Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Febra Denga: cauze, simptome, transmitere, tratament și prevenție

Febra sau boala Denga este o afecțiune transmisă prin mușcătura țânțarului Aedes (cunoscut și sub denumirile Ae. aegypti sau Ae.albopictus). Deși simptomele pot fi ușoare, febra severă poate pune în pericol viața în doar câteva ore.

Exista 4 serotipuri (tipuri unei tulpini bacteriene, virale), ale acestui virus Denga (DEN-1, DEN -2, DEN -3 si DEN-4). Dintre acestea DEN-2 si DEN-3, sunt frecvent asociate cu simptome severe.

Aproximativ jumătate din populația lumii trăiește în zone de risc (Asia de Sud-Est, Pacific, Africa, America Centrala si de Sud, Caraibe), iar boala este adesea una dintre principalele cauze de deces în aceste părți ale lumii.

Însănătoșirea în urma infecției cu virusul Denga conferă imunitate pe tot parcursul vieții numai împotriva tulpinii de virus cu care a avut loc infecția, și o protecție parțială și tranzitorie (timp de 2-3 luni), față de celelalte trei serotipuri.

Mod de transmitere

Virusul Denga se transmite la om prin mușcătura unui țânțar din specia Aedes (în principal Aedes aegypti). Acest țânțar este o specie tropicală și subtropicală, răspândită în întreaga lume, cel mai adesea între latitudinea 350N şi 350 S.

Simptome

Simptomele pot fi ușoare sau severe. Simptomele ușoare ale febrei Denga pot dura 2-7 zile. Unele persoane dezvoltă simptome asemănătoare gripei. Majoritatea persoanelor se vor recupera după un episod ușor de boală în aproximativ o săptămână. Cel mai frecvent simptom este febra, asociată cu greață, vărsături, erupții cutanate, dureri de cap, dureri oculare sau dureri osoase, articulare sau musculare.

Forma severă (febra Denga hemoragică) este o complicație potențial fatală, care se caracterizează prin febră mare (41 ° C), însoțită de convulsii, ficat mărit, insuficiență circulatorie sau/și hemoragii severe.

Este important să urmăriți simptomele severe ale bolii care încep de obicei în 24-48 de ore după ce febra a dispărut. Printre acestea se numără și dureri de burtă, vărsături (de 3 sau mai multe ori în decurs de 24 de ore), sângerări nazale, scaun cu sânge, senzație de oboseală, neliniște.

Infecția poate fi severă în special pentru persoanele care au avut febra Denga anterior, pentru bebeluși sau femei însărcinate.

În cazul în care depistați simptome severe ale bolii, consultați imediat un doctor.

Diagnostic

Dacă în timpul șederi într-o zonă cu risc ridicat de infectare sau la scurt timp după întoarcerea de acolo, întâmpinați episoade de febră însoțită de dureri de cap, dureri oculare, dureri articulare sau musculare, și erupții cutanate, este bine sa consultați un medic.

Diagnosticarea corectă se face prin intermediul unor analize de laborator, prin detectarea virusului în sânge, a antigenelor acestuia sau a anticorpilor.

Tratament

Nu există un medicament specific pentru tratarea febrei Denga. Tratamentul pentru forma ușoară include odihna, administrarea de paracetamol și hidratarea constantă. Este interzisă administrarea medicamentelor precum aspirina sau ibuprofenul.

Pentru forma severă (febra hemoragică) menținerea volumului de sânge circulant este obiectivul principal al tratamentului.

Forma severă este o urgență medicală și necesită îngrijire de specialitate în cadrul unei instituții medicale.

Prevenție

Febra Denga poate fi prevenită prin evitarea înțepăturilor de țânțari.

Atunci când călătoriți sau vă aflați într-o zonă de risc, folosiți un repelent de insecte, purtați bluze cu mânecă lungă și pantaloni lungi și folosiți plasele de protecție de la ferestrele și ușile încăperilor.

În timpul somnului (mai ales in timpul zilei), patul va fi protejat de o plasă specială pentru țânțari, care va fi tratata în prealabil cu substanțe insecticide. În cameră se vor folosi substanțe insecticide sub diferite forme (aerosoli, benzi impregnate, pastile).

În 2015 a fost înregistrat și aprobat primul vaccin împotriva febrei Denga pentru protecția pe termen lung împotriva tuturor serotipurilor. Experții OMS au recomandat administrarea vaccinului numai în zonele cu nivel ridicat de endemie.

Referințe
https://www.dsptimis.ro/promovare/denga_informatii_calatori.pdf
https://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/280-denga-informatii-pentru-calatori/file
https://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/denga-febra_3084
https://www.romedic.ro/febra-boala-dengue
http://srmv.ro/index.php/denga

CURĂȚENIE PENTRU ÎNTREAGA CASĂ
La SUPER prețuri, în OFERTĂ limitată!
MORE for LESS
Tombola Klintensiv - Pentru comenzile peste 200 RON
Tombola Klintensiv
0
0
Cos Cumparaturi