Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Top 10 cele mai frecvente infecții virale

Infecții virale

Virusurile sunt mici germeni care provoacă unele dintre cele mai comune infecții din întreaga lume, inclusiv actuala pandemie globală de COVID-19. Unele dintre cele mai frecvente infecții virale includ:

1.Răceala și gripa

Ambele sunt infecții ale tractului respirator superior și se transmit în aer prin picături contaminate cu virus sau prin contact direct cu secrețiile infectate. Gripa este o boală cauzată de virusurile ARN (familia Orthomyxoviridae) iar cele mai frecvente simptome sunt: febră, frisoane, tuse, durere de gât, durere de cap, dureri musculare și oboseală. Deși inițial simptomele gripei pot fi similare cu cele ale unei răceli, gripa este foarte contagioasă, având simptome mai severe și o durată mai mare de refacere a organismului.   Spre deosebire de răceală, infecțiile severe cu virusuri gripale pot duce la pneumonie sau chiar la moarte. Pentru a reduce riscul de infectare cu virusuri ce provoacă răceala sau gripa este important să adoptați mai multe măsuri. Dintre care: utilizarea articolelor de unica folosință dacă un membru din familie este infectat și curățarea suprafețelor casnice cu soluții speciale – dezinfectant suprafețe, dezinfectanți pardoseli.

2.Herpes

Virusul herpetic ori herpesul, cauzează infecții orale și genitale caracterizate de prezența unor leziuni ulcerative specifice (vezicule-bășicuțe cu lichid și ulcerații ale tegumentului și mucoasei). Tulpina HSV de tip II este transmisă în cea mai mare parte pe cale sexuală iar HSV de tip I se poate transmite atât oral cât și prin contact genital. Transmiterea poate apărea chiar dacă nu există simptome specifice. Herpesul genital este încadrat drept infecție cu transmitere sexuală și poate fi transmis în timpul nașterii și către copil. După infectare virusurile sunt transportate de-a lungul nervilor senzoriali către corpul celulelor nervoase, unde aceștia rămân pe tot parcursul vieții. Cauzele reapariției pot include: stresul, imunitate scăzută, expunerea la lumina soarelui.

3.Varicela (Vărsatul de vânt)

Varicela este cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV) care face parte din familia herpesvirusurilor, fiind foarte contagioasă. Aceste virusuri infectează mai multe țesuturi în timpul infecției primare și apoi devin latente; ele se pot reactiva ulterior provocând boala atunci când sistemul imunitar este slăbit. Simptomele frecvente ale varicelei sunt: febra, starea generală de rău, erupție cutanată cu mâncărime (pete roșii, vezicule minuscule pline de lichid și leziuni cu cruste). Varicela poate provoca și complicații mai grave, inclusiv pneumonie, encefalită și infecții secundare ale pielii.  Igienizarea mâinilor este esențială în prevenirea și reducerea riscului de infectare. Este necesară spălarea frecventă a mâinilor, însă atunci când situația nu permite acest lucru, utilizarea unei soluții dezinfectante este cea mai eficientă modalitate de a vă proteja sănătatea: dezinfectant biocid pentru mâini, dezinfectant pe bază de alcool pentru mâini sau gel dezinfectant pe bază de alcool. 

4.Oreion

Oreionul este o infecție virală foarte contagioasă provocată de un virus. Debutează cu câteva zile de febră, stare de rău, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, pierderea poftei de mâncare, simptome urmate de mărirea glandelor salivare. Durata bolii este de aproximativ 7- 10 zile și are ca semn evident de recunoaștere – obrajii umflați, inflamarea glandelor parotide (glandele salivare situate între ureche și mandibilă). Complicațiile grave ale oreionului includ meningita, encefalita, surditatea. Oreionul poate fi prevenit prin vaccinare. Virusul este răspândit direct de la o persoană la alta prin picăturile respiratorii expulzate în timpul strănutului sau tusei.

5.Virusul papiloma uman (HPV)

Virusul papiloma uman (HPV) este un virus care infectează epiderma și membranele mucoase ale omului. Infecția cu HPV este extrem de frecventă. Se estimează că toți bărbații și femeile activi sexual dobândesc o infecție cu HPV la un moment dat în viață. Anumite tipuri de HPV, cunoscute ca tipuri de HPV cu risc ridicat, sunt cunoscute pentru că provocă cancer de col uterin și alte tipuri de cancer. Alte tipuri de HPV cauzează veruci genitale sau veruci în altă parte a corpului. HPV este foarte contagios și se răspândește prin contact apropiat, inclusiv prin contact sexual. Nu există un tratament specific care să vindece infecția cu HPV, deși sunt disponibile tratamente pentru veruci și cancere cauzate de HPV. Majoritatea persoanelor cu HPV nu știu niciodată că sunt infectate și nu dezvoltă niciodată probleme, semne sau simptome legate de infecție.

6.Rujeola (Pojar)

Pojarul sau rujeoala este o boală virală a copilăriei cauzată de un virus. Infecția este foarte contagioasă, ea se răspândește pe calea aerului, prin tuse și strănut, virusul supraviețuind până la 2 ore în spațiul în care persoana infectată a tușit sau a strănutat. Perioada de incubație a virusului este de 7-14 zile iar semnele și simptomele includ: febra înaltă, tuse, rinoree, lipsa poftei de mâncare, ochi roșii cu secreții abundente (conjunctivita). Complicațiile rujeolei includ infecții ale urechii, pneumonie și encefalită (infecția creierului), ultima provocând convulsii, retard mintal și chiar moartea. La femeile însărcinate, rujeola poate provoca avorturi spontane sau naștere prematură. În măsura în care un membru al familiei se îmbolnăvește  limitați pe cât posibil contactul direct cu acesta, adoptând în același timp măsuri de igienizare și dezinfectare a spațiului locuit, folosind: dezinfectanți de suprafețe, dezinfectanți de pardoseli, dezinfectanți universali. 

7.Rubeolă

Rubeola, numită și « pojarul german » este o boală contagioasă cauzată și ea de un virus. Infecția este de obicei ușoară, cu febră și erupții cutanate care încep pe față și se extind pe restul corpului (durează aproximativ 3 zile) Copiii mai mari și adulții pot avea, de asemenea, glandele umflate și simptome precum o răceală înainte de apariția erupției cutanate. Aproximativ jumătate dintre persoanele care fac rubeolă nu prezintă simptome. Rubeola este foarte periculoasă pentru femeile neimunizate care se infectează în timpul sarcinii, în special în primele 12 săptămâni de sarcină (primul trimestru) întrucât există risc de avort spontan sau să transmită virusul către făt, dezvoltând acestuia defecte congenitale la naștere.

8. Virusul imunodeficienței umane (HIV)

Virusul Imunodeficienței Umane (virusul HIV) cauzează o infecție care lăsată netratată, declanșează Sindromul Imunodeficienței Umane (SIDA). SIDA atacă și distruge progresiv sistemul imunitar al organismului. Principala cauză a contaminării cu virusul HIV/SIDA este interacțiunea cu o persoană seropozitivă la HIV, iar transmiterea se face în trei modalități principale: cale sexuală, cale sangvină (când se utilizează produse sangvine contaminate ori seringi infectate) și pe cale transplacentară (în timpul sarcinii și alăptării materne). Infecția cu HIV este în general o boală cu progresie lentă în care virusul este prezent în tot organismul în toate etapele bolii.

9. Hepatita virală

Hepatita, sau inflamația ficatului, este cauzată cel mai adesea de virusurile hepatitei A, B și C care sunt cele mai comune. Virusurile hepatitei se reproduc (se multiplică) în primul rând în celulele hepatice. Când ficatul este inflamat acesta nu își mai îndeplinește bine funcțiile în cadrul organismului, ceea ce duce la multe dintre simptomele, semnele și problemele asociate cu orice tip de hepatită. Simptomele hepatitei virale acute includ oboseală, simptome asemănătoare gripei, urină închisă la culoare, scaune deschise la culoare, febră și icter; Infecțiile cu hepatită pot fi prevenite prin evitarea expunerii la virusuri, prin imunoglobuline injectabile sau prin vaccinuri.

10. Conjunctivită virală

Conjunctivita virală este unul din tipurile de conjunctivită care pot afecta sănătatea ochiului, fiind cauzată de o infecție sistemică sau locală. O conjunctivită virală presupune inflamarea mucoasei în jurul globului ocular și de pe fața posterioară a pleoapelor. Conjunctivita este caracterizată de următoarele simptome: înroșirea unuia sau ambilor ochi, lăcrimare excesivă, senzație de arsură sau corp străin în ochi, fotofobie, secreție conjunctivală, durere oculară. Conjunctivita virală este contagioasă. Pentru a evita infectarea personalul medical este important să își dezinfecteze mâinile înainte și după examinarea pacientului și, de asemenea, să își dezinfecteze echipamentul imediat după examinare folosind un dezinfectant de instrumentar.

Cum preveniți infecțiile virale?

Iată câteva recomandări care vă vor ajuta să preveniți infecțiile virale: dormiți suficient; consumați multe lichide, în special apă; adoptați o dietă bazată pe consumul de fructe și legume, purtați mască de protecție atunci când există riscul sa intrați în contact cu persoane infectate; igienizați și curățați frecvent spațiul de lucru, spațiul unde locuiți, folosind soluții specifice: dezinfectanți suprafețe, urmat de curățarea tegumentelor cu dezinfectanți mâini.

0
0
Cos Cumparaturi