Dezinfectanti profesionali produsi in Romania. Cu responsabilitate!

Blog

Prima Pagina /

Dezinfectarea suprafetelor si transmiterea de infectii in unitatile medicale

Dezinfectarea suprafetelor si transmiterea de infectii in unitatile medicale:

Exista trei componente cheie in lantul de infectie si anume:

1. Pacientul. In special acei pacienti cu imunitate scazuta sau pacientii care urmeaza proceduri invazive care necesita sedere prelungita in spitale.

2. Sursa de agenti patogeni, cum ar fi pacientii pozitivi, suprafetele de mediu, dispozitivele sau apa si aerul.

3. Modul de transmitere, adica calea prin care se conecteaza sursa de agenti patogeni si subiectii sensibili. Poate fi impartit in continuare in contact direct si contact indirect, cum ar fi suprafete de atingere, care prezinta un risc ridicat de contaminare. Infectiile asociate asistentei medicale reprezinta una dintre principalele cauze ale mortalitatii in asistenta medicala din SUA sau din alte tari. Odata cu dezvoltarea microorganismelor rezistente la medicamente, prevenirea acestor infectii devine si mai importanta.

Rolul suprafetelor de atingere in contaminarea din unitatile medicale:

Sansele de a contracta infectiile sunt semnificativ mai mari daca pacientii negativi au fost pusi intr-o camera ocupata anterior de pacienti pozitivi. Studiile arata ca agentii patogeni pot supravietui pe aproape toate tipurile de suprafete, ore intregi, saptamani si chiar luni. Exista o relatie epidemiologica directa intre agentii patogeni de pe suprafetele (suprafetele de mediu si suprafetele dispozitivelor medicale) si riscurile crescute de infectii, incluzand staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA), enterococul rezistent la Vancomicina (VRE), Acinetobacter si Clostridium difficile (C. difficile).

Igiena mainilor si dezinfectarea suprafetelor

Importanta igienei mainilor in reducerea riscurilor de infectie a fost descoperita, dezvoltata si disciplinata in ultimii 100 de ani. Fara curatarea si dezinfectarea corespunzatoare a mediului, efectele benefice ale igienei mainilor sunt compromise datorita frecventei de utilizare a suprafetelor care ating mainile si persistentei agentilor patogeni pe suprafete. Studiile arata ca un contact cu suprafetele de mediu, inclusiv cu dispozitivele medicale, a fost suficient ca sa contamineze mainile medicilor sau asistentilor medicali, precum a fost contactul direct cu pacientii.

Cum sa alegeti un dezinfectant adecvat pentru suprafete:

Cele mai utilizate sunt servetele dezinfectante, spray-urile si dezinfectantii concentrati.

Exista 4 caracteristici cheie in alegerea unui dezinfectant adecvat pentru suprafete:

1. Timpul de contact sau timpul de stationare. Este timpul necesar pentru dezinfectarea eficienta a agentilor patogeni. Principalele produse de pe pieta au un timp de contact mai mic sau egal cu 3 minute pentru a satisface nevoile practice din mediile clinice.

2. Dezinfectanti cu spectru larg. Bactericidele, virucidele si micobactericidele sunt cele mai frecvente, dar si actiune fungicida nu trebuie trecuta cu vederea. Conform studiilor, ciupercile reprezentau intre 13%-30% din posibilitatea de contactare a unei infectii.

3. Proprietati de curatare. Resturile organice, cum ar fi sangele, salvia si lichidele corporale pot transmite si retine diferiti agenti patogeni. Alegerea unui dezinfectant cu proprietati bune de curatare este utila.

4. Compatibilitatea materialelor. Furnizorii de dispozitive medicale si producatorii de dezinfectanti lucreza impreuna. Acestia aleg materiale potrivite si durabile pentru dezinfectantii obisnuiti cu buna compatibilitate chimica. Cu toate acestea, trebuie verificat/ citit prospectul dezinfectantului inainte de utilizare.

Va punem la dispozitie o gama larga de dezinfectanti medicali atat pentru suprafete, cat si pentru maini, microaeroflora si instrumentar.

Lasă un comentariu

0
    0
    Cos Cumparaturi