Dezinfectanti profesionali produsi in Romania. Cu responsabilitate!

Blog

Prima Pagina /

Explorand miturile coronavirusului

Deoarece virusul Sars-Cov2 continua sa fie subiectul momentului, in media au aparut si o serie de neadevaruri care pot periclita viata in lipsa unei informari adecvate. In acest articol, abordam unele dintre aceste mituri.

1. Pulverizarea clorului sau alcoolului pe piele ucide virusii din organism:

Aplicarea alcoolului sau clorului pe corp poate provoca vatamari, mai ales daca se ating ochii sau daca este ingerat. Desi oamenii pot folosi aceste substante chimice pentru a dezinfecta suprafetele, nu ar trebui sa le foloseasca pe piele. Aceste produse nu pot ucide virusii de pe corp.

2. Doar persoanele in varsta sunt expuse riscului:

SARS-CoV-2, ca si alte coronavirusuri, poate infecta persoane de orice varsta. Cu toate acestea, persoanele in varsta sau persoanele cu afectiuni medicale cronice (de exemplu: bolnave de astm sau diabet) sunt mai susceptibile sa se imbolnaveasca grav.

3. Copiii nu se pot infecta cu COVID-19:

Toate grupele de varsta pot fi infectate. Cele mai multe cazuri, pana in prezent, au fost la adulti, dar copiii nu sunt imuni. De fapt, dovezi preliminare arata ca si copiii sunt la fel de probabil sa se infecteze, dar simptomele lor tind sa fie mai putin severe.

4. COVID-19 este la fel ca gripa:

SARS-CoV-2 cauzeaza boli care, intr-adevar, au simptome asemanatoare gripei, cum ar fi febra si tusea. In mod similar, atat COVID-19, cat si gripa pot fi usoare, severe sau, in cazuri rare, fatale. Ambele pot duce, de asemenea, la pneumonie. Cu toate acestea, profilul general al COVID-19 este mai grav. Estimarile variaza, dar rata mortalitatii sale pare sa fie intre aproximativ 1% si 3%.

Desi oamenii de stiinta calculeaza rata mortalitatii exacte, este foarte probabil sa fie mai mare decat cea a unei gripe sezoniere.

5. Toti cei infectati cu COVID-19 mor:

Aceasta afirmatie este neadevarata. Dupa cum am mentionat mai sus, COVID-19 este fatal doar pentru un mic procent dintre persoanele infectate.

Intr-un raport recent, Centrul Chinez pentru controlul si prevenirea bolilor a concluzionat ca 80,9% din cazurile de COVID-19 au fost usoare.

OMS raporteaza, de asemenea, ca aproximativ 80% dintre oameni vor experimenta o forma relativ usoara a bolii, care nu va necesita tratament de specialitate intr-un spital.

Simptomele usoare pot include febra, tuse, dureri in gat, oboseala si dificultati de respiratie.

6. Pisicile si cainii raspandesc coronavirus

In prezent, exista putine dovezi ca SARS-CoV-2 poate infecta pisici si caini. Cu toate acestea, in Hong Kong, un Pomeranian al carui proprietar a avut COVID-19 s-a infectat. Cainele nu a prezentat niciun simptom. Oamenii de stiinta dezbat importanta acestui caz pentru epidemie. De exemplu, prof. Jonathan Ball, profesor de virologie moleculara la Universitatea din Nottingham din Regatul Unit, spune:

„Trebuie sa diferentiem intre infectarea reala si doar detectarea prezentei virusului. Inca cred ca este indoielnic cat de relevant este pentru focarul uman, intrucat cea mai mare parte a focarului global a fost determinata de transmisia de la om la om. „

El continua: „Trebuie sa aflam mai multe, dar nu trebuie sa ne panicam – ma indoiesc ca s-ar putea raspandi la un alt caine sau la un alt om. Adevaratul motor al focarului sunt oamenii. ”

7. Mastile protejeaza impotriva coronavirusului:

Personalul medical foloseste masti profesionale, care se potrivesc strans in jurul fetei, pentru a asigura protectie impotriva agentilor patogeni. Cu toate acestea, este putin probabil ca mastile de fata de unica folosinta sa ofere o astfel de protectie.

Deoarece aceste masti nu se potrivesc perfect pe fata, virusul poate patrunde in cavitatea bucala si in cea nazala. De asemenea, particulele virale minuscule pot intra si prin material. Cu toate acestea, daca cineva are o boala respiratorie, purtarea unei masti poate ajuta la protejarea altora impotriva infectarii.

„Exista foarte putine dovezi ca purtarea unor astfel de masti protejeaza de infectii purtatorul”, explica Dr. Ben Killingley, consultant in medicina acuta si boli infectioase la University College London Hospital din U.K.

„Mai mult, purtarea mastilor poate da un fals sentiment de siguranta si poate duce la ignorarea altor practici de control al infectiei, de exemplu, igiena mainilor.”

OMS recomanda celor ce care au in ingrijire persoane cu COVID-19 sau suspecte de infectare, sa poarte o masca. In aceste cazuri, purtarea unei masti este eficienta numai daca individul isi spala regulat mainile prin frecarea corepsunzatoare a acestora cu solutii pe baza de alcool sau sapun si apa. De asemenea, atunci cand folositi o masca (de unica folosinta), este important sa o utilizati o singura data si sa o aruncati corect.

8. Uscatoarele de maini ucid coronavirusul:

Uscatoarele de maini nu ucid coronavirusul. Cea mai buna metoda de a va proteja pe dumneavoastra si pe ceilalti impotriva virusului este sa va spalati pe maini cu apa si sapun sau sa folosit o solutie dezinfectanta cu cel putin 70% alcool.

Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/coronavirus-myths-explored

Lasă un comentariu

0
    0
    Cos Cumparaturi