Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Varicelă și pojar, care este diferența dintre ele?

Infecțiile virale sunt boli cauzate de virusuri patogene. Aceste infecții virale variază de la ușoare până la severe și mortale. Infecțiile virale cauzează în mod obișnuit boli respiratorii și digestive și afectează, de asemenea, întregul organism. Există diverse infecții virale, inclusiv infecții respiratorii, infecții ale sistemului digestiv, febre hemoragice virale, infecții cu transmitere sexuală, infecții exantematice, infecții neurologice și infecții congenitale. Variola, varicela și rujeola sunt infecții exantematice, deoarece provoacă erupții la nivelul pielii. Acestea dau umflături sau vezicule pe suprafețele pielii și se răspândesc în tot corpul. Principala diferență între variolă, varicelă și rujeolă este reprezentată de agenții cauzali. Agentul cauzal al variolei este virusul variolic, în timp ce agenții cauzali ai varicelei și rujeolei sunt virusul varicelo-zosterian și, respectiv, virusul rujeolei.

Cuprins

 • Ce cauzează varicela și rujeola (pojar)?
 • Care sunt simptomele varicelei și rujeolei?
 • Cum se tratează varicela și rujeola (pojar)?
 • Sunt eficiente vaccinurile împotriva varicelei și rujeolei?

pojar - Varicelă și pojar, care este diferența dintre ele?

Ce cauzează varicela și rujeola (pojar)?

Varicela și pojarul sunt ambele boli infecțioase, însă cauzate de viruși diferiți. Varicela la copii este cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV). Rujeola, numită și rubeola sau pojar, este cauzată de virusul rujeolei. Ambele boli erau odinioară infecții comune ale copilăriei, dar acum pot fi prevenite prin vaccinare. Ambele sunt foarte contagioase și au fost odată considerate afecțiuni comune ale copilăriei la copiii sub 12 ani. Specialiștii sunt de părere că 90% dintre contactele apropiate care nu au avut varicela sau vaccinul acesteia vor dezvolta afecțiunea în caz de contact direct. (Sursa)

Același lucru este valabil și pentru pojar: 9 din 10 persoane nevaccinate vor dezvolta afecțiunea dacă sunt în apropierea unei persoane care o are. (Sursa)

Este demn de menționat faptul că ambii viruși se găsesc în aer. Aceasta înseamnă că virusul se poate lua prin inhalarea de picături respiratorii de la cineva care are această afecțiune. De asemenea, puteți obține ambii viruși dacă atingeți o suprafață sau un obiect cu care cineva cu afecțiune a intrat în contact. Lichidul din veziculele rupte poate răspândi și varicela.

Ambii viruși sunt, de asemenea, contagioși înainte de apariția semnelor vizibile ale afecțiunii.

Persoanele cu varicelă pot transmite virusul altora cu până la 2 zile înainte de apariția unei erupții cutanate. Ei rămân capabili să transmită virusul până când toate veziculele s-au rupt și s-au uscat. Infecția tipică cu varicela durează între 4 și 7 zile. Persoanele din grupurile cu risc ridicat, cum ar fi cele cu un sistem imunitar slăbit, pot avea această afecțiune mai mult timp. Din păcate, aceștia pot dezvolta și complicații ca urmare a infecției. (Sursa)

Persoanele cu pojar pot transmite virusul cu până la 4 zile înainte de apariția unei erupții cutanate. Ei sunt apoi capabili să transmită virusul încă 4 zile după apariția erupției cutanate.

Vindecarea rujeolei poate dura mai mult, uneori 2 până la 3 săptămâni. Complicațiile rujeolei includ:

 • infecții ale urechii
 • pneumonie
 • bronşită
 • encefalită (umflarea și iritația creierului)

Care sunt simptomele varicelei și rujeolei?

Atât pojarul, cât și varicela provoacă erupții cutanate, dar aceste erupții diferă suficient de mult încât înțelegerea celor două afecțiuni ar trebui să le facă deosebirea mai ușoară.

Erupția tipică de varicela la copii  începe ca pete roșii pe piept, stomac, față și spate. Se poate răspândi și în alte părți ale corpului.

În 2 până la 4 zile, o erupție cutanată se va transforma în bubițe pline de lichid, numite vezicule. Aceste umflături ridicate provoacă mâncărime și se vor rupe și se vor scurge lichid. Nu este neobișnuit ca cineva să aibă între 250 și 500 de blistere. (Sursa) Vesiculele rupte se vor usca. Odată ce toate umflăturile au dezvoltat o crustă, nu mai transmit virusul mai departe.

Alte simptome ale varicelei includ febră, oboseală, pierderea poftei de mâncare și dureri de cap. Veziculele se pot dezvolta și în gură.

Pe de altă parte, o erupție cutanată de pojar la copii începe ca o erupție plată roșie și cu pete la linia frunții. Se poate răspândi, iar petele pot începe să apară alăturate împreună. La unii oameni, se pot dezvolta mici pete pline de lichid.

Alte simptome ale rujeolei includ secreții nazale, tusea, durerea în gât și ochi roșii și inflamați (conjunctivită). Persoanele cu pojar pot dezvolta și pete Koplik, care sunt pete mici, roșii, cu centre alb-albastru în interiorul gurii și pe obraji.

La persoanele cu tenul mai închis, ambele erupții pot să nu apară vizibil roșii. În schimb, pot părea mai închise la culoare decât pielea din jurul erupțiilor cutanate. Varicela la copii  cu pielea mai întunecată poate să semene cu umflături sau coșuri ridicate.

Simptomele varicelei la adulți sunt de obicei similare cu simptomele de varicela la copii. Cu toate acestea, adulții prezintă un risc mai mare de simptome și complicații severe.

pojar - Varicelă și pojar, care este diferența dintre ele?

Cum se tratează varicela și pojarul?

Deoarece varicela și pojarul sunt infecții virale, antibioticele nu sunt un tratament eficient. În schimb, tratamentul pentru aceste două afecțiuni se concentrează pe ameliorarea simptomelor și reducerea riscului de complicații.

Persoanele cu varicelă pot lua un antihistaminic fără prescripție medicală, cum ar fi Benadryl. Acest medicament poate ajuta la reducerea mâncărimii. (Sursa)

Un medic poate prescrie un antiviral persoanelor cu risc crescut de complicații ale varicelei. Aceste medicamente au rolul doar de a reduce severitatea infecției.  

Varicela prezintă risc crescut de complicații în cazul: 

 • Persoanelor cu sistemul imunitar slăbit
 • Femeilor însărcinate
 • Nou-născuților
 • Persoanele cu afecțiuni cronice de slăbire a sistemului imunitar, cum ar fi leucemia
 • Adulți care nu au avut sau nu au fost vaccinați pentru varicelă.

Sunt eficiente vaccinurile împotriva varicelei și rujeolei?

Varicela și infecțiile cu pojar sunt ambele ușor de prevenit prin vaccinare. Vaccinurile pentru ambele virusuri fac parte din programele obișnuite de vaccinare pentru copilărie. Fiecare vaccin are două doze. Profesioniștii din domeniul sănătății administrează de obicei prima doză între 12 și 15 luni. A doua doză, un rapel, se administrează de obicei între 4 și 6 ani.

Astăzi, 90% dintre copii primesc prima doză pentru ambii viruși până la vârsta de 2 ani. Numai vaccinul împotriva varicelei previne aproximativ 3,5 milioane de cazuri în fiecare an. De asemenea, înseamnă cu 9.000 de spitalizări mai puține și cu 50 de decese mai puține în fiecare an. (Sursa)

Este de menționat faptul că, în cazul unui adult care nu a fost vaccinat în copilărie acesta poate alege să se vaccineze indiferent de vârstă. Vaccinul va fi util pentru protecția personală, dar și pentru a-i proteja pe cei din jur, deoarece va împiedica transmiterea virusului. 

Evitarea unei infecții cu varicelă vă poate ajuta să evitați o altă afecțiune mai târziu în viață: zona zoster. Virusul varicelo-zosterian, care provoacă varicela, rămâne în organism după ce infecția s-a vindecat. Intră în stare latentă în sistemul nervos și se poate reactiva ulterior sub formă de zona zoster, o erupție dureroasă a pielii.

Copiii care sunt vaccinați împotriva varicelei sunt mult mai puțin probabil să dezvolte zona zoster atunci când cresc. Un vaccin pentru zona zoster este, de asemenea, disponibil pentru persoanele care au avut varicela.

La fel, vaccinul împotriva rujeolei este foarte eficient. După o doză, este eficient în proporție de 93% în prevenirea infecției, iar după două doze, este eficient în proporție de 97%. (Sursa)

pojar - Varicelă și pojar, care este diferența dintre ele?

Varicela vs. pojarul în cazul tratamentului la domiciliu 

Puteți ajuta la ameliorarea simptomelor ambelor infecții prin câteva modalități simple și accesibile:

 • Odihnă și multe lichide.
 • Un medicament fără prescripție medicală (OTC), cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul, pentru a calma febra. Important: Nu administrați niciodată aspirina copiilor.
 • În caz de tuse sau dureri în gât, utilizați un umidificator pentru a ușura disconfortul.
 • Nu zgâriați petele de varicelă – indiferent cât de mult disconfort produc! Acest lucru poate duce la cicatrici sau infecții. Dacă copilul are varicela, luați în considerare să-i puneți mănuși pe mâini sau să-și tăiați unghiile pentru a descuraja să se zgârie.
 • Apelați la o baie rece sau folosește comprese reci pentru a ușura mâncărimea. Utilizați un prosop curat pentru a vă usca ușor după aceea.
 • Aplicați loțiune de calamină pe orice pete cu mâncărime, evitând ochii și fața.
 • Dacă se formează vezicule în gură, încercați să mâncați alimente reci și fade, evitând în același timp alimentele calde, picante sau acide.

Concluzie

Varicela și pojarul au fost cândva infecții comune ale copilăriei. Ambele încep ca erupții cutanate roșii, dar aspectul și locația erupțiilor vă pot spune multe despre infecția pe care probabil o aveți.

Astăzi, vaccinările au redus foarte mult atât cazurile de varicelă, cât și de pojar. De fapt, pojarul este o afecțiune atât de rară încât a fost considerată eliminată la un moment dat. Cu toate acestea, persoanele nevaccinate continuă să reintroducă virusul înapoi în populație și să-l răspândească.

Dacă ați avut varicela în trecut, este puțin probabil să o dezvoltați din nou. Pot apărea unele infecții la persoanele vaccinate împotriva varicelei, dar simptomele tind să fie mai ușoare, cu puține vezicule sau fără vezicule.

Vaccinurile atât pentru varicela, cât și pentru pojar sunt foarte eficiente și sigure. Ele vă pot ajuta să vă preveniți sau pe copilul dumneavoastră să vă îmbolnăviți și să reduceți răspândirea acestor infecții în comunitate.

Surse:

https://www.cdc.gov/chickenpox/about/transmission.html

https://www.cdc.gov/globalhealth/measles/data/global-measles-outbreaks.html

https://www.cdc.gov/chickenpox/about/symptoms.html

https://www.healthline.com/health/allergies/antihistamine-brands

https://www.cdc.gov/nchs/fastats/immunize.htm

https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/varicella/hcp/about-vaccine.html

https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/measles/index.html

0
0
Cos Cumparaturi