Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Principii pentru curățarea și dezinfectarea mediului non-critic din spitale

Curățarea suprafețelor este o strategie vitală pentru reducerea transmiterii organismelor patogene și prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare, inclusiv în spațiul non-critic din spitale. Rolul igienizării este de a diminua numărul de agenți infecțioși prezenți pe suprafețe și de a minimiza riscul de transfer al microorganismelor între persoane și obiecte, astfel reducând riscul de infecție. Prin curățarea și dezinfectarea adecvată a suprafețelor, se creează un mediu mai sigur pentru pacienți, personal medical și vizitatori. Aceste practici sunt esențiale în gestionarea riscului de infecție, în special în spațiile non-critice, unde pacienții pot fi expuși unor riscuri mai mici, dar în continuare prezintă vulnerabilitate la agenții patogeni. O curățare și dezinfectare riguroasă a acestor suprafețe contribuie la menținerea unui mediu curat și sigur în întreaga unitate sanitară, promovând sănătatea și binele tuturor celor implicați în procesul de îngrijire medicală.

Mai mult, dezinfectarea suprafețelor este o componentă cheie a precauțiilor standard; prima linie de prevenire și control al infecțiilor în mediul sanitar. Aceste practici de lucru sunt recomandate pentru tratamentul și îngrijirea tuturor pacienților. Importanța curățării și decontaminării mediului este sporită atunci când aceste procese sunt utilizate ca parte a precauțiilor bazate pe transmitere și a gestionării focarelor de infecție. KLINTENSIV® – Dezinfectant suprafețe gata de utilizare este un produs special creat pentru prevenirea răspândirii microorganismelor din zonele de lucru.

Procedurile de curățare ar trebui să fie considerate o parte esențială a unui program cuprinzător de prevenire a infecțiilor în spitale, cu protocoale puse în aplicare pentru a sprijini o bună performanță și ar trebui să includă strategii de optimizare a produsului utilizarea produselor, tehnica, auditul și feedback-ul, educația personalului de curățenie și comunicarea.  Standardele naționale de siguranță și calitate a serviciilor de sănătate impun instituțiilor de servicii de sănătate să dispună de procese pentru a menține un mediu curat și igienic.

Spațiul non-critic și critic din spitale

Dispozitivele medicale sunt clasificate în două categorii principale în funcție de gradul lor de invazivitate și de riscul pe care îl prezintă pentru pacienți. Aceste categorii sunt:

 1. Dispozitive medicale critice: Acestea sunt echipamentele medicale care intră în contact direct cu țesuturile sau cu sistemul vascular al pacientului, punându-i astfel pe pacienți într-un risc ridicat de contaminare cu agenți patogeni. Exemple de dispozitive critice includ ace chirurgicale, catetere urinare, endoscoape, instrumente dentare utilizate în interiorul cavității bucale și alte echipamente care pătrund în țesuturile corporale sau în circulația sanguină. Aceste dispozitive necesită dezinfectare și sterilizare riguroasă între utilizări pentru a preveni transmiterea infecțiilor.

 2. Dispozitive medicale non-critice: Acestea sunt echipamentele medicale care vin în contact numai cu pielea intactă a pacientului sau cu mediul înconjurător și prezintă un risc mai mic de transmitere a infecțiilor. Exemple de dispozitive non-critice includ stetoscoapele, tensiometrele, termometrele, mesele de examinare, instrumentele pentru măsurarea temperaturii și alte echipamente asemănătoare. Deși riscul de transmitere a infecțiilor este mai mic în acest caz, este totuși important ca aceste dispozitive să fie curățate și dezinfectate corect între utilizări pentru a asigura un mediu sigur pentru pacienți și personalul medical.

Principiile cheie pentru procesul de curățare a suprafețelor din clinici și spitale

Utilizarea detergentului

Un detergent este o substanță chimică activă, cunoscută și sub denumirea de agent tensioactiv, care ajută la înlăturarea murdăriei și a materiei organice de pe suprafețe. KLINOZYME – Detergent trienzimatic concentrat este un exemplu de detergent eficient, special conceput pentru a asigura curățarea și decontaminarea adecvată a suprafețelor și a echipamentelor medicale.

În general, majoritatea suprafețelor dure pot fi curățate în mod eficient cu apă caldă și un detergent neutru, conform instrucțiunilor producătorului. Este important să se respecte indicațiile de utilizare ale detergentului pentru a obține cele mai bune rezultate. După curățare, este esențial să se lase suprafețele să se usuce complet, deoarece umiditatea excesivă poate favoriza dezvoltarea microorganismelor și poate duce la contaminare ulterioară.

Curățarea fizică cu un detergent și apă este recomandată pentru curățarea de rutină. Utilizarea detergentului KLINOZYME poate fi benefică pentru îndepărtarea murdăriei greu de curățat și pentru eliminarea materiei organice de pe suprafețe și echipamente medicale, asigurând un mediu curat și igienic în unitățile sanitare.

Este recomandată efectuarea curățeniei de rutină a podelelor folosind detergent și apă. Podelele, chiar și după ce au fost curățate, pot fi rapid recontaminate de particule de praf, resturi de pe încălțăminte sau de pe roțile echipamentelor medicale. Aceste microorganisme pot rămâne active pe suprafața podelei, dar riscul de transmitere a infecțiilor către pacienți este considerat minim în acest context.

Folosirea unei soluții speciale de curățare a podelelor poate contribui la înlăturarea murdăriei și a microorganismelor de pe suprafața acestora, asigurând un mediu mai igienic în unitățile sanitare. Utilizarea unei soluții curățare pentru pardoseli poate oferi un nivel suplimentar de curățare și dezinfectare, contribuind astfel la menținerea unui mediu sigur și curat pentru pacienți și personalul medical.

Utilizarea dezinfectanților

Un dezinfectant este o substanță chimică care are capacitatea de a distruge sau de a inactiva rapid majoritatea agenților patogeni, cum ar fi bacteriile, virusurile și ciupercile. Este important să se înțeleagă că dezinfectanții nu sunt destinati curățării generale a suprafețelor, deoarece aceștia nu îndepărtează murdăria sau materia organică. Totuși, există dezinfectanți care sunt combinați cu un detergent, formând astfel agenți de curățare combinați, numiți și detergent-dezinfectanți.

KLINTENSIV® – Dezinfectant suprafețe gata de utilizare este un exemplu de dezinfectant pentru suprafețe gata de utilizare, conceput pentru a asigura o dezinfecție eficientă a diferitelor suprafețe din unitățile sanitare. Acest dezinfectant este pregătit pentru utilizare imediată și poate fi aplicat direct pe suprafețe, fără a necesita diluare sau alte proceduri premergătoare. Utilizarea regulată a unui dezinfectant ca KLINTENSIV® poate contribui la reducerea riscului de transmitere a infecțiilor și la menținerea unui mediu igienic în unitățile sanitare.

Dezinfectarea trebuie să fie întotdeauna efectuată după și în plus față de curățarea cu detergent.

Este necesară utilizarea unui dezinfectant:

 • pentru curățarea suprafețelor (inclusiv a podelelor) suspectate sau cunoscute ca fiind contaminate de un organism multirezistent; un organism cu potențial de focar; și/sau, alte materiale potențial infecțioase, inclusiv sânge și alte fluide corporale.
 • în medii cu risc ridicat sau extrem (în conformitate cu evaluarea locală a riscului)
 • pentru curățarea la externare după îngrijirea unui pacient cu organisme multirezistente sau cu alte boli infecțioase.

Utilizarea de rutină a unui dezinfectant în alte zone ale unei unități sanitare sau pentru curățarea tuturor descărcărilor trebuie să fie stabilită la nivel local de către echipa de prevenire și control al infecțiilor, după ce a efectuat următoarele acțiuni o evaluare a riscurilor care ia în considerare epidemiologia locală a bolii.

Alegerea unui dezinfectant

Atunci când se evaluează și se selectează un dezinfectant în cadrul unei unități sanitare, trebuie luați în considerare factori precum concentrația, timpul de contact umed, compatibilitatea, siguranța, ușurința în utilizare și raportul calitate-preț. 

Ar trebui să se utilizeze numai dezinfectanți medicali profesionali, acestea fiind singurele produse care garantează eliminarea agenților patogeni.

Considerații despre utilizarea dezinfectanților

 • Trebuie avut grijă să se asigure că produsul chimic corect este utilizat în mod corespunzător și în conformitate cu specificațiile producătorului.
 • Atunci când se utilizează un dezinfectant, asigurați-vă că timpul de contact este corect (adică timpul necesar pentru ca dezinfectantul să fie în contact cu suprafața pentru a inactiva microorganismele).
 • Asigurați înlocuirea regulată a soluțiilor, în special atunci când curățați zone puternic contaminate; atunci când soluțiile par vizibil murdare; și, imediat după curățarea scurgerilor de sânge și de lichide corporale.

Practici de rutină

Practicile de rutină sunt puse în aplicare de către toți furnizorii de asistență medicală pentru a preveni răspândirea infecțiilor. Acestea includ (dar nu se limitează la):

 • igiena mâinilor
 • evaluarea riscurilor la punctul de îngrijire
 • echipament de protecție personală
 • manipularea articolelor și echipamentelor de îngrijire a pacienților
 • manipularea deșeurilor și a obiectelor ascuțite
 • curățarea mediului

Igiena mâinilor este cel mai important factor de prevenire a transmiterii microorganismelor. Efectuați igiena mâinilor conform tehnicilor recomandate de instituțiile abilitate.

Efectuați evaluarea riscurilor la punctul de îngrijire înainte de a curăța camera sau spațiul pacientului pentru a evalua probabilitatea de expunere la sânge și fluide corporale. Alegeți echipamente de protecție adecvate pentru a minimiza riscul de expunere.

Purtați mănuși înainte de a intra în contact cu sângele și fluidele corporale, excrețiile sau secrețiile și pentru a manipula obiecte murdare sau potențial contaminate.

Purtați mănuși de unică folosință pentru activitățile de curățare de rutină.

În cazul în care sunt necesare mănuși reutilizabile (destinate utilizării atunci când o mănușă cu protecție fizică mai mare este necesară, de exemplu, recomandată în instrucțiunile de utilizare ale producătorului, curățarea suprafețelor aspre):

 • se dedică unui anumit membru al personalului;
 • o se curăță în conformitate cu instrucțiunile producătorului;
 • o să se asigure că mănușile sunt uscate în interior și exterior înainte de a fi reutilizate;
 • o să inspecteze materialul până la atingerea scopului de utilizare și să îl arunce dacă prezintă semne de deteriorare, exfoliere, decolorare, rupturi, găuri sau perforări.

Purtați echipamente suplimentare, cum ar fi halate, protecție pentru ochi și măști, dacă este necesar pentru a proteja pielea și îmbrăcămintea de stropi sau pulverizări, de exemplu, la curățarea deversărilor mari.

Metode de curățare și dezinfectare

Curățarea reprezintă îndepărtarea fizică a murdăriei și a resturilor prin acțiunea mecanică de ștergere cu o lavetă sau un mop umed și curat. Suprafețele trebuie curățate de murdăria vizibilă înainte de a putea fi dezinfectate, deoarece praful, murdăria și materia organică interferează cu eficacitatea dezinfectantului.

Dezinfectarea reprezintă procesul prin care microorganismele patogene sunt neutralizate sau distruse, împiedicându-le să mai producă boli. Acest proces poate fi realizat prin aplicarea unui șervețel dezinfectant gata de utilizare sau prin utilizarea unei cârpe îmbibate într-o soluție dezinfectantă pregătită conform indicațiilor producătorului. Este esențial ca suprafața să rămână umedă pentru întregul timp de contact recomandat de producător pentru a asigura o dezinfectare eficientă.

Un exemplu de dezinfectant concentrat de înaltă performanță este SPORYCIDE® – Dezinfectant concentrat de nivel înalt. Acesta este conceput să ofere o acțiune puternică împotriva unui spectru larg de microorganisme patogene, contribuind la creșterea nivelului de igienă în mediile sanitare. Utilizarea adecvată a unui dezinfectant ca SPORYCIDE® poate fi crucială în prevenirea transmiterii infecțiilor și în menținerea unui mediu sigur pentru pacienți și personalul medical.

Atunci când un dezinfectant este formulat pentru a oferi atât proprietăți de curățare, cât și de dezinfectare, acesta poate fi utilizat în ambele etape ale procesului de igienizare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Acest tip de produs, cunoscut sub numele de detergent dezinfectant enzimatic, poate fi eficient în înlăturarea murdăriei și materiilor organice de pe suprafețe, în timp ce, în același timp, distruge sau inactivează agenții patogeni.

Detergenții dezinfectanți enzimatici sunt formulări speciale care conțin enzime active, care ajută la descompunerea și îndepărtarea eficientă a proteinelor, grăsimilor și altor materii organice, precum sângele sau secrețiile. Aceste produse sunt folosite frecvent în medii medicale și în alte domenii unde igiena este crucială, cum ar fi în industria alimentară sau în sectorul serviciilor.

Utilizarea unui detergent dezinfectant enzimatic poate reprezenta o opțiune eficientă pentru curățarea și dezinfectarea suprafețelor, asigurând un mediu sigur și igienic în diferitele domenii de aplicare. Este important să se respecte instrucțiunile de utilizare ale producătorului pentru a obține cele mai bune rezultate în procesul de igienizare.

Înainte de curățare:

 • adunați materialele de curățare necesare;
 • îndepărtați obiectele inutile de pe suprafețele care urmează să fie curățate;
 • curățați echipamentele reutilizabile înainte de a le scoate din spațiul pacientului;
 • colectați și manipulați sacii de deșeuri de la partea superioară;
 • verificați recipientele pentru obiecte ascuțite și înlocuiți-le atunci când sunt pline cu 3⁄4 sau când ating linia de umplere;
 • nu umpleți excesiv.

Pregătiți soluțiile de curățare și dezinfectare:

 • distribuiți produsele de curățare și dezinfecție în recipiente curate, uscate, de dimensiuni adecvate, care sunt etichetate și datate în mod clar. Aruncați soluția după data de expirare.
 • verificați concentrația soluției conform politicii instituției și instrucțiunilor producătorului, utilizând benzile de testare recomandate de producător, cel puțin o dată pe zi sau mai frecvent, în funcție de cerințele locului.

În timpul procesului de curățare și dezinfectare:

 • respectați instrucțiunile producătorului privind timpul de contact pentru dezinfectare;
 • utilizați o lavetă curată pentru a intra în soluția de curățare sau dezinfectare. Nu înmuiați o cârpă folosită în soluția de curățare sau de dezinfectare (scufundare dublă);
 • începeți curățarea din zonele curate către zonele murdare. Băile trebuie curățate ultimele; o de la suprafețele cu atingere cu frecvență redusă la cele cu frecvență ridicată.

Produse și echipamente de curățare și dezinfecție

 • Utilizați numai produse și echipamente de curățare și dezinfecție profesionale, destinate utilizării în mediul intraspitalicesc. Nu utilizați produse neaprobate, cum ar fi produsele de curățare a locuinței.
 • Selectați produsul adecvat pentru sarcina prevăzută, de exemplu, curățarea sau dezinfectarea.
 • Respectați instrucțiunile de utilizare și fișele cu date de securitate ale producătorului, de exemplu, purtați mănuși la manipulare, dacă este recomandat, atât pentru produse, cât și pentru echipamente.

Barierele, de exemplu, capacele, învelișurile, pot fi utilizate pentru a proteja suprafețele de murdărie, dar nu înlocuiesc procesul de curățare.

Nu amestecați diferite tipuri de produse de curățare/dezinfectare (cu excepția cazului în care este specificat de producător), deoarece substanțele chimice pot reacționa între ele, de exemplu, produsele cu peroxid de hidrogen îmbunătățit și produsele cu amoniac cuaternar.

Folosiți șervețele dezinfectante gata de utilizare pentru curățarea și dezinfectarea la punctul de îngrijire a echipamentelor pacienților, cum ar fi:

 • Articolele din mediul de îngrijire care nu tolerează îmbibarea (sunt necesare mai multe șervețele pentru dezinfectarea pieselor mari de echipament necritic).
 • Echipamente mici necritice dezinfectate între pacienți la punctul de îngrijire, de exemplu, stetoscopul.
0
0
Cos Cumparaturi