Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Ingrediente active din produse biocide – Partea I – Alcooli, fenoli, aldehide

Alcooli

Etanolul, isopropanolul și n-propanolul sunt cei mai utilizați alcooli, atât  ca  antiseptice, cât și ca dezinfectante.

Acționează asupra bacteriilor, virusurilor, fungilor. Inhibă  sporularea,  dar  efectul  este  reversibil.  Se pot asocia în  concentrații  mici  pentru potențarea  activității  altor  biocide. Multe produse cu alcool includ și excipienți (inclusiv emolienți), care scad timpul de evaporare a alcoolului crescând astfel eficacitatea produsului.

Efectul este optim la concentrații între 60% și 90%. 

În 2009, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat să se utilizeze produse pe bază de alcool etilic pentru dezinfectarea igienică și chirurgicală a mâinilor prin frecare în timpul îngrijirii pacientului pentru prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale.

Din 2015, OMS a clasificat alcoolul etilic 70% (m/m) ca antiseptic și pe cel 80% (v/v) ca dezinfectant.

alcooli - Ingrediente active din produse biocide - Partea I - Alcooli, fenoli, aldehide

Alcoolul izopropilic este considerat ușor mai eficient împotriva bacteriilor, pe când alcoolul etilic este mai eficient împotriva virusurilor. La concentrații de 60%-80%, acesta inactivează toate virusurile lipofile (de exemplu, virusul herpes, vaccinia și influenza virus) și multe virusuri hidrofile (de exemplu, adenovirusul, enterovirusul, rinovirusul și rotavirusurile, mai putin virusul hepatitei A – HAV sau poliovirusul). Asta depinde mult și de concentrațiile alcoolului, dar și ale microorganismului testat. Alcoolul izopropilic are proprietăți mai lipofile decât alcoolul etilic fiind mai puțin activ împotriva virusurilor hidrofile (de exemplu, poliovirusul)

Mod de acțiune: denaturarea proteinelor membranare și celulare.

Fenoli

Medicul Joseph Lister a fost primul chirurg care a folosit fenolul ca dezinfectant în timpul unei operații (1867), acțiunea antimicrobiană a acestuia fiind demonstrată în 1881 de R. Koch.

Cei mai utilizați derivați ai fenolului sunt orto-fenilfenol și orto-benzil-para-clorofenol.

Au eficacitate bactericidă, fungicidă, virucidă, tuberculocidă, dar nu și sporicidă, la diluția de utilizare recomandată.

Sunt utilizați pentru dezinfectarea suprafețelor dure (de exemplu, noptiere, balustrade și suprafețe de laborator) și dispozitive medicale necritice.

Mod de acțiune: în concentrații mari, fenolul afectează peretele celular și precipită proteinele celulare. Concentrațiile scăzute de fenol inactivează sistemele enzimatice.

alcooli - Ingrediente active din produse biocide - Partea I - Alcooli, fenoli, aldehide

Aldehide

Glutaraldehida este o dialdehidă saturată folosită ca dezinfectant de nivel înalt și sterilizant chimic. Soluțiile apoase de glutaraldehidă sunt acide, nefiind astfel sporicide. Atunci când soluția este „activată” prin utilizarea agenților de alcalinizare la pH 7,5-8,5, soluția devine sporicidă. Odată activate, are o perioadă de valabilitate de minim 14 zile datorită polimerizării moleculelor de glutaraldehidă. Polimerizarea blochează situsurile active ale moleculelor de glutaraldehidă responsabile pentru activitatea sa biocidă.

S-a demonstrat că soluția activată are efect bactericid în <2 minute, tuberculocid , fungicid și virucid în <10 minute și sporicid (Bacillus și Clostridium) în 3 ore.

Glutaraldehida este folosită pentru dezinfectarea echipamentelor medicale, cum ar fi endoscoape, tuburi de spirometrie, dializatoare, traductoare, echipamente de anestezie și terapie respiratorie, sisteme de dozare pentru hemodializă și de livrare a dializatului, trocare de plastic de unică folosință laparoscopice. Este necorozivă pentru metal și nu deteriorează instrumentele cu lentile, cauciucul sau materialele plastice.

Modul de acțiune rezultă din alchilarea grupurilor sulfhidril, hidroxil, carboxil și amino ale microorganismelor, care modifică ARN-ul, ADN-ul și sinteza proteinelor.

  • Printre produsele din portofoliul Klintensiv care conțin aldehide se regășește:
  • Glutanol concentrat

Concluzii

În concluzie, alcooli precum etanolul, izopropanolul și n-propanolul, fenolii și aldehidele sunt folosiți pe scară largă ca dezinfectanți și antiseptici în domeniul medical și în diverse aplicații de igienă. Aceste substanțe acționează eficient împotriva bacteriilor, virusurilor și fungilor, iar utilizarea lor corespunzătoare este esențială pentru prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale și a altor boli transmisibile. Pentru a asigura eficacitatea deplină a dezinfectanților, este important să se respecte instrucțiunile de utilizare și să se selecteze produsele potrivite pentru fiecare aplicație specifică.

Bibliografie

  1. https://www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/disinfection/references.html
  2. https://www.aefa.es/wp-content/uploads/2014/04/Antiseptics-and-Disinfectants_Activity-action-and-resistance.pdf
  3. Antiseptic Stewardship. Biocide Resistance and Clinical Implications – Günter Kampf
0
0
Cos Cumparaturi