Dezinfectanti profesionali produsi in Romania. Cu responsabilitate!

HIV / SIDA: cauze, simptome, transmitere, tratament și prevenție

Sindromul imunodeficienței umane dobândite (SIDA) este o afecțiune cronică provocată de virusul imunodeficienței umane (HIV). Prin afectarea sistemului imunitar, HIV interferează cu capacitatea organismului de a lupta împotriva organismelor care provoacă infecții sau boli.

Deoarece virusul HIV se instalează în ADN-ul celulelor, este o afecțiune care persistă toată viața și, în prezent, nu există niciun medicament care să elimine virusul din organism.

SIDA este stadiul final al infecției cu HIV, care apare atunci când sistemul imunitar al organismului este grav afectat din cauza virusului. În multe cazuri, persoanelor infectate cu HIV nu dezvoltă SIDA, deoarece administrarea medicamentelor poate opri progresia bolii.

Mod de transmitere

În timp ce SIDA nu poate fi transmisă de la o persoană la alta, virusul HIV poate fi transmis.

HIV este o infecție transmisă pe cale sexuală (prin relații neprotejate – vaginale, anale sau orale) sau prin contact cu sânge infectat (prin ace comune, transfuzii de sânge sau de la mamă la făt în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării).

Fără medicație, HIV slăbește treptat sistemul imunitar până la punctul în care o persoană infectată poate dezvolta SIDA.

HIV/SIDA nu se poate transmite prin:

  • contact obișnuit cu o persoană infectată;
  • săruturi sociale, îmbrățișări, sau atingeri de mână;
  • folosirea la comun a paharelor, farfuriilor sau tacâmuri;
  • piscină, toaletă sau saună cu o persoană infectată;
  • mușcături de insecte;
  • aer sau apă.

Simptome

Infecția cu HIV se produce în trei etape. Fără tratament, aceasta se agravează în timp și, în cele din urmă, acaparează sistemul imunitar. Simptomele depind de stadiul în care se află (acută, latență clinică, SIDA).

După prima lună, HIV intră în stadiul de latență clinică. Acest stadiu poate dura de la câțiva ani până la câteva decenii. Perioada asiptomatică a infecției cu SIDA poate dura între 1 și 10 ani.  Unele persoane nu au niciun simptom în această perioadă, în timp ce altele pot avea simptome minime sau nespecifice. Aceste simptome nespecifice pot include dureri de cap, ganglioni limfatici umflați, febră recurentă, oboseală, greață, diaree sau pierdere în greutate.

Ca și în cazul stadiului incipient, HIV este încă transferabil în această perioadă, chiar și în lipsa simptomelor, și poate fi transmis unei alte persoane.

Multe persoane cu HIV suferă afecțiuni ale pielii. Erupția cutanată este adesea unul dintre primele simptome ale unei infecții cu HIV. În general, o erupție cutanată provocată de HIV apare sub forma mai multor leziuni mici și roșii, plate și ridicate.

În cea mai mare parte, simptomele HIV sunt similare la bărbați și la femei. Cu toate acestea, simptomele pe care le experimentează în general pot fi diferite, pe baza riscurilor diferite la care se expun bărbații și femeile dacă au HIV.

Atât bărbații, cât și femeile cu HIV prezintă un risc sporit de infecții cu transmitere sexuală. Cu toate acestea, femeile, pot fi mai puțin predispuse decât bărbații să observe pete mici sau alte modificări la organele genitale. În plus, femeile cu HIV prezintă un risc crescut pentru infecții vaginale recurente, modificări ale ciclului menstrual, veruci genitale sau cancer coluterin.

Diagnostic

O  persoană nu va ști că are HIV decât dacă se testează. Testul HIV are scopul de a identifica anticorpii HIV din sânge. Totuși, aceștia vor putea fi identificați doar la trei luni după infecție.

În România, testarea HIV este gratuită și confidențială, garantată prin lege. Rezultatul analizelor nu este comunicat fără consimțământul pacientului.

Tratament

În prezent nu există un tratament pentru HIV/SIDA, dar există medicamente care pot încetini evoluția bolii. Aceste medicamente au redus numărul deceselor cauzate de SIDA.

Fără tratament, organismul unei persoane infectate cu HIV va fi constant slăbit, ducând la o predispoziție în fața altor boli, infecții și afecțiuni.

Netratată, speranța de viață a celor infectați care se află în stadiu terminal este de aproximativ 3 ani. Cu ajutorul terapiei antiretrovirale, HIV poate fi gestionat, iar speranța de viață poate fi aproape la fel ca a unei persoane care nu a contractat HIV.

Prevenție

Sunt disponibile diverse strategii de prevenire a infecției cu HIV, inclusiv utilizarea corectă a prezervativelor în timpul sexului, limitarea numărului de parteneri sexuali, nefolosirea la comun a acelor de seringă sau abstinența (lipsa sexului).

Persoanele care prezintă risc de infectare cu HIV se pot proteja prin profilaxie pre-expunere luând zilnic medicamente antiretrovirale înainte de a fi expuse complet la virusul HIV.

Referințe
https://www.nfid.org/infectious-diseases/hiv-aids/
https://www.healthline.com/health/hiv-aids
https://www.unhcr.org/ro/wp-content/uploads/sites/23/2016/12/UNHCR-ROM-HIV-ROM.pdf
https://www.nhs.uk/conditions/hiv-and-aids/
https://www.hiv.gov/hiv-basics/overview/about-hiv-and-aids/what-are-hiv-and-aids
https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/sida-cauze-simptome-tratament

0
0
Cos Cumparaturi

Welcome to

My Rewards

Become a member

Join our loyalty program to unlock exclusive perks and rewards.

Ways to earn

Powered by WPLoyalty

Ways to earn

Caștigă puncte la fiecare comanda

1 punct pentru fiecare 5 lei cheltuiti

Puncte recompensă pentru fiecare comandă in tre 50 lei si 999 lei Less

Caștigă 50 puncte bonus

+50 Puncte

50 puncte bonus la comenzi de minim 1000 lei

Recomandă-ne unui prieten

Advocate Puncte : 20 | Puncte : 20

Recomandă-ne unui prieten și primiti amando i 20 puncte recompensă Less

Facebook Share

+5 Puncte

Distribuie magazinul nostru pe facebook si pr imesti 5 puncte/share Less