Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Pericolele ascunse din baie: importanța igienizării corecte a toaletei și folosirea unui detartrant

Băile și toaletele, unde igiena și curățenia sunt primordiale, sunt deosebit de sensibile la acumularea rapidă de calcar, murdărie și agenți patogeni potențial periculoși. Curățarea toaletei s-ar putea să nu fie lucrul tău preferat atunci când vine vorba de reîmprospătarea băii, dar este necesar. Pe măsură ce trece timpul, și chiar și după prima utilizare, toaleta poate începe să acumuleze cantități mari de mmicrobi, mucegai, fungi și germeni. De aceea, este important să cunoști cele mai bune metode și produse de curățare a vasului de toaletă pentru a scăpa fiecare parte a toaletei tale – inclusiv capacul, exteriorul și rezervorul – de viruși și germeni, dar și de ce este important să folosești un detartrant.

Scopul unei bune igiene sanitare este de a minimiza transmiterea agenților patogeni. Controlul mirosurilor este, de asemenea, important din punct de vedere social și este considerat a fi o măsură socială a curățeniei. Înțelegerea necesității unei bune curățenii și dezinfectări este la fel dei importantă, având în vedere potențiala răspândire a agenților patogeni emergenți. Acumularea de biofilme în interiorul unui vas de toaletă/urinal, inclusiv chiuveta, poate duce la persistența bacteriilor și a mirosurilor neplăcute. Este obligatorie folosirea unui detergent, a unui detartrant și a unui dezinfectant în timpul procesului de igienizare a toaletei.

Cuprins

  1. Curățare sau dezinfectare?
  2. Înțelegerea principiilor de bază ale dezinfectării
  3. Pericolul microbilor din băi și toalete
  4. Cât de des ar trebui curățată baia?

detartrant - Pericolele ascunse din baie: importanța igienizării corecte a toaletei și folosirea unui detartrant

1. Curățare sau dezinfectare?

Există o diferență între curățare și dezinfectare, atât din perspectiva procesului, dar și a produselor utilizate. Curățarea se referă la îndepărtarea murdăriei vizibile de pe suprafețe, de obicei cu apă, săpun și detergenți enzimatici. Dezinfectarea, pe de altă parte, se referă la uciderea unui procent ridicat de germeni de pe o suprafață sau la incapacitatea acestora de a se reproduce. Dezinfectarea este cea mai importantă parte a curățării toaletelor, dar trebuie făcută doar după ce se folosește un detartrant. Este, de asemenea, partea pe care multe persoane o omit adesea sau o realizează incorect.

2. Înțelegerea principiilor de bază ale dezinfectării

Este esențial să știi dacă produsul necesită diluare înainte de utilizare sau care este tipul de contact necesar, respectiv dacă este nevoie ca produsul să stea ceva timp înainte de a-l șterge sau clăti. Multe produse de dezinfectare necesită clătire după utilizare și pot fi eficiente doar în distrugerea germenilor de pe suprafețe, nu în aer. Pentru a maximiza eficacitatea dezinfectanților aleși, e important să citești instrucțiunile imprimate pe ambalaj pentru a înțelege cum funcționează.  

Dezinfectarea zonelor cu atingere frecventă

Este important ca zonele cu atingere ridicată să fie igienizate corespunzător pentru a preveni transferul germenilor de la o persoană la alta. Dezinfectarea mânerelor periilor de spălare a toaletei, a scaunelor de toaletă, a mânerelor de la robinete, a distribuitoarelor de prosoape de hârtie și a dozatoarelor de sapunul lichid este imperativă, deoarece acestea se confruntă cu un volum mare de trafic manual.

detartrant - Pericolele ascunse din baie: importanța igienizării corecte a toaletei și folosirea unui detartrant

3. Pericolul microbilor din băi și toalete

Bacteria Salmonella poate coloniza partea inferioară a marginii toaletelor și poate persista până la 50 de zile. Bacteriile enterice patogene apar în număr mai mare în biofilmul care se găsește în toalete decât în apă. S-a demonstrat că, în timpul curățeniei, bacteriile enterice sunt transferate de la toaletă la chiuvetele din baie și că aceleași bacterii colonizează instrumentele de curățare utilizate în toaletă. 

Evaluarea cantitativă a riscurilor microbiene a arătat că există riscuri semnificative atât din cauza aerosolilor, cât și a fomitelor din toalete. Curățarea cu săpunuri și detergenți fără utilizarea de dezinfectanți în toaletele publice poate răspândi bacterii și viruși în întreaga baie. Mirosurile din toalete sunt controlate în mare măsură prin ventilație și frecvența cu care se face curățenia. (Sursa)

După spălare, bacteriile și virușii pot fi dispersate pe părțile exterioare ale toaletei, cum ar fi scaunul, mânerul și pe alte suprafețe de baie, motiv pentru care este esențială igienizarea și a exteriorului mobilierului din baie. Bacteriile, în general, nu supraviețuiesc bine în condiții de uscare; cu toate acestea, s-a demonstrat supraviețuirea Salmonella pe suprafețe timp de până la 9 zile, Escherichia coli până la 8 zile și Shigella până la 5 zile în fecalele uscate pe scaunele de toaletă. (Sursa)

Sfatul Klintesiv: Pentru eficientizarea procesului de curățare și dezinfectare, poți alege produsele cu dublă acțiune. Un exemplu este KlinAll® WC, gata de utilizare, un dezinfectant dezodorizant pentru vasul de toaletă cu performanțe fungicide, bactericide și virucide dovedite. Dezinfectantul se folosește pentru vasul de toaletă de acasă prin ștergere sau pulverizare. Produsul elimină eficient germenii, nu conține clor și este testat conform normelor UE.

4. Cât de des ar trebui curățată baia?

Când vine vorba de cât de des trebuie să igienizezi baia, răspunsul simplu ar fi cel puțin o dată pe săptămână. Unele zone din baia ta necesită mai mult sau mai puțină atenție. De ce? Toaleta este unul dintre motivele principale. Spălarea în sine a vasului de WC proiectează câteva particule microbiene în aer și pe podeaua băii. Deci, în loc să te uitați la baia în ansamblu, este mai bine gândește-te cum ar trebui să cureți diferitele zone ale acesteia cu o frecvență mai mare.

Cât de des ar trebui să cureți toaleta?

Frecvența igienizării unei băi depinde de câțiva factori diferiți, inclusiv de numărul de persoane din gospodărie și de cât de mult este folosită, dar și de cât de des este folosit săpunul lichid pentru igiena mâinilor. De exemplu, o casă în care locuiește o singură persoană va necesita un efort mai redus din perspectiva curățării și igienizării decât o baie folosită de o familie formată din cinci persoane. 

Când vine vorba de frecvența curățeniei, toaleta este punctul zero. Aici are loc toată acțiunea germenilor. Curăță vasul de WC cel puțin o dată pe săptămână. Dacă ai o familie numeroasă, igienizează la fiecare două-trei zile. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să faci o spălare intensivă la fiecare două-trei zile. Dar, ar trebui să ștergi toaleta și scaunul de toaletă cu detartrant sau cu peroxid de hidrogen pentru a ucide toți acești microbi.

Dezinfectarea toaletei poate ajuta la reducerea riscului de a intra în contact cu microbii potențial periculoși. Dar este important să înțelegem că, chiar și după o singură utilizare, toaleta ar putea găzdui din nou bacterii și viruși de pe suprafețele sale.

detartrant - Pericolele ascunse din baie: importanța igienizării corecte a toaletei și folosirea unui detartrant

Cât de des ar trebui să cureți chiuveta și oglinda?

Daunele departe de punctul zero sunt întotdeauna mai mici, iar acest lucru este valabil și pentru baia ta. Deoarece chiuveta și oglinda sunt aproape de toaletă, curăță-le și deinfectează-le cel puțin o dată pe săptămână folosind un detartrant. Cu toate acestea, le poți curăța mai des, mai ales în cazul unei utilizări intense. Nu uita să ai mereu la îndemână un sapunul lichid pentru a asigura o igienă corespunzătoare a mâinilor. 

Când să se spală prosoapele de baie?

Cât de des ar trebui să fie schimbate prosoapele este un alt element despre care oamenii nu sunt foarte siguri. Este indicat ca o dată la două zile să schimbi prosoapele de mâini și să le depozitezi în coșul de rufe doar după ce sunt complet uscate pentru a preveni apariția mucegaiului.

Cât de des ar trebui curățată podeaua băii?

Ar trebui să cureți în mod regulat podelele din gresie sau cele laminate din baie de murdărie și resturi de fiecare dată când este cazul, dar nu mai rar de o dată pe săptămână. În cazul podelei și a pereților, acordă o atenție deosebită la zonele predispuse la apariția mucegaiului și, dacă este cazul, folosește diferite soluții antimucegai pentru a elimina petele existente.

Care este frecvența igienizării căzii și a cabinei de duș?

Dacă faci duș în fiecare zi sau de mai multe ori pe zi, șterge pereții cabinei sau faianța din jur după utilizare și asigură-te că igienizezi zona o dată pe săptămână. Cu toate acestea, dacă faci duș doar la fiecare 2-3 zile, atunci poți aștepta mai mult de o săptămână înainte de a spăla bine dușul și cada. Pe de altă parte, perdeaua de duș necesită igienizare minim o dată pe lună. Și în acest caz este utilă folosirea unui detartrant

Sfatul Klintesiv: Pentru curățarea, igienizare și dezinfectarea băii, gama de produse KlinAll oferă nu conțin clor și pot fi utilizate inclusiv de către persoane sensibile la mirosuri și substanțe puternice. Dezinfectant de înaltă generație care nu pătează, nu albește și nu decolorează. Conținutul are acțiune virucidă, bactericidă, fungicidă și levuricidă certificată.

Cât de des ar trebui curățate covorașele de baie?

Covorașele de baie sunt adesea ignorate. Cu toate acestea, la fel ca prosoapele, acestea trebuie curățate în mod regulat deoarece pot păstra microbi și, mai mult, pot facilita apariția mucegaiului. Ar trebui să cureți covorașele la fiecare câteva zile și să le speli aproximativ o dată pe săptămână. Nu uita că este important ca după fiecare duș /handar trebui uscat complet într-o zonă bine ventilată.

Concluzie

Igiena toaletei este importantă în controlul bolilor asociate agenților patogeni enterici și respiratori, atât în toaletele publice, cât și în casă. Săpunul și detergenții, dacă nu sunt folosiți corespunzător, provoacă contaminare încrucișată în toaleta. Utilizarea dezinfectanților este esențială pentru prevenirea unui număr mare de neplăceri, între care și infecții potențial periculoase. 

Surse:

https://www.unilever.com.ph/news/2021/disinfecting-tips-to-maintain-proper-sanitation-and-hygiene-in-toilets/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9292268/

https://www.washingtonpost.com/home/2022/11/03/how-to-clean-toilet-better/

https://www.nytimes.com/wirecutter/guides/how-to-clean-toilet/

0
0
Cos Cumparaturi