Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Alcoolul etilic sau etanolul: ce este și ce rol are în procesul de dezinfectare?

Alcoolul etilic și etanolul sunt două denumiri diferite pentru același compus chimic. Deoarece acest compus este adesea utilizat în băuturile alcoolice, este cunoscut și sub numele de alcool de băut. În continuare, vom vorbi despre caracteristicile etanolului oferind informații despre alcool etilic utilizari frecvente.

Cuprins

  1. Ce este alcoolul etilic?
  2. Etanol utilizari: proprietățile și compoziția alcoolului etilic
  3. Utilizarea alcoolului etilic în medicină
  4. Precauții în utilizarea etanolului
  5. Alcool etilic – utilizari în industria alimentară

Ce este alcoolul etilic?

Alcoolul etilic este ceea ce cunoaștem în mod obișnuit sub numele de etanol. Etanolul este un alcool simplu cu formula moleculară C2H5OH. Este un lichid limpede, incolor, cu un miros caracteristic. În plus, acest compus este un lichid inflamabil. Punctul său de topire este de -114,1 grade Celsius, iar punctul de fierbere este de 78,5 grade Celsius. Etanolul este polar datorită diferenței de electronegativitate dintre oxigenul și hidrogenul din grupa -OH. De asemenea, datorită grupului -OH, poate forma legături de hidrogen.

Alcoolul etilic este folosit în industria băuturilor alcoolice. În funcție de procentul de etanol, există diferite tipuri de băuturi, cum ar fi vinul, berea, whisky, brandy, rachiu etc. Etanolul poate fi obținut cu ușurință prin procesul de fermentare a zahărului cu ajutorul enzimei zimază. 

Enzima este prezentă în mod natural în drojdie; astfel, în respirația anaerobă, drojdia poate produce etanol. Mai mult, acest etanol este toxic pentru organism și este transformat în acetaldehidă în ficat, care este, de asemenea, toxică. 

Pe lângă aceste utilizări, etanolul este util ca antiseptic pentru a curăța suprafețele prin eliminarea microorganismelor. Mai mult, îl putem folosi ca și combustibil și ca aditiv pentru combustibil în vehicule. Alcoolul etilic este miscibil cu apa și servește, de asemenea, ca un bun solvent.

alcool etilic utilizari - Alcoolul etilic sau etanolul: ce este și ce rol are în procesul de dezinfectare?

Etanol utilizari: proprietățile și compoziția alcoolului etilic

Ce este etanolul? Etanolul este al doilea membru al seriei omoloage de alcooli al căror prim membru este metanolul. Etanolul este, de asemenea, cunoscut sub numele de alcool etilic, care este cea mai răspândită și mai frecvent utilizată băutură alcoolică, de aceea este uneori denumit simplu alcool. 

Etanolul este produs la scară largă prin fermentarea carbohidraților (metoda utilizată pentru băuturile alcoolice) și prin hidratarea etilenei. În procesul de fermentare, drojdia este utilizată pentru a transforma carbohidrații (trestie de zahăr, sfeclă, grâu, porumb etc.) în etanol, iar în metoda de hidratare a etilenei, etanolul este produs prin trecerea unui amestec de etilenă și abur peste un catalizator acid la temperatură și presiune.

Proprietăți ale etanolului

La temperatura camerei, etanolul este întotdeauna lichid. Are un punct de topire de 156 K și un punct de fierbere de 351 K. Așa cum am menționat anterior, etanolul este unul dintre cele mai active ingrediente din toate băuturile alcoolice. Este, de asemenea, utilizat la fabricarea diferitelor medicamente, cum ar fi siropurile pentru tuse, tonicele, precum și tinctura de iod, deoarece este un foarte bun solvent. Orice proporție de etanol este perfect solubilă în apă.

Consumul de alcool pentru o perioadă lungă de timp poate provoca boli și efecte negative asupra sănătății. Etanolul, atunci când este oxidat cu oxigen monatomic, produce acid etanoic. Etanolul este un material combustibil. Acesta produce dioxid de carbon, apă, căldură și lumină atunci când este ars în prezența oxigenului.

Alcool etilic utilizari: proprietăți ale solvenților

Etanolul este un solvent versatil, ceea ce înseamnă că este miscibil cu apa. De asemenea, este miscibil cu mulți solvenți organici, inclusiv acidul acetic, acetona, benzenul, tetraclorura de carbon, cloroformul, eterul dietilic. Principala utilizare a etanolului ca solvent este la fabricarea tincturii de iod, a siropurilor pentru tuse etc. Etanolul este, de asemenea, miscibil cu hidrocarburi alifatice ușoare, cum ar fi pentanul și hexanul, și cu cloruri alifatice, cum ar fi tricloroetanul și tetracloroetilena.

Miscibilitatea etanolului cu apa contrastează cu imiscibilitatea alcoolilor cu catenă mai lungă. Lanțul este de cinci sau mai mulți atomi de carbon, a căror miscibilitate cu apa scade brusc pe măsură ce numărul de atomi de carbon crește. 

Amestecurile cu dodecan și alcanii superiori prezintă un decalaj de miscibilitate sub o anumită temperatură. Decalajul de miscibilitate tinde să devină din ce în ce mai mare cu alcanii superiori. Iar temperatura pentru o miscibilitate completă crește odată cu decalajul.

Etanol – Utilizari în procesul de dezinfectare

În domeniul medical, alcoolul este utilizat sub diferite forme ca antiseptic, dezinfectant și antidot. Aplicat pe piele, alcoolul este folosit pentru a dezinfecta suprafața înainte de o înțepătură de ac și înainte de o intervenție chirurgicală. Alcoolul poate fi utilizat atât pentru a dezinfecta pielea persoanei, cât și mâinile furnizorilor de servicii medicale. De asemenea, poate fi folosit pentru a curăța alte zone și în apa de gură. Etanolul este utilizat pentru a trata toxicitatea cu metanol sau etilenglicol atunci când fomepizolul nu este disponibil.

Versatila substanță este utilizată în domeniul medical sub formă de șervețele medicale și, cel mai frecvent, în gelurile dezinfectante antibacteriene pentru mâini ca antiseptic pentru efectele sale bactericide și antifungice. Etanolul ucide microorganismele prin dizolvarea stratului lipidic membranar al microorganismelor și denaturarea proteinelor acestora. 

De asemenea, este eficient împotriva majorității bacteriilor și ciupercilor și a virusurilor. În categoria alcool etilic utilizari se remarcă și faptul că este utilizat ca antidot în cazul intoxicațiilor cu etilenglicol și cu metanol.

În industria cosmetică și a produselor de înfrumusețare, etanolul este un ingredient comun atunci când vine vorba de loțiuni de igienizare a tenului. În vopsele, etanolul este utilizat ca și conservant, deoarece este un solvent eficient și, de asemenea, în produsele de curățare pentru a preveni pătrunderea organismelor. Este utilizat ca aditiv de culoare și este, de asemenea, folosit pentru a da o aromă îmbunătățită.  

Utilizarea alcoolului etilic în medicină

Etanolul este un ingredient important în multe produse farmaceutice, inclusiv medicamente, vaccinuri și dezinfectanți. Acesta are două roluri cheie în industria farmaceutică: ca solvent și drept conservant. 

În calitate de solvent, etanolul difuzează ingredientele farmaceutice active, făcându-le mai ușor de administrat și mai eficiente. Servește drept conservant în vaccinuri și alte medicamente injectabile, unde ajută la prevenirea contaminării cu bacterii și alte microorganisme. 

Alcool etilic – Utilizari în homeopatie

Etanolul are în mod tradițional o varietate de aplicații și rămâne relevant din punct de vedere farmaceutic. Este un solvent universal atât pentru substanțele hidrofile, cât și pentru cele lipofile. În același timp, înlocuiește aditivii conservanți și stabilizatori. 

În plus, etanolul este utilizat în producția de extracte din plante și în homeopatie în producerea potențelor lichide. Datorită utilizării pe scară largă ca substanță recreativă în aproape fiecare cultură și a potențialului său toxic binecunoscut, în ultimii ani experții și consumatorii au discutat despre utilizarea în siguranță a medicamentelor care conțin etanol, în special pentru copii. 

O parte a dezbaterii se bazează pe dovezi științifice, în timp ce cealaltă este foarte adesea emoțională, bazată pe observații cu absorbție excesivă. Pentru o evaluare relevantă și bazată pe știință, trebuie să se facă distincția între necesitatea etanolului în medicamente și riscurile cauzate de abuzul de băuturi alcoolice sau de intoxicație la copii cauzate de cel mai rău caz, de ex. băutură excesivă.

alcool etilic utilizari - Alcoolul etilic sau etanolul: ce este și ce rol are în procesul de dezinfectare?

Precauții în utilizarea etanolului

Etanolul trebuie evitat complet de către pacienții cu risc ridicat („alcoolici uscați”, persoane cu boli hepatice, leziuni cerebrale sau epilepsie). În plus, utilizarea medicamentelor care conțin cantități relevante de etanol nu este recomandată la femeile însărcinate sau care alăptează și la pacienții care iau medicamente care interacționează. 

Din aceste motive, toate preparatele farmaceutice menționează clar și vizibil pe ambalaj și în prospect avertismente gradate în funcție de doză. Deși aceste date ilustrează utilizarea în siguranță a medicamentelor care conțin etanol la doza recomandată, companiile producătoare de medicamente și suplimente încearcă să îndeplinească cerințele autorităților și ale consumatorilor de a renunța la etanol în produsele farmaceutice, de exemplu, trecând la alți solvenți. 

Cu toate acestea, acest lucru poate duce la alte întrebări de toxicitate și la modificarea eficacității. Până acum nu există un substitut echivalent în majoritatea cazurilor. Producerea extractelor uscate în locul extractelor fluide și îndepărtarea etanolului din produsele finite trebuie să îndeplinească cerințe foarte stricte (în anumite circumstanțe date preclinice și clinice noi) și necesită investiții majore în termeni de timp și costuri.

Alcool etilic utilizari în industria alimentară

Alcoolul etilic este singurul alcool care este potrivit pentru consumul uman – atâta timp cât nu se adaugă denaturanți. A fost un ingredient principal în băuturile alcoolice încă din timpuri preistorice. Berea, vinul și băuturile spirtoase sunt produse prin fermentarea cerealelor, fructelor sau legumelor cu drojdie, care transformă zaharurile naturale în alcool. 

Cât de mult alcool conține o băutură depinde de băutura specifică, care poate varia în tărie alcoolică de la bere cu conținut scăzut de alcool până la băuturi spirtoase cu conținut ridicat de alcool.

Industria alimentară și a băuturilor folosește, de asemenea, etanolul ca solvent pentru coloranți și arome, precum și pentru a crea extracte. Etanolul este un ingredient comun în extractul de vanilie, de exemplu, care este folosit în multe deserturi, prăjituri și alte produse de patiserie.

Concluzie

Deși etanolul este utilizat pe scară largă, este o substanță chimică periculoasă. Etanolul este foarte inflamabil. Ca atare, are puncte de aprindere exacte care sunt foarte importante de știut în timpul utilizării. Deși etanolul este utilizat în băuturile alcoolice, ingestia de etanol pur poate provoca comă și moartea.

Etanolul este o substanță chimică industrială foarte importantă care este utilizată ca solvent în sinteza altor substanțe chimice organice. Este, de asemenea, utilizat ca aditiv la benzină în industria auto pentru formarea unui amestec numit gazohol. Etanolul este componenta cheie în aproape toate băuturile alcoolice, cum ar fi berea, vinul și băuturile spirtoase. Este, de asemenea, utilizat în industria cosmetică și a produselor de înfrumusețare, vopsele, ca aditiv de culoare, sau ca antiseptic.

Surse:

https://www.dgra.de/deutsch/studiengang/master-thesis/2015-59894

https://www.toppr.com/guides/chemistry/alcohols-phenols-and-ethers/ethanol/

https://www.differencebetween.com/difference-between-ethyl-alcohol-and-vs-isopropyl-alcohol/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32310607/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6527027/

0
0
Cos Cumparaturi