Dezinfectanti profesionali produsi in Romania. Cu responsabilitate!

Zona zoster (herpes zoster): cauze, simptome, transmitere, tratament și prevenție

Zona zoster este o infecție virală care poate provoca o erupție cutanată dureroasă. Zona zoster este cauzată de virusul varicelo-zosterian, același virus care provoacă varicela (vărsatul de vânt). Chiar și după ce infecția cu varicelă se termină, virusul rămâne latent (inactiv) în sistemul nervos timp de ani de zile înainte de a se reactiva sub formă de zona zoster.

Zona zoster apare deseori și sub numele de „herpes zoster”. Această infecție virală se caracterizează printr-o erupție cutanată roșie care poate provoca dureri și arsuri. Zona zoster apare de obicei ca o „bandă” de vezicule. Această bandă corespunde zonei în care nervul transmite semnale. Erupția rămâne oarecum într-o singură zonă. Aceasta se răspândește pe tot corpul, iar cel mai adesea apare în zona pieptului, gâtului sau pe față.

Probabilitatea de a face zona zoster crește odată cu vârsta, motiv pentru care este recomandată tuturor adulților sănătoși cu vârsta de peste 50 de ani. Vaccinul împotriva zonei zoster este, de asemenea, recomandat pentru adulții cu vârsta de 19 ani și peste care au sistemul imunitar slăbit din cauza unei boli sau a unui tratament.

Mod de transmitere

Orice persoană care a avut varicelă în trecut poate dezvolta zona zoster. Virusul varicelei rămâne în celulele nervoase din apropierea coloanei vertebrale, dar nu este activ. Zona zoster apare atunci când virusul devine din nou activ.

Virusul varicelo-zosterian se răspândește atunci când cineva intră în contact cu o bășică supurantă, prin atingerea fluidelor de pe suprafețe contaminate sau direct a pielii.  Nu este contagios dacă veziculele sunt acoperite sau au format cruste.

Simptome

Perioada de incubație  durează în medie 18 zile. Adesea infecția debutează prin apariția unor mâncărimi, furnicături, senzații de arsură, dureri intense, febră, frisoane, dureri de cap, greață și/sau diaree.

La câteva zile de la debutul disconfortului cutanat (sau, rareori, la câteva săptămâni după aceea), va apărea erupția caracteristică zonei zoster. De obicei aceasta apare sub forma unor grupuri de mici pete roșii care, în cele din urmă, se transformă în vezicule. Aceste vezicule pline de lichid încep să se usuce treptat și să se cojească. Adesea crusta cade după câteva săptămâni, iar erupția zoster dispare după aproximativ două până la patru săptămâni. Deși mai puțin frecvente, în cazul unei erupții cutanate severe, este posibilă decolorarea pielii sau apariția unor cicatrici ale pielii.

Deși zona zoster poate apărea aproape oriunde pe corp, cel mai frecvent afectează trunchiul și fața (inclusiv ochii, urechile și gura). Este adesea prezentă în zona cutiei toracice sau a taliei.

Această erupție caracteristică este în formă de dungă sau de bandă care afectează doar o parte a corpului (dreapta sau stânga) și, de obicei, nu trece peste linia mediană. În unele cazuri erupția cutanată poate afecta dermatomi adiacenți (o zonă de piele care este alimentată de un singur nerv spinal) și, rareori, poate afecta trei sau mai mulți dermatomi (o afecțiune denumită zoster diseminat).

Chiar și după ce erupția cutanată a dispărut, unii pot prezenta o afecțiune numită nevralgie post herpetică (NPH), o durere nervoasă care poate persista timp de mulți ani. Alte complicații ale herpesului zoster constau în pierderea vederii în cazul pacienților care prezintă infecții la focarele din jurul ochilor (Herpes zoster oftalmicus), encefalită și un risc crescut de accident vascular cerebral și atac de cord.

Diagnostic

Medicii diagnostichează zona zoster prin examinarea erupțiilor și a bășicilor.

În cazuri rare, este posibil ca medicul să fie nevoit să testeze o mostră de țesut sau lichidul din vezicule. Testarea anticorpilor specifici virusului varicelo-zosterian se face prin recoltarea unei probe de sânge. Probele sunt apoi trimise la un laborator medical pentru a confirma prezența virusului.

În cazul apariției zonei zoster în zona ochilor este necesar și un consult oftalmologic.

Tratament

Sunt disponibile medicamente antivirale pentru a trata zona zoster și pentru a scurta durata și gravitatea bolii. Aceste medicamente sunt mai eficiente dacă sunt administrate la scurt timp după apariția erupției cutanate. Auto-medicația nu este recomandată.

Medicamentele pentru durere, fie fără prescripție medicală, fie cu prescripție medicală, pot ajuta la ameliorarea durerii provocate de zona zoster. Compresele, loțiunile mentolate cu calamină și băile cu fulgi de ovăz (apă călduță în care sunt turnați fulgi de ovăz măcinați) pot ajuta la ameliorarea mâncărimilor.

Prevenție

Pentru prevenirea herpesului zoster (zona zoster) și a nevralgiei de lungă durată care poate persista după boală (nevralgie postherpetică) se recomandă vaccinarea. Vaccinul se administrează în doză unică prin injecție subcutanată sau intramusculară, preferabil în zona umărului. La pacienții cu probleme de sângerare, vaccinul se administrează subcutanat.

Vaccinarea împotriva zonei zoster este recomandată tuturor adulților sănătoși cu vârsta de sau peste 50 de ani, precum și adulților cu vârsta de sau peste 19 ani care un sistem imunitar slăbit din cauza unei boli sau a unui tratament. În cazul copiilor, vaccinul poate fi administrat începând cu vârsta de 9 luni.

Vaccinul este contraindicat la persoanele cu afecțiuni ale sistemului imunitar, care fie au o boală cum ar fi leucemie, limfom, sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA), fie li se administrează medicamente care afectează sistemul imunitar. De asemenea, este contraindicată administrarea sa la pacienții cu tuberculoză activă netratată sau la femeile gravide.

Referințe
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11036-shingles
https://www.healthline.com/health/shingles
https://www.healthdirect.gov.au/shingles
https://www.medicinenet.com/shingles_herpes_zoster/article.htm
https://www.medthority.com/specialty/infectious-diseases/herpes-zoster/
https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview/zostavax-epar-summary-public_ro.pdf
https://bioclinica.ro/pentru-pacienti/boli-infectioase/zona-zoster-cauze-simptome-transmitere-si-tratament
https://www.medicover.ro/despre-sanatate/zona-zoster-simptome-manifestari-tratament,214,n,295
https://www.catena.ro/zona-zoster-de-la-a-la-z

0
0
Cos Cumparaturi

Welcome to

My Rewards

Become a member

Join our loyalty program to unlock exclusive perks and rewards.

Ways to earn

Powered by WPLoyalty

Ways to earn

Caștigă puncte la fiecare comanda

1 punct pentru fiecare 5 lei cheltuiti

Puncte recompensă pentru fiecare comandă in tre 50 lei si 999 lei Less

Caștigă 50 puncte bonus

+50 Puncte

50 puncte bonus la comenzi de minim 1000 lei

Recomandă-ne unui prieten

Advocate Puncte : 20 | Puncte : 20

Recomandă-ne unui prieten și primiti amando i 20 puncte recompensă Less

Facebook Share

+5 Puncte

Distribuie magazinul nostru pe facebook si pr imesti 5 puncte/share Less