Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Principii pentru curățarea și dezinfectarea mediului non-critic din spitale

Curățarea suprafețelor este o strategie importantă pentru reducerea transmiterii organismelor patogene și prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare. Rolul igienizării este de a reduce numărul de agenți infecțioși care pot fi prezenți pe suprafețe și de a minimiza riscul de transfer al microorganismelor de la o persoană/obiect la alta, reducând astfel riscul de infecție.

Mai mult, dezinfectarea suprafețelor este o componentă cheie a precauțiilor standard; prima linie de prevenire și control al infecțiilor în mediul sanitar. Aceste practici de lucru sunt recomandate pentru tratamentul și îngrijirea tuturor pacienților. Importanța curățării și decontaminării mediului este sporită atunci când aceste procese sunt utilizate ca parte a precauțiilor bazate pe transmitere și a gestionării focarelor de infecție. KLINTENSIV® – Dezinfectant suprafețe gata de utilizare

Procedurile de curățare ar trebui să fie considerate o parte esențială a unui program cuprinzător de prevenire a infecțiilor în spitale, cu protocoale puse în aplicare pentru a sprijini o bună performanță și ar trebui să includă strategii de optimizare a produsului utilizarea produselor, tehnica, auditul și feedback-ul, educația personalului de curățenie și comunicarea.  Standardele naționale de siguranță și calitate a serviciilor de sănătate impun instituțiilor de servicii de sănătate să dispună de procese pentru a menține un mediu curat și igienic.

Principiile cheie pentru procesul de curățare a suprafețelor din clinici și spitale

 1. Utilizarea detergentului

Un detergent este un agent tensioactiv care facilitează îndepărtarea murdăriei și a materiei organice. KLINOZYME – Detergent trienzimatic concentrat

Majoritatea suprafețelor dure pot fi curățate în mod adecvat cu apă caldă și un detergent neutru, conform instrucțiunilor producătorului. A lăsa suprafețele curățate să se usuce este un aspect important al curățării.

Curățarea fizică cu un detergent și apă este recomandată pentru curățarea de rutină.

Se recomandă curățarea de rutină a podelelor cu detergent și apă. Podelele proaspăt curățate pot fi rapid recontaminate de pantofi, roți de echipamente, praf etc. și microorganismele de pe podele, dar prezintă un risc minim pentru pacienți. Soluție curățare pardoseli

 1. Utilizarea dezinfectanților

Un dezinfectant este un agent chimic care ucide sau inactivează rapid majoritatea agenților infecțioși. Dezinfectanții nu trebuie utilizați ca agenți de curățare generală, cu excepția cazului în care sunt combinați cu un detergent ca agent de curățare combinat (detergent-dezinfectant). KLINTENSIV® – Dezinfectant suprafețe gata de utilizare

Dezinfectarea trebuie să fie întotdeauna efectuată după și în plus față de curățarea cu detergent.

Este necesară utilizarea unui dezinfectant:

 • pentru curățarea suprafețelor (inclusiv a podelelor) suspectate sau cunoscute ca fiind contaminate de un organism multirezistent; un organism cu potențial de focar; și/sau, alte materiale potențial infecțioase, inclusiv sânge și alte fluide corporale.
 • în medii cu risc ridicat sau extrem (în conformitate cu evaluarea locală a riscului)
 • pentru curățarea la externare după îngrijirea unui pacient cu organisme multirezistente sau cu alte boli infecțioase.

Utilizarea de rutină a unui dezinfectant în alte zone ale unei unități sanitare sau pentru curățarea tuturor descărcărilor trebuie să fie stabilită la nivel local de către echipa de prevenire și control al infecțiilor, după ce a efectuat următoarele acțiuni o evaluare a riscurilor care ia în considerare epidemiologia locală a bolii.

 1. Alegerea unui dezinfectant

Atunci când se evaluează și se selectează un dezinfectant în cadrul unei unități sanitare, trebuie luați în considerare factori precum concentrația, timpul de contact umed, compatibilitatea, siguranța, ușurința în utilizare și raportul calitate-preț. 

Ar trebui să se utilizeze numai dezinfectanți medicali profesionali, acestea fiind singurele produse care garantează eliminarea agenților patogeni.

Considerații despre utilizarea dezinfectanților

Trebuie avut grijă să se asigure că produsul chimic corect este utilizat în mod corespunzător și în conformitate cu specificațiile producătorului.

Atunci când se utilizează un dezinfectant, asigurați-vă că timpul de contact este corect (adică timpul necesar pentru ca dezinfectantul să fie în contact cu suprafața pentru a inactiva microorganismele).

Asigurați înlocuirea regulată a soluțiilor, în special atunci când curățați zone puternic contaminate; atunci când soluțiile par vizibil murdare; și, imediat după curățarea scurgerilor de sânge și de lichide corporale.

Practici de rutină

Practicile de rutină sunt puse în aplicare de către toți furnizorii de asistență medicală pentru a preveni răspândirea infecțiilor. Acestea includ (dar nu se limitează la):

 • igiena mâinilor
 • evaluarea riscurilor la punctul de îngrijire
 • echipament de protecție personală
 • manipularea articolelor și echipamentelor de îngrijire a pacienților
 • manipularea deșeurilor și a obiectelor ascuțite
 • curățarea mediului

Igiena mâinilor este cel mai important factor de prevenire a transmiterii microorganismelor. Efectuați igiena mâinilor conform tehnicilor recomandate de instituțiile abilitate.

Efectuați evaluarea riscurilor la punctul de îngrijire  înainte de a curăța camera sau spațiul pacientului pentru a evalua probabilitatea de expunere la sânge și fluide corporale. Alegeți echipamente de protecție adecvate pentru a minimiza riscul de expunere.

Purtați mănuși înainte de a intra în contact cu sângele și fluidele corporale, excrețiile sau secrețiile și pentru a manipula obiecte murdare sau potențial contaminate.

Purtați mănuși de unică folosință pentru activitățile de curățare de rutină.

În cazul în care sunt necesare mănuși reutilizabile (destinate utilizării atunci când o mănușă cu protecție fizică mai mare este necesară, de exemplu, recomandată în instrucțiunile de utilizare ale producătorului, curățarea suprafețelor aspre):

 • se dedică unui anumit membru al personalului;
 • o se curăță în conformitate cu instrucțiunile producătorului;
 • o să se asigure că mănușile sunt uscate în interior și exterior înainte de a fi reutilizate;
 • o să inspecteze materialul până la atingerea scopului de utilizare și să îl arunce dacă prezintă semne de deteriorare, exfoliere, decolorare, rupturi, găuri sau perforări.

Purtați echipamente suplimentare, cum ar fi halate, protecție pentru ochi și măști, dacă este necesar pentru a proteja pielea și îmbrăcămintea de stropi sau pulverizări, de exemplu, la curățarea deversărilor mari.

Metode de curățare și dezinfectare

Curățarea reprezintă îndepărtarea fizică a murdăriei și a resturilor prin acțiunea mecanică de ștergere cu o lavetă sau un mop umed și curat. Suprafețele trebuie curățate de murdăria vizibilă înainte de a putea fi dezinfectate, deoarece praful, murdăria și materia organică interferează cu eficacitatea dezinfectantului.

Dezinfectarea este inactivarea microorganismelor producătoare de boli prin umezirea unei suprafețe cu un șervețel dezinfectant gata de utilizare sau cu o cârpă saturată cu o soluție dezinfectantă preparată conform instrucțiunilor de utilizare ale producătorului. Pentru a obține o dezinfectare eficientă, suprafața trebuie să rămână umedă pentru timpul de contact recomandat de producător. SPORYCIDE® – Dezinfectant concentrat de nivel înalt

În cazul în care un dezinfectant pretinde că are atât proprietăți de curățare, cât și de dezinfectare, produsul poate fi utilizat pentru ambele etape, urmând instrucțiunile producătorului. Detergent dezinfectant enzimatic

Înainte de curățare:

– adunați materialele de curățare necesare;

– îndepărtați obiectele inutile de pe suprafețele care urmează să fie curățate;

– curățați echipamentele reutilizabile înainte de a le scoate din spațiul pacientului;

– colectați și manipulați sacii de deșeuri de la partea superioară;

– verificați recipientele pentru obiecte ascuțite și înlocuiți-le atunci când sunt pline cu 3⁄4 sau când ating linia de umplere;

– nu umpleți excesiv.

Pregătiți soluțiile de curățare și dezinfectare:

Distribuiți produsele de curățare și dezinfecție în recipiente curate, uscate, de dimensiuni adecvate, care sunt etichetate și datate în mod clar. Aruncați soluția după data de expirare.

Verificați concentrația soluției conform politicii instituției și instrucțiunilor producătorului, utilizând benzile de testare recomandate de producător, cel puțin o dată pe zi sau mai frecvent, în funcție de cerințele locului.

În timpul procesului de curățare și dezinfectare:

– respectați instrucțiunile producătorului privind timpul de contact pentru dezinfectare;

– utilizați o lavetă curată pentru a intra în soluția de curățare sau dezinfectare. Nu înmuiați o cârpă folosită în soluția de curățare sau de dezinfectare (scufundare dublă);

– începeți curățarea din zonele curate către zonele murdare. Băile trebuie curățate ultimele; o de la suprafețele cu atingere cu frecvență redusă la cele cu frecvență ridicată.

 1. Produse și echipamente de curățare și dezinfecție

Utilizați numai produse și echipamente de curățare și dezinfecție profesionale, destinate utilizării în mediul intraspitalicesc. Nu utilizați produse neaprobate, cum ar fi produsele de curățare a locuinței.

Selectați produsul adecvat pentru sarcina prevăzută, de exemplu, curățarea sau dezinfectarea.

Respectați instrucțiunile de utilizare și fișele cu date de securitate ale producătorului, de exemplu, purtați mănuși la manipulare, dacă este recomandat, atât pentru produse, cât și pentru echipamente.

Barierele, de exemplu, capacele, învelișurile, pot fi utilizate pentru a proteja suprafețele de murdărie, dar nu înlocuiesc procesul de curățare.

Nu amestecați diferite tipuri de produse de curățare/dezinfectare (cu excepția cazului în care este specificat de producător), deoarece substanțele chimice pot reacționa între ele, de exemplu, produsele cu peroxid de hidrogen îmbunătățit și produsele cu amoniac cuaternar.

Folosiți șervețele dezinfectante gata de utilizare pentru curățarea și dezinfectarea la punctul de îngrijire a echipamentelor pacienților, cum ar fi:

 • Articolele din mediul de îngrijire care nu tolerează îmbibarea (sunt necesare mai multe șervețele pentru dezinfectarea pieselor mari de echipament necritic).
 • Echipamente mici necritice dezinfectate între pacienți la punctul de îngrijire, de exemplu, stetoscopul.

 

 

 

0
0
Cos Cumparaturi