Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Păr vopsit, cum alegi șamponul potrivit?

Alegerea șamponului potrivit pentru tipul tău de păr poate fi dificilă, mai ales în cazul unui par vopsit. Hidratare, întărire, netezire, produs sigur pentru protejarea culorii, ce alegi? Cel mai important, alegerea unui șampon va ține cont de caracteristicile părului, scalpului, dar și a obiceiurilor de splălare. De asemenea, este important de avut în vedere faptul că șamponul are rolul de a curăța părul și scalpul de murdărie, ulei și produse de coafat, iar balsamul oferă hidratare, strălucire și fermitate firelor de păr. 

Cuprins

 1. Care este rolul unui șampon?
 2. Cum alegi șamponul potrivit pentru tipul tău de păr?
 3. Scalpul gras: evită șampoanele excesiv de hidratate
 4. Scalpul uscat: alege produse hidratante
 5. Identifică tipul de păr

1. Care este rolul unui șampon?

Șamponul este conceput pentru a curăța scalpul și părul, eliminând murdăria și excesul de ulei din jurul foliculilor de păr. Șamponul este similar cu săpunul, deși compușii ingredientelor sunt mai blânzi. Dacă ai folosi săpunul în loc de șampon, ingredientele ar dezbrăca stratul protector exterior al părului. Acesta ar avea o textură aspră, greu de gestionat, chiar și cu produse pentru păr care să te ajute.

Așadar, șamponul ar trebui să ajute la echilibrarea nivelul pH-ului părului, indiferent dacă vorbim de par vopsit sau de culoare naturală. Produsul potrivit va oferi două beneficii cheie pentru părul tău:

 • Îmbunătățirea sănătății părului. Șamponul potrivit face ca părul tău să arate și să se simtă mai sănătos. Ține cont de faptul că este este nevoie ca șamponul să facă spumă, să clătești părul și să repeți procedura, dacă este cazul, pentru a elimina toată murdăria și acumulările de sebum pentru a te bucura cele mai bune rezultate.
 • Stimulează creșterea părului. Un șampon bogat în vitamine, nutrienți, minerale și extracte naturale stimulează scalpul, fie că este vorba de un sampon anticadere sau de unul pentru hidratare. Acest lucru menține foliculii de păr sănătoși și încurajează creșterea. Printre ingredientele naturale pe care trebuie să le cauți se numără lavanda, migdalele, ginsengul, lemongrass, jojoba și smochinul. Aceste ingrediente oferă, de asemenea, parfum natural, astfel încât puteți evita parfumurile chimice care vă pot deteriora părul. (Sursa)

par vopsit - Păr vopsit, cum alegi șamponul potrivit?

2. Cum alegi șamponul potrivit pentru tipul tău de păr?

​​Selectarea șamponului potrivit pentru tipul tău de păr poate fi un efort confuz. Hidratare, întărire, netezire, siguranță pentru culoare, îngroșare – cum se potrivește limbajul de pe sticlă cu părul tău? Ține cont de faptul că alegerea unui șampon care să corespundă tipului tău de păr poate face diferența, creând echilibrul potrivit de hidratare, strălucire și elasticitate. Secretul? Totul începe cu a ști ce fel de scalp ai.

Definește tipul de scalp

Deși te poți gândi la șampon strict ca la un agent de curățare a părului, este la fel de important să iei în considerare scalpul atunci când alegi un șampon. Șampoanele au caracteristici diferite de curățare; prin urmare, este important să identifici tipul de scalp. 

Un scalp care se simte lipsit de hidratare după spălare (sau doar de unul singur) sau un scalp care are mâncărimi (cu sau fără mătreață) sunt semne ale unui scalp uscat, frecvent mai ales în caz de par vopsit. Un scalp gras, pe de altă parte, poate fi mai strălucitor, caz în care este posibilă și apariția mătreții. În cele din urmă, există și varianta unui scalp combinat, care se referă la un scalp care nu este nici uscat, nici gras. Vei ști dacă scalpul tău este combinat dacă devine uleios la două-trei zile după șamponare față de ziua următoare.  

Dacă ne raportăm la produsele cosmetice, vom avea în vedere faptul că șamponul este pentru scalpul și rădăcini, în timp ce balsamul este pentru vârfurile părului. Dacă scalpul tău este gras și vârfurile sunt uscate (o combinație obișnuită), ar trebui să alegi șamponul cel mai potrivit pentru un scalp gras și să lași hidratarea în sarcina balsamului tău, care ar trebui să fie aplicat numai pe vârfurile uscate. Din această perspectivă, este important să alegi sampoane pentru volum dacă părul tău tinde să fie tern, sau un produs pentru par vopsit dacă vrei să redai strălucirea podoabei capilare. 

3. Scalpul gras: evită șampoanele excesiv de hidratante

Dacă scalpul tău tinde să fie uleios sau gras, probabil că ai testat deja zeci de șampoane. Ai încercat totul, de la spălarea zilnică până la spălatul la câteva zile pentru a încerca să controlezi excesul de ulei și producția de sebum. Iată ce să cauți și ce să eviți atunci când alegi un șampon pentru un scalp gras:

 • Evită șampoanele care sunt extra hidratante, netezitoare sau cele destinate pentru părul creț. Acestea tind să adauge prea multă umiditate scalpului tău deja gras. Prin design, șamponul este menit să-ți curețe rădăcinile mai mult decât orice altă parte a părului tău, așa că, dacă ești predispus la rădăcini uleioase, de exemplu, s-ar putea să ai nevoie de un șampon mai puțin hidratant și de curățare mai profundă.
 • Caută sampoane pentru volum, întărire sau echilibrare. Aceste produse nu sunt hidratante și sunt mai eficiente în îndepărtarea excesului de ulei.
 • Încearcă o combinație de șampoane. Similar cu curățarea dublă a feței, un șampon dublu constă în spălarea părului cu două șampoane separate pentru a viza nevoi diferite. Folosește un produs pentru a viza scalpului gras, urmat de o formulă diferită pentru curăța lungimea părului, mai ales în cazul unui par vopsit.
 • Acordă timp suplimentar pentru a masa scalpul cu șampon, mai ales în cazul unui sampon anticadere, pentru a descompune uleiul de la rădăcina firului de păr, și clătește foarte bine scalpul la final.
 • După șamponare, evită să aplici balsamul pe scalp. În schimb, concentrează-te pe mijlocul și vârfurile părului. La fel, clătește foarte bine la final.

par vopsit - Păr vopsit, cum alegi șamponul potrivit?

4. Scalpul uscat: alege produse hidratante

Când scalpul tău este uscat, dacă suferi de mâncărime sau observi că se descuamează, alegerea șamponului potrivit poate fi prima ta linie de apărare împotriva situațiilor incomode, uneori jenante, care pot apărea. Este esențial să alegi un șampon care să nu aducă probleme atunci când ai scalpul uscat. Încearcă aceste sfaturi:

 • Evitată șampoanele de întărire, fortificare și sampoane pentru volum. Aceste produse îți pot priva scalpul de umiditatea necesară.
 • Evitată să folosești prea mult șampon uscat. Acesta are tendința de a absorbi sebumul și poate usca pielea scalpului.
 • Pentru scalpul care este doar ușor uscat, cu puțină sau deloc mâncărime sau descuamare, optează pentru un șampon care promovează umiditatea, hidratarea, netezirea sau buclele. Aceste produse încurajează reținerea umidității și pot fi benefice pentru scalpul uscat.
 • Evitați produsele de coafat, inclusiv șampoanele, cu sulfați deoarece acestea usucă foarte mult părul și scalpul. (Sursa)
 • Chiar și atunci când scalpul este uscat, este important să-ți cureți corect părul cu șampon pentru cele mai bune rezultate.

Sfatul Kintensiv: Unul dintre ingredientele active din compoziția șamponului pentru par vopsit este Bio Ceramidyl Hair – o ceramidă naturală de puritate înaltă compusă din glicoceramide și fosfolipide. Acestea au rolul de a menține integritatea barierei cutanate și de a contribui la regenerarea permanentă a celulelor firului de păr. Formula delicată menține hidratarea naturală a pielii capului și a părului, funcționând ca un protector permanent împotriva uscării firelor de păr.

5. Identifică tipul de păr

Pe lângă faptul că e necesar să iei în considerare tipul de scalp, este important să acorzi atenție și tipul de păr atunci când alegi un șampon. Iată ce ar trebui să ai în vedere:

 • Păr fin: Optează pentru sampoane pentru volum care vor stimula firele fără a îngreuna părul.
 • Păr gros: șampoanele hidratante sunt excelente pentru a adăuga umiditate, strălucire și netezime părului gros.
 • Păr drept: șampoanele pentru netezire sunt de obicei bogate în substanțe hidratante suplimentare și sunt menite să ajute la etanșarea cuticulei și să ofere un început excelent pentru stiluri drepte și netede.
 • Păr ondulat: șampoanele de echilibrare sunt de obicei o opțiune bună la mijlocul drumului. Asta deoarece hidratează bine, dar nu vor usca părul.
 • Păr creț: Cei cu păr creț ar trebui să caute șampoane foarte hidratante pentru părul creț care să conțină ingrediente care reduc încrețirea fără a îngreuna buclele.
 • Păr deteriorat/colorat/casant: șampoanele de întărire sau fortifiante sunt bune pentru părul deteriorat, par vopsit, slăbit sau fragil, deoarece de obicei conțin proteine suplimentare menite să îmbunătățească starea părului. Un sampon anticadere va fi o alegere potrivită.

Markerii părului sănătos includ strălucirea și textura. Dacă simți că părul tău nu este bine hidratat, cel mai probabil cauza este destul de clară, nu este corect hidratat. Pentru a fi elastic, părul nu trebuie să fie îngreunat de produse pe bază de silicon. În schimb, un umectant precum glicerina va ajuta la atragerea de umiditate, fiind excelent pentru scalpul uscat. Uleiul din semințe de mango este un alt ingredient minunat, deoarece este hidratant și ușor, la fel ca și uleiul de argan. Ceramidele și acizii grași din uleiul de semințe de floarea soarelui pot ajuta, de asemenea, la repararea părului, la hidratarea acestuia, la reducerea încrețului și la adăugarea de strălucire. (Sursa)

Sampoane pentru volum

Dacă firele de păr sunt foarte fine, acestea vor deveni uleioase și moale cu ușurință. Un șampon blând, volumizator, va adăuga mai multă corp părului tău, fără a-l îngreuna. Caută ingrediente precum PG-propil silanetriol, proteină de grâu hidrolizată pentru a adăuga volum, dar evitați produsele cu silicon.

Te confrunți cu mătreața? 

În cele mai multe cazuri, mătreața este un produs secundar al unei afecțiuni a scalpului gras și descuamat care este cauzată fie de șamponarea nefrecventă, șampoanele de curățare blândă, fie, în unele cazuri, de dietă. Dacă cineva se confruntă cu un dezechilibru la nivelul scalpului și nu și-a schimbat mediul înconjurător, produsele, dieta sau frecvența șampoanelor, ar trebui sacorde atenție și la starea generală de sănătate pentru a se asigura că dezechilibrul scalpului nu este un semn de ceva intern.

par vopsit - Păr vopsit, cum alegi șamponul potrivit?

Concluzie

Cu atât de multe opțiuni din care să selectezi, alegerea unui șampon poate fi copleșitoare. Cu toate acestea, găsirea potrivirii perfecte pentru părul tău poate fi mai ușoară dacă faci cumpărături ținând cont de scalpul și tipul de păr. Acești factori te vor ajuta să descoperi rapid un șampon cu ingredientele, textura și beneficiile potrivite pentru părul tău.

Surse:

https://www.ijtrichology.com/article.asp?issn=0974-7753;year=2015;volume=7;issue=1;spage=2;epage=15;aulast=Gavazzoni

https://www.webmd.com/beauty/features/choose-right-shampoo

https://www.ijtrichology.com/article.asp?issn=0974-7753;year=2015;volume=7;issue=1;spage=2;epage=15;aulast=Gavazzoni

0
0
Cos Cumparaturi