisite sălile înainte de a se relua activitatea de către elevi.
 • Se vor citi cu atenție informațiile de la producător, specificate pe etichetele produselor dezinfectante și ale produselor de curățenie.
 • În cazul în care se efectuează curățarea echipamentelor electrice sau în jurul acestora, se vor izola echipamentele și opri sursa de alimentare (dacă este posibil) înainte de curățarea cu lichide.
 • Atunci când există cazuri confirmate de Covid-19 (adică dacă există un focar local) sau cazuri suspecte, se va efectua mai des curățarea în sălile respective.
 • Se vor utiliza echipamente de protecție atunci când se efectuează igienizarea: mască chirurgicală, halat, mănuși de unică folosință rezistente la fluide.
 • Elevii, profesorii și personalul trebuie să utilizeze frecvent dezinfectant pe bază de alcool pentru mâini ca alternativă la apă și săpun, în special atunci când spălarea pe mâini cu săpun lichid nu este posibilă.
 • Se vor arunca șervețelele folosite în coșul de gunoi pentru a evita răspândirea germenilor.
 • Pardoselile băilor și ale dușurilor din unitățile pentru preșcolari vor fi acoperite cu materiale antiderapante pentru a preveni accidentarea copiilor. Aceste materiale trebuie să fie lavabile și dezinfectabile.
 • Jucăriile copiilor din unitățile preșcolare se spală și se dezinfectează periodic. Intervalul optim este o dată /săptămână în cursul anului școlar, după fiecare vacanță școlară,  sau ori de câte ori va fi nevoie.
 • Înainte de servirea mesei se va asigura că preșcolarii au dezvoltat obiceiul de spălare a mânuțelor în mod corespunzător.
 • Personalul care efectuează curățenia va lucra într-o zonă bine ventilată și va purta echipament individual de protecție.
 • Nu se vor  amesteca substanțele între ele, cum sunt detergenți pentru vase de toaletă, inclusiv acizi – oțet sau orice conține amoniac.
 • Detergenții și dezinfectanții vor fi depozitați în camere separate, în care nu au acces elevii.

Curatarea si dezinfectarea, protocol pentru cantine

În situația în care este asigurată masa la cantină sau în sala de mese, se vor stabili intervale orare dedicate meselor și accesului, pentru a se evita cozile și întâlnirile între grupele de elevi.

De asemenea, este esențial să se respecte următoarele norme de protecție:

 • Manipularea obiectelor comune (tăvi, tacâmuri, pahare) să fie adaptată pentru a limita contactele. În măsura în care este posibil, se recomandă folosirea tacâmurilor de unică folosință.
 • Elevii trebuie să se spele pe mâini – înainte și după masă.
 • Se va efectua aerisirea sălilor de mese –  înainte și după masă.
 • Se vor respecta măsurile de distanțare fizică, atât la masă cât și pentru intervalele de tranzit, circulație pe culoare.
 • Masca de protecție va fi scoasă de elevi doar când aceștia se vor așeza la masă.
 • Se va efectua curățenia și dezinfecția săliilor de mese, conform Planului de curățenie și dezinfecție.
 • Se va evita utilizarea de covoare/mochete pentru a limita răspândirea germenilor.

Igienizarea grupurilor sanitare din școli și gradinițe

Spațiile comune din unitățile de învățământ – în special băile, sunt frecventate zilnic de zeci /sute de elevi, în funcție de dimensiunea scolii. Este important să se asigure curățarea cu atenție a suprafețelor, întrucât acolo există un risc crescut de dezvoltare a microbilor, bacteriilor și virusurilor.

Pentru curățarea și dezinfectarea toaletelor se vor utiliza dezinfectanți profesionali. Baia necesită o atenție aparte,  în special în zona vasului de toaletă, iar un produs potrivit este Klintensiv dezinfectant WC. Acesta igienizează eficient, elimină germenii rapid, nu conține clor, nu decolorează și are acțiune virucidă, levuricidă, fungicidă și bactericidă. 

Este esențial ca fiecare toaletă să fie dotată cu următoarele:

 • Dispenser pentru detergent lichid, preferabil să fie cu senzor pentru a nu fi atins de multe persoane. Un astfel de produs este Klintensiv Dozator cu senzor săpun lichid care are o capacitate de 1 L, este foarte ușor de întreținut de personalul de curățenie și foarte simplu de utilizat, având senzor de proximitate.
 • Săpun lichid pentru curățarea mâinilor.
 • Uscător profesional pentru mâini sau prosoape de hârtie
 • Soluție dezinfectantă pentru mâini
 • Hârtie igienică
 • Coș de gunoi pentru aruncarea hârtiilor utilizate

Se vor igieniza periodic (de mai multe ori pe zi) podelele cu dezinfectant pentru suprafețe, asigurându-se curățarea și a lavoarelor, closetelor și oglinzilor, pentru a se evita răspândirea microbilor.

curatarea si dezinfectarea - Curățarea și dezinfectarea în unitățile de învățământ
DAVERA® SCHOOL – Dezinfectant de nivel inalt gata de utilizare, 1 litru

DAVERA® SCHOOL – solutie gata de utilizare este un dezinfectant dezodorizant multi-suprafete, de nivel inalt, cu performante fungicide, bactericide sporicide si virucide dovedite.

 • dezinfectant dezodorizant multi-suprafate, de nivel înalt
 • igienizare eficientă
 • actiune virucida, fungicida, bactericida si sporicida certificata
Produs foarte apreciat!

28.67 lei

0
0
Cos Cumparaturi