Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Triajul medical: ce măsuri de igienă și siguranța trebuie respectate în zona dedicată?

Cuprins

 1. Ce este triajul în unitățile medicale de primiri urgențe?
 2. În ce consta triajul medical?
 3. Cele cinci categorii de triaj
 4. Screening-ul în zona de triaj
 5. Cand se efectuează triajul medical
 6. Măsuri de igienă și siguranța în zona de triaj
 7. Fluxul de pacienți în secțiile de urgență

Triajul este parte a procesului de prioritizare a tratamentului pacientului, astfel încât pacienții în stare gravă să fie văzuți primii de personalul medical. Triajul poate fi efectuat izolat de streaming sau finalizat după ce un pacient a fost inițial transmis în flux la sosire. Acest proces și model de îngrijire vor depinde de capacitatea fiecărei unități medicale și cererea existentă din partea populației. 

Atunci când camerele de primiri urgențe sunt sub presiune, triajul poate fi folosit pentru a ajuta clinicienii să identifice ordinea în care ar trebui să fie consultați pacienții, dar poate fi, de asemenea, parte a activității normale pentru a susține fluxul de pacienți în cadrul spitalului. Dezinfectia zonelor de triaj este esențială și obligatorie pentru prevenirea răspândirii infecțiilor.  

Termenul triaj provine din cuvântul francez trier, care înseamnă a sorta sau a selecta. Rădăcinile sale istorice în scopuri medicale se întorc în zilele lui Napoleon, când era necesară triajul unor grupuri mari de soldați răniți. De-a lungul secolelor, sistemele de triaj au evoluat într-un proces prioritar bine definit, uneori necesitând o pregătire specifică în funcție de setarea sau organizația care utilizează sistemul.

1. Ce este triajul în unitățile medicale de primiri urgențe?

Triajul este o evaluare clinică semnificativă față în față, care poate include observații și utilizarea instrumentelor specifice pentru a sprijini luarea deciziilor. De obicei, durează mai mult decât transmiterea în flux. Rezultatul este o prioritate atribuită pacientului, ajutând astfel la gestionarea volumului de muncă și asigurând că cei mai bolnavi pacienți sunt văzuți primii.

Triajul trebuie efectuat de un clinician care este instruit și competent în utilizarea sistemului de triaj specific aplicat. Utilizarea sa corectă asigură o evaluare robustă și reproductibilă. Procesul de triaj ar trebui să înceapă cât mai curând posibil după ce pacientul ajunge la spital, iar dacă pacientul nu a fost deja transmis în flux, va avea loc inclusiv evaluarea inițială a pacientului. 

Trebuie să fie alocate suficiente resurse pentru triaj pentru a face față variațiilor cererii (atât în ceea ce privește numărul, cât și timpul necesar pentru a finaliza triajul), nu cererea medie.

Triajul trebuie efectuat într-un mediu suficient de privat pentru schimbul de informații confidențiale, dar nu izolat de departament. Dezinfectia zonelor de triaj trebuie efectuată de mai multe ori pe zi, la intervale regulate și de fiecare dată când situația o impune. Disponibilitatea resurselor este de asemenea luată în considerare în timpul acestui proces.

dezinfectia zonelor de triaj - Triajul medical: ce măsuri de igienă și siguranța trebuie respectate în zona dedicată?

2. În ce consta triajul medical?

Așa cum am stabilit, triajul reprezintă procesul de examinare rapidă a persoanelor bolnave la prima sosire pentru a le plasa în categorii definite, astfel:

 • Pacienții cu semne de prioritate cărora ar trebui să li se acorde întâietate la coadă pentru a putea fi evaluați rapid și tratați/mutați/izolați fără întârziere.
 • Pacienții cu semne de urgență care necesită tratament imediat.
 • Pacienții care nu au semne de urgență sau de prioritate și sunt cazuri neurgente. Aceștia își pot aștepta rândul la coadă pentru evaluare și tratament. Majoritatea persoanelor nu vor fi prioritare și nu vor necesita tratament de urgență.

3. Cele cinci categorii de triaj

Categoria de triaj 1

Persoanele care au nevoie de tratament imediat sau în decurs de două minute sunt clasificate ca având o afecțiune care pune imediat viața în pericol. Persoanele din această categorie sunt grav bolnave și necesită atenție imediată. Majoritatea ar fi ajuns la Urgențe cu ambulanța.

Categoria de triaj 2

Persoanele care au nevoie de tratament în decurs de 10 minute sunt clasificate ca având o afecțiune care pune viața în pericol iminent.

Persoanele din această categorie suferă de o boală gravă sau manifestă dureri foarte severe. Persoanele cu dureri grave în piept, dificultăți de respirație sau fracturi severe sunt incluse în această categorie.

Categoria de triaj 3

Persoanele care au nevoie de tratament în decurs de 30 de minute sunt clasificate ca având o afecțiune care poate pune viața în pericol. Persoanele din această categorie suferă de boli severe, sângerează abundent de la tăieturi, au fracturi majore sau sunt sever deshidratate.

Categoria de triaj 4

Persoanele care au nevoie de tratament în termen de o oră sunt clasificate ca având o afecțiune potențial gravă. Persoanele din această categorie au simptome sau leziuni mai puțin severe, cum ar fi un corp străin în ochi, entorsă la gleznă, migrenă sau durere de urechi.

Categoria de triaj 5

Persoanele care au nevoie de tratament în termen de două ore sunt clasificate ca având o afecțiune mai puțin urgentă. Persoanele din această categorie au boli sau simptome minore care pot fi prezente de mai mult de o săptămână, cum ar fi erupții cutanate sau dureri minore.

Fiecare spital are propriul său sistem de triaj. Toate creează priorități pentru cine primește îngrijire sau este transportat pentru îngrijire. Cele mai comune sisteme de triaj folosesc codificarea culorilor. Dezinfectia zonelor de triaj este obligatorie, indiferent de tipul de pacienți.

dezinfectia zonelor de triaj - Triajul medical: ce măsuri de igienă și siguranța trebuie respectate în zona dedicată?

4. Screening-ul în zona de triaj

Screening-ul, respectiv analiza stării de sănătate a pacientului, ar trebui să aibă loc la intrarea în unitatea sanitară. Screening-ul trebuie efectuat în orice moment, în timpul tuturor turelor, pentru toate persoanele care ajung în unitatea sanitară.

Zona de screening trebuie întotdeauna aprovizionată cu:

 • Termometru
 • Soluții pentru igiena mâinilor
 • Echipament medical de protecție (măști medicinale, mănuși)

De asemenea, se va asigura constant dezinfectia zonelor de triaj. 

Cum să folosești corect dezinfectantul de mâini

5. Când se efectuează triajul medical

Camerele de urgență pot fi aglomerate de persoane care au nevoie de atenție imediată, plus persoane care caută tratament pentru afecțiuni mai puțin grave. Departamentul de primiri urgențe poate avea personal doar pentru a satisface nevoia așteptată. 

Când există prea mulți pacienți și nu sunt suficiente personal sau resurse, triajul este utilizat pentru a determina cine primește îngrijire primul. Acest lucru asigură că pacienții care au nevoie de un tratament salvator sunt văzuți înaintea celor care au afecțiuni mai puțin grave.

Triajul poate fi o necesitate pe termen scurt, de exemplu atunci când există un accident de vehicul cu victime multiple care necesită transport cu ambulanța. Sau, poate fi o nevoie pe termen lung pentru un spital care este adesea cu personal insuficient pentru numărul de pacienți care ajung la departamentul de urgență.

6. Măsuri de igienă și siguranța în zona de triaj

Zona de triaj sau screening necesită respectarea următoarelor aspecte:

 • Zona bine delimitata 
 • Ventilație corespunzătoare  
 • Dezinfectanți medicali
 • Distanța adecvată între pacienți (> 1 metru)
 • Echipament de protecție pentru personalul medical
 • Dezinfectanți pentru suprafețe
 • Soluții pentru igiena mâinilor, atât pentru personalul medica, cât și pentru pacienți și aparținători
 • Termometru cu infraroșu
 •  Chestionar de screening​ 
 • Coșuri de gunoi și acces la protocoale/diagrame de curățare
 • Semnalizare clară
 • Afișe de informare 
 • Dezinfectia zonelor de triaj 

dezinfectia zonelor de triaj - Triajul medical: ce măsuri de igienă și siguranța trebuie respectate în zona dedicată?

7. Fluxul de pacienți în secțiile de urgență

Principiul de bază este că, la sosirea la spital, pacienții sunt direcționați către o zonă de tratament sau un serviciu dotat cu practicieni corespunzători din domeniul sănătății pentru a gestiona nevoile clinice.

Sosirea pacientului

Majoritatea pacienților care ajung la secțiile de urgență (UPU) se prezintă singuri (sunt neanunțați). De la pandemia de COVID-19, spitalele au schimbat modul în care pacienții accesează serviciile datorită măsurilor crescute de prevenire și control al infecțiilor, inclusiv testarea rapidă a pacienților pentru COVID-19.  

Pacienți anunțați

Acești pacienți au contactat în prealabil un medic, ca de exemplu medicul de familiei, și au fost sfătuiți să meargă la spital. De regulă, această categorie de pacienți nu prezintă urgențe grave.

Pacienții care sunt transportați cu ambulanța sunt, de asemenea, anunțați.

Ambulanța va pre-alerta personalul din secția de primiri urgențe dacă transportă un pacient care trebuie primit rapid de o echipă clinică. Acești pacienți trebuie să fie preluați de echipa medicală corespunzătoare imediat după sosire.

Predarea pacienților neanunțați în prealabil de la un echipaj de ambulanță către secția de primiri urgențe ar trebui să fie finalizată în urma proceselor convenite la nivel local în 15 minute de la sosire. Responsabilitatea pentru evaluarea clinică și tratamentul pacientului revine spitalului din momentul în care ambulanța ajunge la department. Medicii de la ambulanță trebuie să se întoarcă la vehiculul lor imediat după predare pentru a se pregăti și a se pune la dispoziție pentru pacienții care au nevoie de un răspuns de ambulanță în comunitate.

Pacienți neanunțați

În această categorie se încadrează pacienții care se prezintă singuri fără un contact anterior cu un clinician dintr-un alt cadru de asistență medicală și cei sfătuiți să meargă la spital de un medic specialist sau un medic de familie. 

Evaluare inițială a pacientului

Principalele obiective ale evaluării inițiale sunt următoarele:

 • să identifice pacienții cu afecțiuni și răni care pot pune viața în pericol pentru a se asigura că cei cu cele mai multe afecțiuni critice de timp sunt prioritizați;
 • să evalueze cu acuratețe condițiile și leziunile care nu pun viața în pericol, astfel încât acești pacienți să acorde priorități adecvate și să fie văzuți de serviciul potrivit în intervale de timp adecvate;
 • previne aglomerarea centrelor de primiri urgențe și sprijină prevenirea și controlul infecțiilor;
 • recunoașterea pacienții potențial vulnerabili și luarea de măsuri pentru ajutorul acestora.

Concluzie

Tirajul reprezintă o etapă obligatorie în centrele de primiri urgențe ale spitalelor. Protocoalele de primire, evaluare și direcționare a pacienților sunt clar stabilite și urmăresc nivelul de pericol în care se află fiecare pacient. Se impun măsuri de igienă și dezinfectare în zonele de triaj, astfel încât să se prevină contaminarea pacienților, aparținătorilor și personalului medical cu agenți patogeni potențial periculoși. 

Surse:

https://media.tghn.org/medialibrary/2020/12/Webinar_week_2Triage_and_patient_flow_.pdf

https://www.england.nhs.uk/guidance-for-emergency-departments-initial-assessment/

https://www.health.nsw.gov.au/Hospitals/Going_To_hospital/Pages/triage.aspx

0
0
Cos Cumparaturi