Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Importanța dezinfectării eficiente
a dispozitivelor medicale din clinici și spitale

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sute de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați în fiecare an de infecții care pot fi evitate în sistemul de sănătate (infecții asociate serviciilor medicale). Un număr nejustificat de mare de infecții se datorează manipulării de echipamente și dispozitive medicale contaminate. Aceste dispozitive sunt vitale pentru a salva viețile pacienților și pentru a proteja personalul din spitale, dar este, de asemenea, esențial ca echipamentele și procedurile de igienizare să fie puse în aplicare pentru a se asigura că acestea sunt curățate și dezinfectate în siguranță după utilizare.

În ce constă procesul de dezinfectare și de ce este acesta important?

Înainte de a detalia procesul de dezinfectare a dispozitivelor medicale, trebuie clarificate principiile generale de curățare și dezinfectare și câteva definiții cheie. Organizația Mondială a Sănătății descrie decontaminarea și reprelucrarea dispozitivelor medicale, în care procesul de decontaminare este împărțit în trei niveluri: curățare, dezinfectare și sterilizare.

Importanța dezinfectării

1. Curățarea

Curățarea este prima etapă și presupune îndepărtarea materialului biologic contagios, a prafului și a solului de pe o suprafață care trebuie dezinfectată. Aceasta se realizează manual sau mecanic, folosind apă cu detergenți sau produse enzimatice. După îndepărtarea materialului fizic, a doua etapă este dezinfectarea.

2. Dezinfectarea

Dezinfectarea este procesul de îndepărtare a organismelor cauzatoare de boli pentru a face ca un echipamentul medical să fie sigur pentru utilizare. Un exemplu ar fi plasarea instrumentelor medicale într-o mașină de spălat, adică sterilizarea. Prin definiție, dezinfectarea sugerează utilizarea unui produs dezinfectant profesional care inactivează aproape toate microorganismele producătoare de boli. În unele cazuri însă, s-ar putea să nu se obțină aceeași reducere a nivelului de contaminare microbiană ca și sterilizarea, următoarea etapă.

3. Sterilizarea

Sterilizarea este un proces utilizat pentru a face ca un obiect să fie lipsit de microorganisme, inclusiv de viruși și spori bacterieni. Deoarece nu este necesară sterilizarea tuturor articolelor de îngrijire a pacienților, personalul responsabil din spitale trebuie să identifice, pe baza utilizării preconizate a articolelor, dacă este necesară curățarea, dezinfectarea sau sterilizarea.

Care este diferența dintre dezinfectare și sterilizare?

Dezinfectarea elimină majoritatea germenilor, dar sterilizarea elimină toate microorganismele bune și rele. Sterilizarea este foarte frecventă în mediile medicale, în timp ce dezinfectarea poate avea loc în gospodării, instituții publice, școli sau alte spații cu trafic frecvent.

După cum am menționat, procesul de decontaminare a instrumentelor și dispozitivelor medicale joacă un rol foarte important în prevenirea infecțiilor nosocomiale. Sterilizarea defectuoasă a instrumentarului chirurgical și dezinfectarea ineficientă a dispozitivelor și obiectelor reutilizabile, cum ar fi dispozitivele endoscopice, respiratorii, de transport conduce la infecții în rândul pacienților, personalului medical și vizitatorilor.

Problemele care apar cel mai frecvent din cauza procedurilor de decontaminare inadecvate sau a practicilor dăunătoare de reutilizare a dispozitivelor sunt infecțiile de la nivelul locului de operație, infecțiile HIV, hepatita B și C, infecțiile asociate cateterului urinar și vascular.

Având în vedere amenințările recente cauzate de pandemiile de Coronavirus, conștientizarea cu privire la răspândirea agenților patogeni virali este în creștere și este urmată de acordarea unei atenții sporite procedurilor de prevenire și controlul infecțiilor și de îmbunătățirea practicilor medicale.

Care sunt caracteristicile unui dezinfectant eficient?

Conform ghidurilor OMS referitoare la decontaminare, există câteva puncte pe care trebuie să le respecte un dezinfectant ideal, și anume:

  • Activitate germicidă ridicată,
  • Capacitatea de a distruge rapid o gamă largă de microorganisme, inclusiv sporii,
  • Stabil din punct de vedere chimic,
  • Eficient în prezența compușilor organici,
  • Compatibil cu suprafața care se dezinfectează,
  • Capacitatea de a pătrunde în fisuri (de dorit).

Dezinfectanti profesionali avizați de Ministerul Sănătății

Tipuri de dezinfectanți chimici

1. Alcool

Chiar dacă este accesibil și răspândit, alcoolul nu este recomandat pentru sterilizarea materialelor medicale și chirurgicale, deoarece nu este sporicid. Cu toate acestea, alcoolul ar putea fi ocazional utilizat pentru dezinfectarea suprafețelor externe ale echipamentelor, cum ar fi ventilatoarele și pungile de ventilație manuală, instrumentele cu ultrasunete, manechinele de resuscitare cardio-respiratorie sau zonele de pregătire a medicamentelor. În mediile de asistență medicală, alcoolul (etanol sau propanol) este utilizat în mod obișnuit în concentrații de 60%-70%.

2. Clor și compuși ai clorului

Hipocloriții sunt utilizați pe scară largă în unitățile de asistență medicală într-o varietate de contexte: pentru dezinfectarea punctuală a blaturilor și a podelelor, precum și pentru dezinfectarea capetelor de tonometru, a rufelor și a aparatelor dentare. În plus, pot fi utilizați pentru decontaminarea petelor de sânge și a manechinelor de antrenament pentru resuscitare cardio-respiratorie.

Cea mai frecventă variantă de clor – un înălbitor cu putere maximă a fost recomandat pentru autodezinfectarea acelor și seringilor atunci când nu există condiții de achiziționare a unora noi. Mai mult, clorul a fost folosit ca dezinfectant în tratamentele de apă. Este important de menționat că, atunci când se utilizează un agent de eliberare a clorului, este necesar să se aibă grijă cu metalele și plasticul, deoarece clorul este coroziv. KLINTENSIV® Fizzy Tablet – Dezinfectant clorigen

3. Formaldehida

Formaldehida este utilizată ca dezinfectant și sterilizant atât în stare lichidă, cât și în stare gazoasă. Este un dezinfectant de nivel înalt, ceea ce înseamnă că este capabilă să elimine complet toate microorganismele, cu excepția unui număr mic de spori bacterieni.

Cu toate acestea, utilizările formaldehidei în domeniul sănătății sunt limitate din cauza vaporilor iritanți și a mirosului său. Limitarea constă în legătura găsită între formaldehidă și cancerul nazal și pulmonar. Formaldehida este, de asemenea, utilizată pentru prepararea vaccinurilor virale (poliovirus și gripă), ca agent de îmbălsămare și, din punct de vedere istoric, a fost folosită pentru sterilizarea instrumentelor chirurgicale, de obicei în amestec cu etanol.

4. Peroxid de hidrogen

Peroxidul de hidrogen este activ împotriva unei game largi de microorganisme, inclusiv bacterii, drojdii, ciuperci, virusuri și spori. În condiții normale și atunci când este depozitat corespunzător, peroxidul de hidrogen este extrem de stabil.

Peroxidul de hidrogen 3% disponibil în comerț este un dezinfectant stabil și eficient pentru utilizarea pe suprafețele inanimate. De asemenea, a fost utilizat în concentrații de la 3% la 6% pentru dezinfectarea lentilelor de contact moi, a ventilatoarelor, a țesăturilor și a endoscopului și s-a dovedit a fi eficient în dezinfectarea punctuală a țesăturilor din camerele pacienților. PEROKLIN® – Dezinfectant pe bază de peroxid de hidrogen

5. Acidul peractic

Acidul peractic este un agent oxidant care acționează într-un mod similar cu peroxidul de hidrogen. Cele mai importante avantaje ale acidului peracetic sunt: nu are produse de descompunere dăunătoare (acid acetic, apă, oxigen, peroxid de hidrogen), este eficient în prezența materiei organice, s-a dovedit că îmbunătățește eliminarea materiei organice și nu lasă reziduuri. Este utilizat în mașinile automate pentru sterilizarea chimică a instrumentelor medicale (endoscoape, artroscoape), dentare și chirurgicale. Dezinfectant concentrat de nivel inalt

0
0
Cos Cumparaturi