Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

HPV (Papilomavirusul uman): cauze, simptome, transmitere, tratament și prevenție

Papilomavirusul uman (HPV) este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală. Acesta poate provoca anumite tipuri de cancer și/sau veruci genitale. Aproximativ 80% dintre bărbații și femeile care au o viață sexuală activă vor fi la un moment dat în viață infectați cu HPV, iar cele mai multe infecții noi se înregistrează la persoanele aflate în adolescență și la începutul vârstei de 20 de ani.

Majoritatea oamenilor nu vor avea niciun simptom și s-ar putea să nu știe niciodată că sunt purtători ai virusului, dar pot răspândi virusul în acest timp. Deși majoritatea infecțiilor dispar de la sine în câțiva ani, infecțiile cu HPV care nu sunt tratate pot duce la cancer.

Până în acest moment au fost identificate peste 100 de forme de HPV, dintre care 40 pot duce la afecțiuni în regiunea genitală.

Mod de transmitere

Transmiterea se poate face fie prin atingerea pielii sau a organelor geniale ale unei persoane infectate (inclusiv de la mamă la făt, în timpul nașterii), fie prin contact sexual cu un purtător.

Există mai mult de 200 de tipuri de papilomavirus uman (HPV). Aproximativ 40 de tipuri pot infecta zona genitală – vulva, vaginul, colul uterin, rectul, anusul, penisul și scrotul – precum și gura și gâtul. Aceste tipuri de HPV se răspândesc în timpul contactului sexual.

Aproximativ 90% (9 din 10) dintre infecțiile cu HPV dispar de la sine în decurs de doi ani, potrivit CDC. Cu toate acestea, deoarece virusul este încă în corpul unei persoane infectate, aceasta poate transmite HPV fără să știe.

Astfel, cei infectați cu HPV pot transmite boala în ciuda lipsei de simptome și chiar și după ani de la vindecare.

Simptome

Atunci când virusul nu dispare de la sine, acesta poate cauza probleme grave de sănătate. Printre acestea se numără verucile genitale și verucile din gât (cunoscute sub numele de papilomatoză respiratorie recurentă).

HPV poate provoca, de asemenea, cancer de col uterin și alte tipuri de cancer la nivelul organelor genitale, capului și gâtului.

Tipurile de HPV care cauzează negi sunt diferite de tipurile care provoacă cancer. Așadar, faptul că aveți negi genitali provocați de HPV nu înseamnă că veți dezvolta cancer.

Cancerele cauzate de HPV adesea nu prezintă simptome până când cancerul nu se află în stadii avansate de creștere. Screeningurile regulate pot ajuta la diagnosticarea mai devreme a problemelor de sănătate legate de HPV. Acest lucru poate îmbunătăți perspectivele și crește șansele de supraviețuire.

Mulți bărbați care contractează o infecție cu HPV nu prezintă niciun simptom, deși unii pot dezvolta veruci genitale.

Unele tulpini de HPV pot provoca cancer de penis, anal și de gât la bărbați. Unii bărbați pot fi mai expuși riscului de a dezvolta cancere legate de HPV, inclusiv bărbații care practică sex anal și bărbații cu un sistem imunitar slăbit.

Se estimează că 80% dintre femei vor contracta cel puțin un tip de HPV în timpul vieții. La fel ca în cazul bărbaților, multe femei care se infectează cu HPV nu au niciun simptom, iar infecția dispare fără a provoca probleme de sănătate.

Unele femei pot observa că au veruci genitale, care pot apărea în interiorul vaginului, în interiorul sau în jurul anusului și pe colul uterin sau vulvă.

Unele tulpini de HPV pot provoca cancer de col uterin sau cancere ale vaginului, anusului sau gâtului.

În cazul unei infecții orale cu HPV, printre cele mai frecvente simptome se numără:

  • durere de cap,
  • durere în gât și la înghițire,
  • scădere în greutate,
  • noduli limfatici umflați.

Diagnostic

Testarea HPV se face printr-un screening cervical. Nu există un test de sânge pentru HPV.

În timpul screeningului cervical se prelevează o mică mostră de celule de pe colul uterin și se testează pentru HPV.

Investigațiile ajută la protejarea celor infectați împotriva cancerului de col uterin. Printre testele de bază pentru depistarea infecției cu HPV se regăsesc:

  • Testul Babeș Papanicolau (PAP) – testul detectează celulele anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să evolueze în celule canceroase. Testul este recomandat tuturor femeilor care și-au început viața sexuală.
  • Testarea specifică HPV
  • Colposcopia
  • Biopsia cervicală

Tratament

De cele mai multe ori, infecția cu HPV va dispărea de la sine în aproximativ 2 ani.

Nu există tratament pentru infecția cauzată de virusul în sine. Cu toate acestea, există tratamente pentru unele dintre problemele de sănătate cauzate HPV, cum ar fi verucile genitale și anumite tipuri de cancer.

Prevenție

Vaccinarea împotriva infecției cu HPV este cea mai sigură metodă de prevenție a problemelor de sănătate asociate acestei infecții, precum și a cancerului de col uterin. Este recomandat ca vaccinarea să fie făcută atât de fete, cât și de băieți, în jurul vârstei de 12 ani, înainte de începerea vieții sexuale și de expunerea la virusul HPV.

Pentru a se proteja împotriva cancerelor cauzate de HPV, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă două doze de vaccin HPV, pentru persoanele care primesc prima doză înainte de a împlini 15 ani. A doua doză trebuie administrată la 6-12 luni după prima doză.

Pentru bărbații și femeile până la vârsta de 26 de ani care nu au fost vaccinați se recomandă trei doze pentru cei care inițiază seria de vaccinare după vârsta de 15 ani și pentru cei care au un sistem imunitar slăbit (la 0, 1-2 și 6 luni). Vaccinul HPV poate fi administrat începând cu vârsta de 9 ani.

În România, Ministerul Sănătății a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta între 14 – 18 ani, conform recomandărilor comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Referințe
https://www.nfid.org/infectious-diseases/hpv/
https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/infectia-cu-virusul-papiloma-uman-hpv
https://www.healthline.com/health/human-papillomavirus-infection#symptoms
https://www.nhs.uk/conditions/human-papilloma-virus-hpv/
https://www.nativia.ro/articole/articole-medicale/virusul-hpv/
https://www.ms.ro/2021/10/29/precizari-cu-privire-la-derularea-campaniei-de-vaccinare-anti-hpv-campania-de-vaccinare-anti-hpv-fara-discontinuitate%CB%AE/
https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/testul-babes-papanicolau-pap

0
0
Cos Cumparaturi