Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Ce este apa distilată și la ce poate fi folosită?

Apa distilata este rezultatul unui proces de purificare. Acest proces elimină contaminanții, precum și mineralele și nutrienții. Este potrivită pentru sterilizare medicală și procese de fabricație în care trebuie evitată acumularea de minerale. Deoarece nu are minerale sau gaze dizolvate, apa distilată are un gust foarte plat, care nu este pe placul multor persoane, însă este sigură pentru consum uman.

Cuprins

  1. Ce este apa distilată? 
  2. Apa de la robinet. Apa distilată. Apa filtrată. Apa purificată
  3. Cum se fabrică apa distilată?
  4. Este apa distilată sigură de băut? 
  5. Utilizări ale apei distilate 
  6. Care sunt riscurile utilizării apei distilate?
  7. Utilizări medicale ale apei distilate
  8. Care este pH-ul apei distilate?

apa distilata - Ce este apa distilată și la ce poate fi folosită?

1. Ce este apa distilată?

Apa distilata este aburul obținut din apă clocotită care a fost răcită și readusă la starea lichidă. Orice apă – indiferent dacă provine dintr-un izvor natural, dintr-un puț artezian sau de la robinetul obișnuit – poate avea urme, dar cantități sigure de minerale, bacterii, pesticide și alți contaminanți.

Prin distilare, apa este curățată de toate aceste impurități. De asemenea, elimină peste 99,9% din mineralele dizolvate în apă.

Deoarece apa distilata nu conține minerale benefice, cum ar fi calciul, magneziul sau potasiul, apa distilată nu oferă organismului aceste beneficii. Oamenii își obțin majoritatea mineralelor din alimente, așa că băutul apei distilate nu este o problemă în sine, deși îi lipsesc beneficiile pe care le oferă majoritatea apelor de la robinet, purificate și minerale.

Există temeri că un consum regulat de apă distilată crește producția de urină la niveluri nesănătoase sau că diluează electroliții din organism. Deși nu există un consens științific în legătură cu aceste aspecte, este logic ca, în scopul consumului zilnic, să alegem apa cu un anumit conținut de minerale pentru a evita posibilitatea apariției unor astfel de probleme. (Sursa)

2. Apa de la robinet. Apa distilată. Apa filtrată. Apa purificată

După cum îi spune și numele, apa de la robinet este cea din rețelele publice de alimentare a populației cu apă. Probabil că a fost dezinfectată cu clor, dar și filtrată pentru a elimina sedimentele și tratată cu substanțe chimice pentru a neutraliza murdăria.

Apa filtrată este apa de la robinet care a fost trecută prin filtre pentru a elimina clorul (acest lucru îmbunătățește gustul) și alte elemente, cum ar fi bacteriile și unele substanțe chimice. Diferite tipuri de filtre elimină lucruri diferite. Majoritatea apei îmbuteliate este filtrată într-un fel sau altul.

Apa purificată este în esență lipsită de microbi și substanțe chimice. Acest lucru se obține prin osmoză inversă (forțarea apei printr-o membrană pentru a scăpa de substanțe chimice, minerale și microbi), ozonizare (dezinfectarea apei cu ajutorul ozonului, mai degrabă decât cu ajutorul unei substanțe chimice) sau prin distilare. Autoritățile de reglementare cer ca apa purificată să nu conțină mai mult de 10 părți pe milion de solide totale dizolvate pentru a fi etichetată ca apă purificată.

Apa distilată este un tip de apă purificată. Sărurile, mineralele și alte materiale organice sunt îndepărtate prin colectarea aburului din apa care fierbe.

apa distilata - Ce este apa distilată și la ce poate fi folosită?

3. Cum se fabrică apa distilata?

Apa distilată se obține prin fierberea apei de origine, răcirea acesteia și colectarea aburului. Există trei metode principale de distilare a apei.

  • Distilarea simplă. Cea mai elementară formă de distilare constă în fierberea apei sursă la 100 °C, lăsarea aburului să se ridice într-o cameră separată, într-un tub sau în serpentine de condensare unde se răcește și apoi colectarea apei pure pe măsură ce se condensează.
  • Distilare flash în mai multe etape. În acest proces, lichidul este plasat sub presiune ridicată. Acest lucru scade punctul de fierbere până la temperatura ambiantă, transformându-l în abur fără a-l încălzi. Aburul este apoi transferat într-o cameră cu presiune mai mică, unde se recondensează.
  • Distilare fracționată. Etapele de încălzire, vaporizare și condensare se repetă la diferite temperaturi. Rareori este necesar să se procedeze astfel în cazul apei, deoarece aceasta are o singură temperatură de fierbere, dar procesul este utilizat pentru rafinarea petrolului, deoarece diferite produse fierb la temperaturi diferite.

4. Este apa distilată sigură de băut?

Apa distilată poate fi consumată în condiții de siguranță. Cu toate acestea, gustul său este plat sau insipid. Asta deoarece nu conține minerale importante, cum ar fi calciul, sodiul și magneziul, care dau apei de la robinet aroma sa familiară. Ceea ce a rămas este doar hidrogen și oxigen și nimic altceva.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), procesul de distilare este foarte eficient în eliminarea protozoarelor (cum ar fi cryptosporidium sau giardia), a bacteriilor (cum ar fi campylobacter, salmonella, shigella, E. coli) și a virusurilor (inclusiv a celor enterice, hepatita A, norovirus și rotavirus). De asemenea, prin distilare se elimină contaminanții chimici, inclusiv arsenicul, bariul, cromul, plumbul, nitratul, sodiul, sulfatul și multe substanțe chimice organice, potrivit CDC.

Pe lângă contaminanți și bacterii, distilarea elimină și mineralele care sunt benefice pentru organism. Pe baza acestui fapt, se poate deduce că consumul de apă distilată este sigur, dar nu neapărat mai sănătos decât majoritatea celorlalte tipuri de apă potabilă curată. (Sursa)

5. Utilizări ale apei distilate 

Apa distilata este utilizată pentru sterilizarea echipamentelor medicale, pentru producția de dezinfectanti suprafete, a bateriilor cu plumb-acid, a sistemelor de răcire a automobilelor și a altor dispozitive în care acumularea de minerale ar putea cauza daune. Absența altor minerale și contaminanți o face ideală pentru utilizarea în produsele pentru piele și pentru curățarea echipamentelor de laborator.

  • Pentru uz cosmetic: Majoritatea produselor cosmetice conțin apă care trebuie să fie lipsită de microbi, toxine și poluanți, ceea ce face ca apa distilată să fie cea mai bună alegere.
  • În bateriile plumb-acid și în sistemele de răcire ale automobilelor: Apa distilată este potrivită pentru utilizarea în dispozitive în care depunerile minerale ar putea cauza coroziune și acumulări care interferează cu operațiunile. Aceasta include bateriile plumb-acid și sistemele de răcire ale automobilelor, precum și multe tipuri de echipamente industriale.
  • Utilizări medicale: Nivelul ridicat de puritate al apei distilate o face ideală pentru sterilizarea instrumentelor medicale, deoarece nu lasă reziduuri sau depuneri. Este folosită de către chirurgi pentru a steriliza și a preveni infecțiile și contaminarea încrucișată, precum și de către personalul de urgență pentru a curăța rănile. Medicii stomatologi folosesc apa distilată pentru a clăti gura și a îndepărta bacteriile. De asemenea, apa distilată este preferată în aparatele de presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP), deoarece împiedică înmulțirea bacteriilor. Un alt uz medical este folosirea apei distilate pentru producția de dezinfectanti suprafete.
  • În industria alimentară: Apa distilată este folosită în procesul de conservare pentru a se asigura că aroma alimentelor rămâne aceeași. Sărurile și mineralele din tipurile de apă distilată ar putea altera aromele.
  • În acvarii și acvarii: Apa de la robinet conține minerale și substanțe chimice care ar putea fi dăunătoare pentru peștii dintr-un acvariu. Apa distilată servește ca o formă neutră de apă ale cărei calități, cum ar fi pH-ul sau salinitatea, pot fi ajustate în funcție de nevoile oricărei viețuitoare acvatice întreținute.

(Sursa)

6. Care sunt riscurile utilizării apei distilate?

Riscurile utilizării apei distilate sunt reducerea cantității de minerale sănătoase din alimentație, diluarea electroliților din organism și creșterea cantității de urină, ceea ce ar putea cauza probleme de deshidratare. Principalele riscuri ale consumului de apă distilată nu sunt probleme cauzate de apa distilată ca substanță, ci pur și simplu absența mineralelor pozitive.

Orientările Organizației Mondiale a Sănătății privind calitatea apei potabile nu iau nicio poziție cu privire la riscurile legate de consumul de apă distilată. Cu toate acestea, cercetările efectuate în 2004 de Frantisek Kozisek pentru aceste orientări au identificat unele riscuri potențiale. (Sursa)

Experimentele analizate în cadrul studiului OMS au indicat că un consum de apă distilată pură a dus la o creștere a producției de urină sau diureză de aproximativ 20% în medie. Acest lucru ar putea duce la probleme de deshidratare.

Absența unor minerale importante în apa distilată (ioni de sodiu, potasiu, clorură, calciu și magneziu) a dus la diluarea electroliților dizolvați în apa din organism. Intestinul are nevoie de aceste minerale și le ia din rezervele organismului. Acest lucru determină o redistribuire inadecvată a apei din organism între compartimente, ceea ce poate compromite funcția organelor vitale. Simptomele de la începutul acestei afecțiuni ar putea include epuizare, slăbiciune și dureri de cap și pot escalada până la crampe musculare și afectarea ritmului cardiac. (Sursa)

7. Utilizări medicale ale apei distilate

  • Echipamente medicale: Diminuează riscul de infecție atunci când echipamentele dezinfectate intră în contact cu pielea pacientului. Același lucru este valabil și pentru dezinfectanti suprafete. Curățarea cu apă distilată asigură curățenia la standarde înalte.
  • Sterilizarea instrumentelor: Utilizarea apei distilate asigură sterilizarea oricărui echipament medical care intră în contact cu pielea umană.
  • Prepararea alimentelor: Sănătatea și siguranța pacienților sunt importante. Apa distilată este utilizată pentru a se asigura că nu există nicio urmă de bacterii în timpul preparării alimentelor.
  • Stații de spălare: Apa distilata este utilizată de către chirurgi atunci când își decontaminează mâinile și brațele înainte de operație.
  • Experimente de laborator: Apa distilată poate fi utilizată pentru experimente în laborator, fiind neutră din punct de vedere chimic. Se elimină astfel riscul de contaminare diferitelor substanțe cu bacterii.
  • Proceduri medicale: Apa distilată poate fi folosită pentru diverse proceduri, cum ar fi curățarea rănilor, intervenții stomatologice și manevre de prim ajutor.

Sfatul Klintensiv: Este important de reținut că, deși această apă vine în cea mai pură formă, fiind supusă unui proces de distilare, nu recomandăm apa distilată pentru consumul uman. Apa distilată este recomandată pentru alte scopuri.

8. Care este pH-ul apei distilate?

pH-ul apei distilate variază între 5,8 și 7. Apa distilată pură într-un sistem sigilat are un pH de 7, dar de îndată ce este expusă la aer începe să absoarbă gaze atmosferice, inclusiv CO2, și începe să devină acidă. În cazul în care în apă rămân urme de oligoelemente după distilare, acestea pot modifica, de asemenea, pH-ul.

Pentru o definiție a pH-ului, cea mai simplă explicație este că pH-ul apei măsoară gradul de aciditate sau de bazicitate (alcalinitate) al acesteia și se exprimă pe o scară de la 0 la 14. Apa cu un pH de 7 este neutră. “pH” mai mic de 7 este acidă, 0 fiind cel mai acid nivel. Mai mult de 7 este bazic sau alcalin, cu 14 fiind cel mai bazic.  

De obicei, pH-ul apei nu are un impact direct asupra sănătății sau siguranței, dar este un parametru important care trebuie monitorizat, deoarece pH-ul afectează modul în care apa interacționează cu mediul înconjurător și poate avea astfel un impact asupra susceptibilității apei la alte impurități.

Cu excepția nivelurilor extreme, care depășesc cu mult orice apă potabilă, pH-ul apei nu are efecte nocive sau benefice asupra sănătății umane. Dacă o persoană consumă o substanță cu un grad mic de acid, sângele va produce mai mult bicarbonat și mai puțin dioxid de carbon pentru a neutraliza aciditatea. În mod similar, sângele va produce mai mult dioxid de carbon și mai puțin bicarbonat dacă se consumă o substanță alcalină. Ceea ce înseamnă că apa alcalină nu va crește nivelul pH-ului organismului, apa acidă nu îl va scădea, iar apa distilată nu îl va echilibra.

apa distilata - Ce este apa distilată și la ce poate fi folosită?

Ce alte tipuri de apă sunt similare cu apa distilată?

Alte tipuri de apă similare cu apa distilata sunt apa deionizată, apa de osmoză inversă și apa arctică din aisberguri.  

Apă deionizată: Este prelucrată în rășini schimbătoare de ioni care elimină sărurile ionizate. Deionizarea poate elimina 100% din săruri atunci când funcționează la niveluri optime, dar, de obicei, nu elimină substanțele organice, virușii sau bacteriile decât prin captarea “accidentală” în rășină.

Apă de osmoză inversă: Osmoza inversă este un proces care utilizează o membrană foarte fină sub presiune pentru a separa impuritățile din apa de alimentare. Ca și în cazul distilației, acesta elimină, de asemenea, majoritatea mineralelor, atât cele benefice, cât și cele dăunătoare. Procesul este eficient din punct de vedere energetic și funcționează la temperaturi scăzute, ceea ce îl face unul dintre cele mai comune moduri de tratare a apei. Deoarece apa este foarte pură, este utilizată pentru dializă în spitale, pentru produse cosmetice și pentru fabricarea unor medicamente de către producătorii farmaceutici.

Apa arctică din aisberguri: Există puține ape naturale cu un grad de puritate ridicat și un nivel scăzut de minerale similar cu cel al apei distilate, dar apa arctică din aisberguri este una dintre cele mai apropiate. Deoarece este zăpadă care s-a păstrat sub formă de gheață aproape imediat după ce a căzut din cer cu mii de ani în urmă, este lipsită de poluanți moderni. Pentru că nu a intrat niciodată în contact cu geologia solului, pH-ul tinde spre limita inferioară a intervalului de valori al apei distilate, deoarece apa din aisberg a absorbit gaze atmosferice.

Concluzie

Apa distilată este potrivită pentru o mulțime de aplicații din domeniul sănătății, din industria produselor cosmetice, însă poate avea și întrebuințări casnice datorită compoziției sale neutre. Deși este sigură pentru consumul uman, gustul acesteia poate fi considerat neplăcut. În plus, consumarea de cantități mari de apă distilată ar putea duce la deshidratare. 

Surse:

https://www.thedistilledwatercompany.com/6-medical-uses-for-distilled-water

https://svalbardi.com/blogs/water/distilled

https://www.webmd.com/diet/distilled-water-overview

https://www.healthline.com/health/can-you-drink-distilled-water#distilled-water-vs-purified-water

0
0
Cos Cumparaturi