Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Rotavirusul: cauze, simptome, transmitere, tratament și prevenție

Rotavirusul este un virus extrem de contagios care infectează aproape toți copiii până la împlinirea vârstei de 5 ani. Infecția cu acest virus este cea mai frecventă cauză de gastroenterită la sugari și copii sub 2 ani.

Privit la microscop, virusul are forma unei roți, de unde provine și numele său („rota” însemnând „roată” în latină).

Virusul produce inflamații la nivelul stomacului și al intestinelor. Acesta poate provoca diaree severă, vărsături, febră, dureri de burtă și deshidratare la sugari, copii mici și unii adulți.

Infecțiile au loc cel mai des iarna și primăvara. Majoritatea focarelor sunt prezente în colectivitățile de copii, aceștia fiind cei mai predispuși la contactarea virusului.

Mod de transmitere

Acesta se transmite pe cale fecal-orală, favorizată de o igienă a mâinilor necorespunzătoare după folosirea toaletei sau după schimbarea scutecelor, dar și de consumul de alimente sau de lichide contaminate.

În timp ce răspândirea fecal-orală este cea mai frecventă, rotavirusul poate fi luat și prin intrarea în orice fel de contact cu fluidele corporale ale unei persoane bolnave, cum ar fi strănutul sau atingerea mânerelor de ușă sau a jucăriilor comune.

Virusul se poate transmite chiar dacă persoana infectată nu prezintă simptome.

Simptome

Simptomele tind să fie mai severe la copii. Acestea includ febră, vărsături și diaree apoasă. Simptomele pot debuta în termen de 2 zile după ce au fost expuși la rotavirus. Simptomele durează de obicei între trei și nouă zile.

Deshidratarea este cea mai mare îngrijorare la copii. Acest grup de vârstă este mai vulnerabil la pierderea de lichide și electroliți prin vărsături și diaree, deoarece au o greutate corporală mai mică. Va trebui să vă monitorizați cu atenție copilul pentru a identifica semnele deshidratării, precum:

 • gură uscată
 • piele rece
 • lipsa lacrimilor atunci când plânge
 • frecvență redusă a urinării
 • ochi înfundați

Adulții pot prezenta, de asemenea, unele dintre simptomele rotavirusului, cum ar fi:

 • vărsături
 • oboseală
 • febră mare
 • iritabilitate
 • deshidratare
 • dureri abdominale

Cu toate acestea, mulți adulți au simptome minore sau sunt asimptomatici.

Diagnostic

Diagnosticarea se face în urma simptomelor și a unui examen fizic. Sunt necesare probe de scaun pentru depistarea antigenelor virale.

Pentru anumite tipuri de rotavirus sunt recomandate și alte tipuri de teste, precum teste imunologice enzimatice sau reacția de polimerizare în lanț (PCR).

Tratament

Nu există un tratament specific pentru infecția cu rotavirus. Gastroenterita provocată de rotavirus este, în general, o boală autolimitată, iar tratamentul este în mare parte de susținere. Tratamentul inițial trebuie să se concentreze pe identificarea și corectarea oricărui dezechilibru subiacent de lichide și electroliți.

Copiii subnutriți sunt deosebit de expuși riscului de a prezenta simptome severe și/sau persistente și trebuie să se acorde o mare atenție încurajării reluării timpurii a alimentației normale, incluzând de obicei alăptarea la sân.

Este recomandat un consum ridicat de lichide (apă, supe, ciorbe, sucuri naturale) pentru a preveni deshidratarea. Evitați sucul de mere, deoarece acesta poate agrava diareea. Este important ca lichidele să conțină sare, deoarece sărurile sunt eliminate în timpul diareei. Discutați cu medicul pediatru pentru a vă asigura că aveți cantitatea corectă de sare și apă. În cazuri severe, medicul poate recomanda administrarea intravenoasă a lichidelor suplimentare.

Copiii mai mari pot beneficia de medicamente antidiareice, dar numai la sfatul medicului pediatru. Administrarea antibioticelor nu este recomandată deoarece nu are niciun efect în combaterea virusului.

Prevenție

Rotavirusurile sunt relativ rezistente la dezinfectanții chimici utilizați pe scară largă în spitale. Agenții eficienți includ gluconatul de clorhexidină și compușii de amoniu cuaternar cu un conținut ridicat de alcool (70%).

Spălarea mâinilor cu săpun simplu este adesea ineficientă împotriva rotavirusului și poate chiar răspândi virusul pe o suprafață mai mare a mâinilor,  astfel ca se recomandă utilizarea unui agent de curățare a mâinilor fără apă, pe bază de alcool. În camerele unde s-au aflat persoane infectate cu rotavirus se recomandă utilizarea dezinfectanților de microaeroflora și ai dezinfectanților de suprafețe.

Rotarix este indicat pentru imunizarea activă a sugarilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 24 de săptămâni pentru prevenirea gastroenteritelor produse de infecția cu rotavirus. Administrarea vaccinului se face doar la recomandarea medicului.

Schema de vaccinare constă din administrarea a două doze. Prima doză poate fi administrată începând de la vârsta de 6 săptămâni. Între doze trebuie să existe un interval de cel puţin 4 săptămâni. Este de preferat ca schema de vaccinare să fie administrată înainte de vârsta de 16 săptămâni, dar trebuie finalizată înainte de vârsta de 24 săptămâni.

Rotarix nu trebuie niciodată injectat, ci se administrează pe cale orală.

Fiind prezente mai multe tipuri de rotavirus copiii, vaccinați sau nevaccinați, se pot îmbolnăvi de mai multe ori, deoarece vaccinarea sau trecerea prin boală nu conferă imunitate completă. S-a observat faptul că cei nevaccinați prezintă de obicei simptome mai severe la prima contaminare.

Referințe
https://www.webmd.com/children/guide/what-is-rotavirus
https://historyofvaccines.org/diseases/rotavirus
https://www.healthychildren.org/English/health-issues/vaccine-preventable-diseases/Pages/Rotavirus.aspx
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7176162/
https://www.medicover.ro/despre-sanatate/infectia-cu-rotavirus-simptome-investigatii-si-tratament,385,n,295
https://www.cdc.gov/rotavirus/vaccination.html
https://www.healthline.com/health/rotavirus
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/rotarix-epar-product-information_ro.pdf
https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/rotavirus

0
0
Cos Cumparaturi