Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Tusea convulsivă (Pertussis): cauze, simptome, transmitere, tratament și prevenție

Tusea convulsivă (cunoscută și sub denumirea de „pertussis” sau, în termeni populari, „tuse măgărească”) este o infecție gravă și contagioasă, care se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta prin tuse și strănut. Tusea convulsivă este cauzată de un tip de bacterie numită Bordetella pertussis, localizată la nivelul căilor respiratorii. Infecția provoacă o tuse violentă și incontrolabilă care poate face dificilă respirația și poate necesita spitalizare.

Înainte de dezvoltarea vaccinului, tusea convulsivă era considerată o boală a copilăriei. În prezent tusea convulsivă afectează în principal copiii sub 6 luni care nu au terminat schemele de vaccinare obligatorii și adolescenții sau adulții a căror imunitate a dispărut. Mulți dintre bebelușii care fac tuse convulsivă sunt infectați de frații mai mari, de părinți sau de îngrijitori care s-ar putea să nici nu știe că au boala.

Decesele asociate cu tusea convulsivă sunt rare, dar apar cel mai frecvent la sugari. De aceea, este important ca femeile însărcinate  și alte persoane care vor avea un contact apropiat cu un sugar să fie vaccinate împotriva tusei convulsive.

Mod de transmitere

Tusea convulsivă se răspândește de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau contact apropiat. Persoanele care prezintă simptome pot răspândi boala înaintea apariției simptomelor și până la 3 săptămâni după instalarea tusei.

Tusea convulsivă poate fi transmisă sugarilor vulnerabili care nu au primit încă niciunul sau toate vaccinurile.

Simptome

Perioada de incubație este, în medie, de 7-14 zile, dar se poate extinde până la 21 de zile.

Simptomele încep la aproximativ 1 până la 3 săptămâni după contactul cu bacteria. Acestea apar în 3 etape. Prima etapă poate dura între 1 și 2 săptămâni. Simptomele includ:

 • tuse ușoară
 • febră ușoară
 • nas înfundat

A doua etapă poate dura între 1 și 6 săptămâni, dar se poate extinde până la 10 săptămâni. Simptomele includ:

 • tuse care se înrăutățește și apare în accese severe
 • tuse care poate fi declanșată de mai mulți factori (plâns, activități în aer liber, mâncat)
 • tuse uscată
 • vomă

A treia etapă (recuperarea) se extinde pe o perioadă de câteva săptămâni sau chiar luni, timp în care tusea se ameliorează, iar vărsăturile se opresc.

Tusea convulsivă provoacă senzația de sufocare și crize de tuse îndelungate, îngreunând respirația. Persoanele infectate încearcă să tragă aer în piept între accesele de tuse. După un acces de tuse convulsivă un copil poate să se învinețească din cauza lipsei aerului sau să vomite. Bebelușii pot face pneumonie, pot avea o respirație încetinită sau oprită, sau crize (convulsii). În cazul bebelușilor, complicațiile pot fi grave, chiar mortale.

Boala poate dura până la 3 luni, iar o infecție anterioară nu oferă imunizare permanentă, astfel că poate apărea din nou.

Simptomele pot apărea puțin diferit la fiecare copil. La bebeluși tusea poate fi foarte greu de auzit. Bebelușii pot avea o pauză în respirație (apnee) în loc de tuse. Dacă observați acest lucru sunați furnizorul de servicii medicale al copilului dumneavoastră sau duceți copilul la spital imediat.

Simptomele tusei convulsive pot fi asemănătoare altor afecțiuni de sănătate. Copilul dumneavoastră trebuie consultat de un furnizor de servicii medicale pentru un diagnostic.

Diagnostic

Tusea convulsivă poate fi greu de diagnosticat, deoarece simptomele timpurii pot fi asemănătoare unei răceli obișnuite sau unei bronșite.

Pentru a diagnostica tusea convulsivă, medicul va efectua un examen fizic și va recolta probe de mucus din nas și gât. Aceste probe vor fi apoi testate pentru a detecta prezența bacteriei B. pertussis. De asemenea, poate fi necesar un test de sânge pentru a stabili un diagnostic precis.

Tratament

Tratamentul depinde de simptomele, vârsta, , toleranța la anumite medicamente și starea generală de sănătate a celui infectat. În cazurile severe medicul va recomanda internarea pacientului pentru monitorizare și administrarea intravenoasă a medicamentelor.

De cele mai multe ori tratamentul împotriva tusei convulsive se face la domiciliu și constă în:

 • hrănirea copilului cu mese mici și dese
 • consumul ridicat de lichide (apă, ciorbe, supe, sucuri naturale din fructe)
 • eliminarea factorilor care pot agrava boala, precum fumul

Există mai multe antibiotice disponibile pentru tratarea tusei convulsive, iar tratamentul precoce este foarte important. Tratamentul poate ameliora simptomele și poate scurta perioada de timp în care o persoană este contagioasă, ceea ce poate ajuta la prevenirea răspândirii bolii în comunități. Tusea convulsivă poate fi uneori foarte gravă, necesitând spitalizare, în special în cazul bebelușilor și copiilor mici.

Prevenție

Tusea convulsivă poate fi prevenită prin vaccinare, indiferent de vârstă. Vaccinul contra tusei convulsive este gratuit pentru copii și pentru femeile însărcinate între 16-36 de săptămâni.

Vaccinul ajută sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva bacteriilor specifice tusei convulsive și este de obicei administrat concomitent cu vaccinul împotriva difteriei și tetanosului.

Bebelușii și copiii (până la vârsta de 6 ani) ar trebui să primească 5 doze de vaccin pentru o protecție maximă – o doză o dată la 2, 4 și 6 luni, una la 15-18 luni și alta la 3-7 ani. În camerele unde s-au aflat persoane suspecte sau bolnave de tuse convulsivă se recomandă utilizarea dezinfectanților de microaeroflora și a dezinfectanților de suprafețe.

Femeile însărcinate ar trebui să primească o singură doză de Tdap, de preferință la începutul celui de-al treilea trimestru al fiecărei sarcini, pentru a contribui la protejarea mamei și a copilului. Anticorpii se transmit la făt în perioada intrauterină și îl pot proteja în timpul primelor luni de viață.

De asemenea, este important ca persoanele care se ocupă de îngrijirea copiilor și cele care se află în preajma sugarilor să fie la zi cu vaccinarea împotriva tusei convulsive.

Referințe
https://www.healthline.com/health/pertussis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/whooping-cough/symptoms-causes/syc-20378973
https://www.hse.ie/eng/health/immunisation/pubinfo/pregvaccs/pertussis/whoopingcoughrom.pdf
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=whooping-cough-pertussis-in-children-90-P02533
https://www.sfatulmedicului.ro/Rujeola-si-alte-boli-ale-copilariei/tusea-convulsiva-infectia-cu-bordetella-pertussis-sau-tusea-magareasca_629#Simptome
https://vaccination-info.eu/ro/fisele-de-informare-despre-boli/tusea-convulsiva

tusea convulsiva - Tusea convulsivă (Pertussis): cauze, simptome, transmitere, tratament și prevenție
DESOGEN® AERO TP2 – 1 litru

DESOGEN® AERO TP 2 este un dezinfectant pe bază de peroxid de hidrogen. Prezintă proprietăți dezinfectante cu spectru larg de acțiune biocidă. Fără aldehide, fenoli, alcooli sau clor. Formulă eficientă pentru curățarea și dezinfectarea diferitelor tipuri de suprafețe dure.

 • Aria de aplicare: Dezinfectarea suprafeţelor care nu sunt utilizate în contact direct cu produsele alimentare sau cu hrana pentru animale, din unităţi sanitare, pre-dezinfectarea dispozitivelor medicale înainte de sterilizare, dezinfectarea suprafeţelor şi a obiectelor de inventar din instituţii publice şi private.
Produs foarte apreciat!

79.97 lei

0
0
Cos Cumparaturi