Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Rubeola: cauze, simptome, transmitere, tratament și prevenție

Rubeola, cunoscută sub denumirea de „pojarul german” sau „pojărel”, este o infecție virală acută, contagioasă cauzată de virusul rubeolic (Rubivirus).

În timp ce infecția cu virusul rubeolei provoacă de obicei o febră ușoară și o erupție cutanată la copii și adulți, infecția în timpul sarcinii, în special în primul trimestru, poate duce la avort spontan, moarte fetală, naștere de copii morți sau copii cu malformații congenitale, cunoscute sub numele de sindromul rubeolic congenital (SRC).

Mod de transmitere

Rubeola este un virus foarte contagios care se poate răspândi prin contact apropiat sau pe cale aeriană. Se poate transmite de la o persoană la alta prin aerosolii produși când persoana infectată tușește sau strănută.

Puteți contracta virusul și prin atingerea unui obiect contaminat cu secrețiile unei persoane infectate. Rubeola poate fi transmisă, de asemenea, de la o femeie însărcinată la făt prin fluxul sanguin.

Persoanele care au rujeolă germană sunt cel mai contagioase din săptămâna dinaintea apariției erupției cutanate până la aproximativ două săptămâni după ce aceasta dispare.

Virusul poate fi transmis chiar și înainte de apariția simptomelor.

Simptome

Rubeola este, de obicei, o infecție ușoară care dispare în decurs de o săptămână, chiar și fără tratament. Cu toate acestea, pot apărea complicații severe în cazul femeilor însărcinate, deoarece poate provoca sindromul rubeolic congenital la făt.

Rubeola congenitală poate perturba dezvoltarea bebelușului și poate provoca malformații congenitale grave, cum ar fi anomalii cardiace, surditate și leziuni cerebrale. Este important să primiți tratament imediat dacă suspectați că aveți rubeolă în timpul sarcinii.

Rubeola la copii

La copii rubeola provoacă, de obicei, o febră ușoară și o erupție cutanată care debutează inițial pe față, urmând să se extindă pe restul corpului. Aceste simptome pot dura între 2 și 3 zile. Copiii mai mari suferă adesea o febră ușoară, glande umflate la nivelul gâtului sau în spatele urechilor și infecții ale căilor respiratorii superioare, înainte de a dezvolta o erupție cutanată. Rubeola este de obicei ușoară la copii.

Rubeola la adulți

Complicațiile rubeolei sunt rare, dar apar mai des la în cazul adulților. Adulții (în special femeile tinere) pot prezenta dureri de articulații, dureri de cap și ochi roz înainte de apariția erupției cutanate. Până la 70% dintre femeile care fac rubeolă pot suferi și de artrită; această afecțiune este rară la copii și bărbați.

Rubeola în timpul sarcinii

Rubeola este foarte periculoasă atât pentru femeile însărcinate, cât și pentru făt. Dacă o femeie însărcinată este infectată cu rubeolă, ea poate transmite virusul la copilul ei, ceea ce poate duce la un avort spontan sau la apariția unor malformații congenitale grave (probleme cardiace, pierderea auzului și a vederii, dizabilități intelectuale și afecțiuni ale ficatului sau splinei).

Rubeola dobândită în primele 11 săptămâni de sarcină este asociată cu un risc înalt (de până la 70-90%) de apariție a sindromului rubeolic congenital (SRC). În cazul unei infecții în intervalul dintre săptămânile 11-17 de sarcină există riscul apariției unor defecte de auz la făt.

Diagnostic

Simptomele rubeolei pot fi asemănătoare altor infecții. Diagnosticul este pus după evaluarea medicală a simptomelor. Persoanele care vor să depisteze dacă au avut în trecut boala pot face teste de determinare a anticorpilor de tip IgG. Totodată, pentru depistarea virusului rubeolic se pot face teste de determinare a anticorpilor de tip IgM, iar momentul optim este la 5 zile după apariția erupției pe piele.

Pentru detectarea sigură a virusului rubeolic, pot fi colectate următoarele probe:

  • exsudat faringian
  • fluid oral
  • urină

Din cauza complicațiilor severe în cazul transmiterii infecției la făt este esențială efectuarea unor teste speciale, la îndrumarea medicului. Confirmarea diagnosticului în cazul femeilor gravide se face prin detecția anticorpilor IgM. Un rezultat IgM pozitiv cu o valoare scăzută la o femeie gravidă fără semne sau simptome clinice sau contact cu un caz confirmat de rubeolă trebuie interpretat cu atenție și se impune testarea detecției anticorpilor IgG. Dacă se confirmă prezența anticorpilor IgG specifici trebuie determinat indicele de aviditate a anticorpilor IgG. Aviditatea crescută presupune lipsa infecției recente, iar indicele de aviditate scăzut presupune prezența infecției acute cu virusul rubeolic sălbatic sau vaccinal.

Nou-născuții cu SRC care au supraviețuit perioadei neonatale pot dezvolta serioase dizabilități și un risc crescut de a prezenta întârzieri în dezvoltare (autism, diabet tip I, tiroidită). Este necesară testarea acestora prin detectarea anticorpilor IgM. Cel puțin 85% dintre sugarii cu IRC (infecție rubeolică congenitală) vor avea IgM pozitiv între primele 3-6 luni de viață, iar unii vor rămâne IgM pozitiv pentru 18 luni.

Tratament

Majoritatea cazurilor de rubeolă se tratează la domiciliu. Medicul vă poate recomanda repaus la pat și administrarea de paracetamol, care poate ajuta la ameliorarea disconfortului provocat de febră și dureri. De asemenea, vă poate recomanda să vă izolați pentru a preveni răspândirea virusului în comunități.

Femeile însărcinate pot fi tratate cu anticorpi numiți globulină hiperimună, pentru reducerea simptomelor. Cu toate acestea există șanse ca fătul să dezvolte sindromul rubeolic congenital. Bebelușii care se nasc cu rubeolă congenitală vor avea nevoie de tratament de specialitate.

Prevenție

Vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) poate ajuta la prevenirea rubeolei. Se recomandă două doze de vaccin. Prima doză de vaccin ROR se administrează, de obicei, până la vârsta de 12 luni,  iar a doua doză se administrează între 5 și 7 ani. În camerele unde s-au aflat persoane suspecte sau bolnave de rubeola se recomandă utilizarea dezinfectanților de microaeroflora și a dezinfectanților de suprafețe.

Deoarece vaccinul ROR este un vaccin cu virus viu atenuat, femeile însărcinate nu pot să se vaccineze în timpul sarcinii. Femeile care intenționează să rămână gravide trebuie să-și verifice situația vaccinurilor deoarece în timpul sarcinii nu se pot vaccina împotriva rubeolei.

Referințe
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/rubella
https://www.healthline.com/health/rubella
https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/rubeola
https://www.catena.ro/rubeola-transmitere-simptome-tratament-si-preventie
https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/rubella-igg-indice-de-aviditate
https://vaccination-info.eu/ro/fisele-de-informare-despre-boli/rubeola
https://cnscbt.ro/index.php/ghiduri-si-protocoale/142-ghid-de-laborator-pentru-diagnosticul-rujeolei-rubeolei-si-parotiditei/file

rubeola - Rubeola: cauze, simptome, transmitere, tratament și prevenție
KLINTENSIV® – Detergent dezinfectant concentrat, 1 litru

KLINTENSIV- detergent dezinfectant concentrat se poate utiliza pentru curatarea si dezinfectarea suprafetelor, echipamentelor, microaeroflorei si, eventual, instrumentarului din saloanele cosmetice, zonele industriale, farmaceutice, se poate utiliza si pentru spatiile de preparare a alimentelor

  • detergent dezinfectant concentrat, profesional.
  • cu spectru larg de actiune biocida certificata
  • testat conform normelor UE in vigoare
Produs foarte apreciat!

84.25 lei

0
0
Cos Cumparaturi