Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Norovirus: cauze, simptome, transmitere, tratament și prevenție

Norovirus face parte dintr-o familie de virusuri înrudite (Caliciviridae) care sunt foarte contagioase și care pot fi răspândite prin alimente, apă sau suprafețe comune contaminate. Infecția cu aceste virusuri afectează în special stomacul și provoacă o boală numită gastroenterită (inflamație a stomacului și intestinelor).

Norovirusurile sunt rezistente la temperaturi mari sau scăzute și pot fi prezente chiar și după utilizarea dezinfectanților.

Majoritatea oamenilor suferă cel puțin o dată de o infecție cu norovirus în timpul vieții.

Mod de transmitere

Răspândirea patogenului este favorizată de consumul de apă sau alimente contaminate. Transmiterea se face și prin contact direct sau prin atingerea produselor patologice ale unei persoane infectate (scaune diareice și vărsături).

Alimentele pot fi contaminate cu norovirus în timpul preparării acestora prin contactul cu suprafețe incorect igienizate sau prin atingerea acestora fără o igienă corectă a mâinilor de către o persoană infectată.

Norovirusul poate supraviețui pe diferite suprafețe timp de câteva săptămâni.

Simptome

Simptomele caracteristice ale norovirusului constau în vărsături și diaree apoasă, fără sânge. Aceste simptome încep, de obicei, între 12 și 48 de ore de la expunere și pot dura până la trei zile. Consultați medicul dacă simptomele persistă, dincolo de această perioadă sau dacă sesizați sânge în scaun.

Alte semne și simptome ale norovirusului includ:

 • crampe sau dureri abdominale
 • febră ușoară
 • frisoane
 • dureri de cap
 • dureri ale corpului

Diareea severă poate duce la deshidratare care necesită asistență medicală urgentă. Semnele și simptomele deshidratării includ:

 • gură și gât uscat
 • scăderea cantității de urină sau urină închisă la culoare
 • scutec uscat timp de 6 până la 8 ore la sugari
 • lipsa urinei într-un interval de 12 ore la copii
 • ochi înfundați
 • somnolență și oboseală
 • dureri de cap
 • amețeli
 • confuzie și letargie
 • ritm cardiac rapid

Dacă copilul plânge fără să producă lacrimi, acesta este un semn obișnuit de deshidratare semnificativă. Solicitați imediat asistență medicală.

Deshidratarea poate pune în pericol viața, în special pentru următoarele grupuri:

 • persoanele cu un sistem imunitar slăbit
 • persoanele cu afecțiuni preexistente
 • persoanele în vârstă sau foarte tinere
 • persoanele care au primit un transplant de organe sau de celule stem

Diagnostic

Diagnosticarea se face adesea pe baza simptomelor prezentate. Medicul poate solicita analize ale scaunului pentru stabilirea unui diagnostic clar. Testarea scaunului este indicătă, în special,  persoanelor cu o imunitate deficitară sau care au și alte afecțiuni.

Tratament

Nu există un tratament specific, în afară de odihnă și rehidratare. Cea mai severă complicație este deshidratarea. Norovirusul poate fi grav și chiar fatal în cazul copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu alte probleme de sănătate.

În unele cazuri, bolnavii pot fi alimentați intravenos pentru evitarea deshidratării. De asemenea, sunt recomandate medicament anti-diareice fără prescripție medicală sau probiotice pentru îmbunătățirea florei intestinale.

Antibioticele nu ajută, deoarece acestea sunt eficiente împotriva bacteriilor, nu a virusurilor.

Prevenție

Cea mai bună modalitate de protecție împotriva norovirusurilor este prin spălarea corectă a mâinilor, folosind apă și săpun.

Este important să vă spălați pe mâini după ce ați folosit baia sau ați schimbat scutece; înainte de a mânca, pregăti sau manipula alimente; și înainte de a vă administra dumneavoastră sau altcuiva medicamente.

Spălați întotdeauna cu grijă fructele și legumele înainte de a le pregăti și mânca. Gătiți stridiile și alte crustacee înainte de a le mânca.

Dezinfectanții pentru mâini pe bază de alcool pot fi utilizați pentru a susține spălarea mâinilor cu apă și săpun, dar nu înlocuiesc spălarea mâinilor cu apă și săpun, care este mai eficientă în eliminarea particulelor de norovirus.

După ce cineva vomită sau are diaree, este important să curățați și să dezinfectați locul. Purtați mănuși de unică folosință și ștergeți zona cu prosoape de hârtie. Dezinfectați zona folosind un detergent de uz casnic pe bază de clor, conform indicațiilor de pe eticheta produsului. Nu uitați să spălați rufele murdare, să aruncați gunoiul și să vă spălați pe mâini.

În prezent, nu există vaccinuri disponibile pentru a preveni norovirusul.

Referințe
https://www.nfid.org/infectious-diseases/norovirus/
https://www.healthline.com/health/norovirus
https://www.catena.ro/infectia-cu-norovirus-ce-trebuie-sa-stim
https://www.medicover.ro/despre-sanatate/norovirus-modalitati-de-transmitere-simptome-si-tratament,838,n,295

0
0
Cos Cumparaturi