Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Bacteriile din frigider: o amenințare la adresa sănătății

Bacteriile din mediile interioare, în care trăim și mâncăm, sunt elemente potențial periculoase pentru sănătatea publică. Diverse specii de populații microbiene trăiesc în bucătării, iar frigiderele, principalul loc de depozitare a alimentelor în bucătării, pot fi o sursă directă de îmbolnăvire. Prin urmare, monitorizarea diferitelor tipuri de bacterii din frigider este importantă pentru siguranța alimentară. Proteobacteria, Firmicutes, Actinobacteria și Bacteroidetes sunt bacterii frecvente din frigider și toaletă. Deși nu toți agenții patogeni reprezintă un risc, este necesară acordarea unei importanțe deosebite igienizării și dezinfectării spațiilor pentru evitarea unor probleme de sănătate.

Cuprins

  1. Care sunt cele mai contaminate locuri din bucătărie?
  2. Care sunt bacteriile cele mai frecvent întâlnite într-o bucătărie?
  3. Studiu de caz
  4. Bacteriile și suprafețele de contact ridicat
  5. Crearea și menținerea unei rutine adecvate de curățenie în toată casa

Bacteriile - Bacteriile din frigider: o amenințare la adresa sănătății

1. Care sunt cele mai contaminate locuri din casă?

Microbii din interiorul caselor noastre au fost studiați frecvent în contextul sănătății umane prin tehnici dependente și independente de cultură. Majoritatea studiilor (Sursa, Sursa, Sursa) s-au concentrat pe contaminarea bacteriană a suprafețelor din bucătării și toalete, microorganisme care sunt ușor de colonizat de microbi. Unele bacterii patogene pot supraviețui pe suprafețele din aceste medii pentru o anumită perioadă de timp, iar contaminarea alimentelor de către aceste bacterii patogene poate provoca boli. 

Deoarece frigiderele sunt folosite pentru a depozita alimente, umiditatea și nutrienții (particule de alimente) din frigidere oferă condiții favorabile de creștere pentru bacteriile contaminante din alimentele crude nespălate, dar și pe ambalajele care prezintă scurgeri și pe mâini. În special, un număr mai mare de bacterii și temperaturi mai ridicate în compartimentele pentru legume ar putea cauza probleme critice (Sursa). Mai mult, legumele nespălate ar putea fi un element de risc în întreg procesul de propagare a bacteriilor.  

Identificarea surselor de contaminare bacteriană este importantă pentru gestionarea siguranței alimentare. Pielea umană este o sursă primară de bacterii, iar oamenii pot transmite agenți patogeni bacterieni prin atingerea spațiilor interioare.  

2. Care sunt bacteriile cele mai frecvent întâlnite într-o bucătărie?

Principalele tipuri de bacterii care se găsesc în alimente sunt salmonella, E. coli, shigella, Bacillus cereus, listeria și campylobacter. Aceste bacterii sunt mai susceptibile de a afecta copiii, adulții în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar compromis.

Salmonella, shigella, campylobacter și E. coli patogenă sunt bacterii care se găsesc în carnea crudă, în produsele contaminate și în alte alimente și apă contaminate. Acestea produc toxine care pot provoca boli intestinale, principalul semn fiind diareea apoasă. (Sursa)

Pe de altă parte, între cele mai frecvente tipuri de bacterii întâlnite pe suprafețele dure din casă, în special în frigider este proteobacteria. Aceste comunități bacteriene din gospodării au fost comparate cu cele din pielea și intestinele umane pentru a identifica sursele potențiale de bacterii din gospodării. 

Comunitățile de bacterii din frigider și toalete au mai multe specii în comun cu pielea umană decât cu intestinele. Agenții patogeni oportuniști, inclusiv Propionibacterium acnes, Bacteroides vulgatus și Staphylococcus epidermidis, au fost identificați ca specii comune cu microbiota pielii umane și a intestinelor. (Sursa)

Deși este adevărat că nu putem găsi o suprafață fără bacterii pe ea, majoritatea bacteriilor cu care intrăm în contact zi de zi sunt specii comune, nepericuloase. Dintre bacteriile care se găsesc în aerul din interior, cele mai frecvente patru sunt: Micrococcus, Staphylococcus, Bacillus și Pseudomonas.

Micrococcus este o bacterie în formă de sferă (coccus/cocci înseamnă în general sferic), relativ inofensivă. Este foarte frecventă pe piele și poate fi găsită, de asemenea, în sol, apă și produse din carne. În general, este un saprofit (ceea ce înseamnă că se hrănește cu materiale moarte și în descompunere) și poate cauza alterarea peștelui.

Acest organism poate fi, de asemenea, responsabil pentru producerea mirosului urât al transpirației umane. La persoanele imunocompromise, poate fi un agent patogen oportunist. Unele specii comune includ M. luteus, M. roseus și M. varians. Micrococcus are nevoie de oxigen pentru a crește și a se reproduce.

Staphylococcus este o altă bacterie în formă de sferă. Este mult mai cunoscută decât Micrococcus, în special în contextul spitalelor, referindu-se la o tulpină deosebit de rezistentă la medicamente a acestei bacterii.

Bacteriile - Bacteriile din frigider: o amenințare la adresa sănătății

3. Studiu de caz

Un studiu (Sursa) realizat de NSF International Household Germ Study sugerează că prevenirea începe cu păstrarea curățeniei în bucătărie. Oamenii de știință au analizat suprafețele și aparatele obișnuite din bucătării și au găsit un sortiment de bacterii, printre care se numără principalele cauze ale îmbolnăvirilor alimentare, inclusiv E. coli, salmonella și listeria monocytogenes.

NSF a apelat la 20 de familii de voluntari pentru a preleva 14 obiecte comune din bucătărie: blenderul, deschizătorul de conserve, tava de depozitare a tacâmurilor, recipientele de depozitare a alimentelor cu garnituri de cauciuc, blocul de cuțite, tastatura cuptorului cu microunde, tăietorul de pizza, spatula, strecurătoarea și distribuitorul de gheață din frigider, distribuitorul de apă și compartimentele pentru carne și legume. 

Analiza și-a îndreptat atenția către patru tipuri de bacterii legate de bolile de origine alimentară: E. coli, salmonella, drojdie și mucegai și listeria.

Prezența acestor elemente în bucătărie este considerată un risc pentru sănătate, în special pentru cei mai susceptibili la boli de origine alimentară, inclusiv femeile însărcinate, adulții în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Rezultatele studiului

Douăzeci și cinci la sută dintre articolele testate conțineau bacterii E. coli, inclusiv compartimentul pentru carnea frigiderului, spatula de cauciuc, garnitura blenderului, deschizătorul de conserve și tăietorul de pizza. Bacteriile E. coli se pot răspândi prin alimente și apă contaminate, provocând diaree, infecții ale tractului urinar, pneumonie și alte complicații care pot afecta celulele sanguine și rinichii.

Salmonella a fost găsită pe 25% dintre articolele testate, inclusiv în compartimentele pentru carne și legume din frigider, spatulă, blender, garnitură, dozatoare de gheață și apă din frigider și garniturile de cauciuc ale recipientelor de depozitare a alimentelor. Bacteriile Salmonella pot provoca infecția salmoneloză, o boală care poate provoca diaree, febră, dureri de stomac sau complicații mai severe la grupurile de risc, inclusiv persoanele în vârstă, foarte tineri și persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

Drojdia și mucegaiul au fost găsite pe 100% din toate cele 14 articole. Șase articole aveau niveluri deosebit de îngrijorătoare de mucegai, inclusiv compartimentul pentru legume din frigider, spatula, garnitura blenderului, dozatoarele de gheață și apă din frigider și garnitura de cauciuc pe un recipient de depozitare a alimentelor. Acești contaminanți pot pătrunde în alimente și pot accelera alterarea sau pot duce la alergii pentru unii oameni.

Listeria a fost găsită pe 10 la sută din toate articolele testate, inclusiv pe compartimentul pentru legume din frigider și pe garnitura ușii frigiderului. Bacteriile Listeria monocytogenes pot provoca febră, dureri musculare și simptome gastro-intestinale. 

În nicio ordine anume, cele mai contaminate șase articole din bucătărie au fost stabilite ca fiind compartimentele frigiderului pentru legume și carne, garnitura blenderului, deschizătorul de conserve, spatula de cauciuc și recipientul de depozitare a alimentelor sigilat cu cauciuc. Aceste articole vin în contact direct cu alimentele, în special cu produsele crude, cu carnea și cu mesele gata de consumat. (Sursa)

4. Bacteriile și suprafețele de contact ridicat

Există anumite suprafețe din casă pe care este mult mai probabil să le atingem decât altele. Ne vom spăla de mai multe ori pe zi și vom pune ceainicul pe foc pentru băuturi calde, astfel încât atât ceainicul, cât și robinetul din bucătărie au un statut de contact ridicat.

La fel și mânerele ușilor, deoarece acestea ne oferă singura modalitate de a intra și de a ieși dintr-o cameră. Alte zone din apropierea mânerelor ușilor pot reprezenta, de asemenea, un punct de contact frecvent. Poate chiar mai mult decât capacul de toaletă.

Toată lumea știe că este important să curățăm toaleta, poate pentru că asociem un risc mai mare de îmbolnăvire de la aceasta dacă nu menținem un nivel ridicat de curățenie. Cu toate acestea, este posibil să fim mai relaxați în ceea ce privește alte zone din casă. Robinetele din bucătărie sunt șterse de mai multe ori pe zi, da… dar cât de des facem acest lucru cu o cârpă cu săpun pe care apoi o reutilizăm în multe alte locuri?

Articolele de bucătărie care sunt cel mai adesea contaminate includ:

  • Deschidetoare de conserve
  • Plăci de tăiere
  • Blaturi. Majoritatea oamenilor folosesc blaturile mobilei din bucătărie nu numai pentru pregătirea alimentelor, ci și pentru articole posibil contaminate, cum ar fi pungi de cumpărături, corespondență sau obiecte de uz casnic.
  • Vase, prosoape, bureți și perii
  • Capacul coșului de gunoi
  • Scurgeri de la chiuvetă și robinetele
  •  Frigiderele
  • Aparate electrocasnice, cum ar fi procesoarele de bucătărie, blenderele și altele.

5. Crearea și menținerea unei rutine adecvate de curățenie în toată casa

Dezinfectarea regulată a punctelor de contact din toată casa a devenit ceva ce mulți dintre noi au făcut mult mai mult de la începutul anului 2020 și de la pandemia de coronavirus. Cu cheile de la casă venind în fruntea listei de obiecte pe care le curățăm rar – sau chiar niciodată – urmate de cheile de la mașină, este clar că am putea rămâne cu toții puțin mai în siguranță dacă ne concentrăm pe îmbunătățirea sarcinilor de curățenie și dezinfectare prin care se pot elimina bacteriile.

O bucătărie poate arăta perfect curată. Dar poate fi contaminat cu o mulțime de organisme care provoacă boli. Curățarea și dezinfectarea sunt 2 lucruri diferite. Curățarea îndepărtează grăsimea, reziduurile alimentare și murdăria, precum și un număr mare de bacterii. Dar curățarea poate răspândi și alte bacterii în jur. Dezinfectarea ucide organismele (bacterii, virusuri și paraziți).

Sfatul Klintensiv: Pentru a eficientiza procesul de îndepărtare a bacteriilor, recomandăm utilizarea de produse cu dublă acțiunea, de curățare și dezinfectare. KlinAll® degresant dezinfectant este un produs extrem de util pentru dezinfectarea suprafețelor și curățarea petelor de grăsime, a mâncării arse, petelor de ulei de pe suprafețele din bucătăriile și spațiile de gătit.

Dezinfectanții sunt disponibile pe scară largă sub formă de lichide, spray-uri sau șervețele. Oricare dintre acestea funcționează bine, ucigând aproape toate bacteriile și virușii.

Un aspect extrem de important se referă la faptul că dezinfectarea se face doar după ce suprafețele au fost curățate în profunzime de materia organică. Depunerile de alimente sau grăsimi nu vor permite dezinfectantului să acționeze.

Modul în care sunt uscate vasele și ustensilele joacă, de asemenea, un rol important în igienizarea bucătăriei. De la cele mai puțin eficiente la cele mai eficiente, procesele de uscare pot fi clasificate:

  • Uscarea cu un prosop (cel mai puțin eficient)
  • Uscarea cu un prosop de hârtie
  • Uscarea cu ajutorul aerului
  • Uscarea în mașina de spălat vase
  • Ciclu de sterilizare în mașina de spălat vase, dacă este disponibil (cel mai eficient)

Nu toate microorganismele sunt la fel, iar unele sunt mult mai rezistente decât altele. Virușii sunt responsabili pentru majoritatea bolilor comune din gospodărie. Majoritatea virusurilor, inclusiv cei care provoacă răceala comună, sunt capabili să trăiască pe suprafețele uscate din mediul înconjurător doar câteva ore. Bacteriile, pe de altă parte, tind să fie oaspeți mai nepoftiți în casă și, și în condițiile potrivite, pot trăi luni de zile!

Bacteriile - Bacteriile din frigider: o amenințare la adresa sănătății

Concluzie

Frigiderele pot reprezenta spații propice pentru dezvoltarea unor colonii de bacterii, iar aceste bacterii ar putea contamina alte alimente depozitate sau s-ar putea atașa și supraviețui pe suprafața internă a frigiderului, prezentând astfel riscuri de contaminare indirectă. Acest risc potențial poate fi prevenit prin împachetarea alimentelor depozitate și prin curățarea regulată a bucătăriilor, inclusiv a frigiderelor. Folosirea unor produse de curățare și dezinfectare, alături de o igienă riguroasă a mâinilor sunt soluții eficiente pentru prevenirea unui număr mare de probleme de sănătate.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3790245/

https://www.moldbacteria.com/bacteria/what-bacteria-are-really-in-indoor-environments.html

https://intermountainhealthcare.org/blogs/germiest-places-in-your-home-might-surprise-you

https://www.uab.edu/news/youcanuse/item/8792-what-s-making-you-sick-an-in-depth-look-at-food-borne-illnesses

https://d2evkimvhatqav.cloudfront.net/documents/2011_NSF_Household_Germ_Study_exec-summary.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3223236/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5100818/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3400407/

0
0
Cos Cumparaturi