Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Top 3 reguli de igienă personală pe care trebuie să le respecți

Cuprins

 1. De ce este importantă igienă personală?
 2. Reguli de igienă personală
 3. Care pot fi consecințele nerespectării igienei personale?

Există numeroși factori care contribuie la igiena personală. Unii sunt evidenți, cum ar fi folosirea apei și a săpunului. Respectând câteva reguli de igiena personala ne putem îmbunătăți considerabil starea de bine. Care sunt beneficiile unei igiene riguros păstrate și la ce riscuri ne supunem dacă omitem anumite aspecte, vom vedea în continuare!

reguli de igiena personala - Top 3 reguli de igienă personală pe care trebuie să le respecți

1. De ce este importantă igienă personală?

Menținerea igienei personale este necesară și importantă din mai multe motive: personal, social, de sănătate, psihologic sau pur și simplu ca mod de viață. De asemenea, ajută la prevenirea dezvoltării și răspândirii infecțiilor, bolilor și mirosurilor neplăcute.

Majoritatea oamenilor sunt foarte conștienți de cele mai importante reguli de igiena personala deoarece:

 • Suntem învățați despre importanța igienei încă de la o vârstă fragedă.
 • S-ar putea să fim discriminați la școală pentru o problemă de igienă unică sau persistentă. Este posibil să fi fost chiar o problemă legată în mod eronat de igiena de către alții – cum ar fi păduchii.
 • Este considerată o modalitate de a ne face mai atractivi pentru sexul opus.
 • Suntem conștienți de problemele de sănătate care se pot dezvolta ca urmare a unei igiene personale deficitare.

Imaginea corpului nostru

Imaginea influențează stima de sine, încrederea și motivația. Cei care au deja o stimă de sine scăzută și mai ales cei cu depresie neglijează adesea igiena corporala, ceea ce perpetuează problema imaginii corporale precare.

Multe forme de media modernă, inclusiv reviste, modă, TV, film și internet, prezintă o anumită imagine corporală ca fiind „acceptabilă” sau „așteptată”. Copiii mici și adolescenții sunt influențați în special de acest lucru; aspectul fizic fiind factorul suprem după care să judeci și să fii judecat.

Raționamente sociale

Asigurându-ne că respectăm permanent regulile referitoare la igiena personala, suntem mai siguri că proiectăm o imagine corporală pozitivă care să reflecte personalitățile noastre.

Copiii ar trebui să fie învățați foarte devreme despre importanța igienei și cele mai importante reguli de igiena personala pentru copii pentru a se menține pe ei înșiși și pe ceilalți sănătoși și pentru a reduce riscul de a fi agresați la școală.

Rațiuni care țin de sănătate

Igiena precară poate duce la o sănătate precară. Dacă v-ați tăiat, rana trebuie curățată și bandajată corespunzător, acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de infecție și durere.

Afecțiuni precum păduchii, micozele trebuie tratate imediat pentru a preveni alte infecții și a se răspândi la alții.

Igiena mainilor nu poate fi subliniată suficient, deoarece această acțiune simplă poate preveni dezvoltarea unei multitudini de boli și tulburări. Mulți oameni „uită” să se spele pe mâini după ce au folosit toaleta sau înainte de a manipula alimente; acest lucru poate provoca multe boli potențial grave.

Probleme psihologice

Fiind bine prezentați, curați și ordonați, oamenii se pot simți mai încrezători, mai ales în situații sociale. Șansele noastre de a reuși fie la locul de muncă, fie în medii sociale, fie chiar cu sexul opus pot fi modificate prin respectarea câtorva reguli de igiena personala.

Menținerea practicilor de igienă ajută la reducerea riscurilor legate de sănătate, dar la fel de important afectează modul în care noi și ceilalți ne percepem pe noi înșine și ne poate influența nivelul de încredere și stima de sine, ceea ce poate afecta multe aspecte ale vieții noastre.

reguli de igiena personala - Top 3 reguli de igienă personală pe care trebuie să le respecți

2. Reguli de igienă personală

Practicarea unei bune igiene este benefică pentru sănătatea fizică și mentală în general și înseamnă mai mult decât a fi curat. Păstrarea întregului corp curat din cap până în picioare nu numai că ajută la prevenirea bolilor și a infecțiilor cauzate de bacteriile dăunătoare, dar vă poate stimula stima de sine. Avem tendința de a ne simți mai bine atunci când avem grijă de noi înșine. Există multe obiceiuri de igienă personală pe care să le încorporezi în rutina ta zilnică pentru a te asigura că te menții pe tine și mediul din jurul tău în condiții de igienă.

Igiena mainilor

Spălați-vă pe mâini de mai multe ori pe zi! Mâinile sunt instrumentele noastre principale și atingem sute de lucruri în fiecare zi fără să ne gândim de două ori. Aceste suprafețe găzduiesc o multitudine de germeni, iar noi putem transfera cu ușurință acești microbi pe alte suprafețe, sau, mai rău, ne putem contamina cu ele. Soluția este simplă, igiena mainilor trebuie respectată cu strictețe.

UNICEF enumeră câteva exemple de situații unde, în mod obligatoriu, trebuie aplicate reguli de igiena personala pentru copii dar și pentru adulți:

 • după ce manipulați gunoiul
 • înainte și după ce luați masa
 • înainte și după manipularea alimentelor
 • după ce atingeți animale
 • după ce ați petrecut timp în spații publice
 • după ce v-ați suflat nasul
 • după schimbarea scutecelor

Și acestea sunt doar câteva dintre momentele în care ar trebui să vă spălați pe mâini. În general, dacă mâinile intră în contact cu ceva care poate avea germeni pe el, igienizarea este obligatorie.

Igiena mainilor înseamnă mai mult decât stropirea cu apă timp de câteva secunde. Fie că ați mâncat alimente, ați folosit toaleta sau ați intrat în casa cuiva, igienizarea se face întotdeauna cu apă și săpun.

Săpunul este important deoarece captează grăsimea și germenii de pe mâini. Când clătiți săpunul cu apă, acesta îndepărtează germenii cu acele bule de spumă.

O igienă corectă a mâinilor durează cel puțin 20 de secunde, dar, dacă puteți, frecați mâinile bine timp de aproximativ 40-60 de secunde. Dacă folosiți dezinfectant pentru mâini, exersați aceleași tehnici timp de 20-30 de secunde. (Sursa)

Igiena danturii

Spălatul pe dinți este o parte importantă a rutinei de igienă orală și una dintre cele mai importante reguli de igiena personala. Periajul și curățarea zilnică este importantă pentru că îndepărtează placa bacteriană. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată, aceasta se acumulează și poate provoca carii și boli ale gingiilor. Ar trebui să vă spălați pe dinți cel puțin de două ori pe zi. Periuțele de dinți ar trebui înlocuite la fiecare 3-4 luni sau mai repede, când periile se uzează sau când sunt vizibil murdare. 

Igiena corporala

Milioane de glande sudoripare acoperă corpul uman. Atunci când bacteriile descompun transpirația, procesul creează un miros sau un miros neplăcut. Igiena corporală ajuta la prevenirea iritației pielii, precum și la eliminarea bacteriilor care cauzează mirosul urât. Spălarea părului îndepărtează uleiul și menține aspectul curat și proaspăt al unei persoane.

Este indicat să faceți duș sau baie zilnic, folosind apă și săpun pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii, uleiul și bacteriile. Se va acorda o atenție deosebită zonelor care acumulează mai multă transpirație, cum ar fi axilele, între degetele de la picioare și zona inghinală.

De asemenea, părul ar trebui să fie spălat cu șampon cel puțin o dată pe săptămână, sau mai mult dacă este necesar, aceasta fiind una dintre cele mai importante reguli de igiena personala a podoabei capilare.

Igiena unghiilor

Igiena unghiilor este o parte din igiena mainilor. Unghiile sunt alcătuite din straturi de proteină numită cheratină. Din anumite puncte de vedere, unghiile pot spune multe despre sănătatea noastră generală. Ele cresc în medie cu 1 mm pe săptămână, cu excepția cazului în care există probleme alimentare sau condiții medicale care împiedică acest lucru. Scopul unghiilor este de a ne proteja capetele degetelor de la mâini și de la picioare de traumatisme și de a ne ajuta să ridicăm lucruri. Este foarte important să aveți grijă de unghiile dumneavoastră și să le mențineți curățenia.

Folosirea unor instrumente igienizate pentru a tăia unghiile și a le menține scurte este una dintre cele mai bune modalități de a vă asigura că nu se poate aduna murdărie sub ele. Frecarea părții inferioare a unghiilor cu o perie de unghii ar trebui să facă parte din rutina de igiena personala.

reguli de igiena personala - Top 3 reguli de igienă personală pe care trebuie să le respecți

3. Care pot fi consecințele nerespectării igienei personale?

Nerespectarea acestor reguli de igiena personala afectează aspectul exterior. Hainele pătate, părul neîngrijit, unghiile lungi și murdare și pielea grasă și cu pete sunt semne ale lipsei de îngrijire personală.

Oamenii asociază adesea igiena precară cu mirosul neplăcut al corpului, cu respirația urât mirositoare sau cu semne vizibile de murdărie. În unele cazuri se poate, de asemenea, ca erupțiile cutanate, pielea grasă sau alte defecte de aspect care pot fi prevenite sau tratate ca fiind exemple de igienă defectuoasă.

Sănătate mintală precară

Igiena personala are legătură cu sănătatea mintală în două moduri. În primul rând, un aspect murdar poate provoca o izolare socială și profesională. Sentimentele de singurătate și de eșec cauzate de această izolare pot dăuna sănătății mentale și pot duce la depresie cronică sau anxietate socială.

În unele cazuri, progresia dintre igiena precară și problemele de sănătate mintală se inversează. Persoanele cu depresie pot înceta să se mai preocupe de practicile de igienă. În aceste cazuri, lipsa de curățenie este un simptom al unei tulburări mentale, nu cauza acesteia.

Riscuri sporite pentru sănătate

O igienă precară poate crește riscul de boli fizice. Acestea nu sunt boli pe care le iei din întâmplare, ci mai degrabă sunt boli care provin din lipsa curățeniei personale.

Multe dintre afecțiunile care deteriorează suprafața pielii și tractul gastrointestinal provin din practici de igienizare personală necorespunzătoare, din purtarea de haine murdare și din faptul că nu vă spălați pe mâini înainte de a manipula alimente. Lista bolilor legate de igienă include infecții fungice parazitare care vor rămâne în sau pe corpul uman până când vor fi tratate.

Cum se transmit bolile infecțioase?

Bolile infecțioase pot apărea atunci când microorganismele care cauzează boli (“agenți patogeni”) pătrund în organism. Nu toate microorganismele sunt agenți patogeni. De fapt, majoritatea microorganismelor pe care le întâlnim zilnic sunt inofensive, în timp ce altele joacă un rol esențial în menținerea sănătății.

Agenții patogeni pot provoca boli în mai multe moduri. Aceștia pot elibera otrăvuri în organism, pot împiedica celulele să își îndeplinească funcțiile normale sau se pot înmulți rapid, împiedicând astfel funcționarea normală a organelor. Însă toate aceste pericole pot fi prevenite extrem de simplu, doar prin respectarea câtorva reguli de igiena personala.

Concluzie

Păstrarea igienei personale are efecte pozitive asupra vieții sociale și a sănătății fizice și mentale a unei persoane. Igiena corporală înseamnă pur și simplu să ai grijă de corp și să îl păstrezi curat și sănătos. Dezvoltarea și menținerea unei rutine de igienă este esențială pentru a avea un corp și o minte sănătoasă.

Surse: 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/personal-hygiene#poor-hygiene

https://www.unicef.org/parenting/health/how-to-teach-your-kids-handwashing

https://www.cdc.gov/hygiene/disease/index.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fhealthywater%2Fhygiene%2Fdisease%2Findex.html

0
0
Cos Cumparaturi