Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Ce se pune pe rana sa se vindece mai repede? Soluții eficiente

Cuprins

 1. Ce sunt ranile deschise?
 2. Cum se trateaza o rana acasa
 3. Cum se cicatrizează o rană
 4. Greșeli de evitat în tratarea rănilor
 5. Ce se pune pe rana sa se vindece mai repede

Majoritatea rănilor mici se vindecă de la sine în timp, cu toate acestea, procesul de vindecare poate fi accelerat. Așadar, ce se pune pe rana sa se vindece mai repede? Putem folosi câteva remedii, cum ar fi aloe vera, unguent antibacterian și miere. Rănile expun țesuturile interne ale corpului la mediul extern. Tăieturile, loviturile și alte tipuri de impact sunt des întâlnite atât la copii, dar și la adulți. Leziunile ușoare pot fi tratate acasă. Cu toate acestea, în cazul accidentelor care implică un os rupt sau sângerare excesivă, este nevoie de asistență medicală. Citește în continuare pentru a afla in cat timp se vindeca o rana.

ce se pune pe rana sa se vindece mai repede - Ce se pune pe rana sa se vindece mai repede? Soluții eficiente

1. Ce sunt rănile deschise?

Rănile pot fi provocate în mai multe moduri diferite de o varietate de obiecte, fie că sunt contondente, ascuțite sau proiectile. Pentru a determina ce se pune pe rana sa se vindece mai repede, primul pas este identificarea tipului de leziune. 

 • Rană incizată – O tăietură curată, dreaptă, cauzată de o muchie ascuțită (de exemplu, un cuțit). Are tendința de a sângera abundent, deoarece mai multe vase pot fi tăiate direct. Pot fi implicate și structuri de legătură, cum ar fi ligamentele și tendoanele.
 • Lacerație – O rană cu aspect dezordonat cauzată de o forță de rupere sau de strivire. Nu are tendința de a sângera la fel de mult ca rănile incizate, dar adesea provoacă mai multe leziuni țesuturilor înconjurătoare.
 • Abraziune – O rană cauzată de o forță de răzuire sau de frecare. Tinde să nu fie foarte adâncă, dar poate conține adesea mulți corpuri străine, cum ar fi murdărie (de exemplu, după o cădere pe un teren accidentat).

2. Cum se tratează o rana acasă

Rănile minore pot fi tratate la domiciliu. Mai întâi, se va spăla și dezinfecta rana pentru a îndepărta toată murdăria. Răspunsul la întrebarea cu ce se curata o rana este destul de simlu: în principiu cu apă, însă se poate adăuga și un agent antibacterian. Se va folosi presiune directă și elevație pentru a controla sângerarea și umflarea.

Când înfășurați rana, folosiți întotdeauna un pansament sau bandaj steril. Rănile foarte minore se pot vindeca fără un bandaj. In cat timp se vindeca o rana depinde de profunzimea acesteia, însă zona lezată trebuie păstrată curată și uscată timp de minim cinci zile. De asemenea, trebuie să vă asigurați că vă odihniți suficient.

Dacă rana provoacă durere, puteți lua calmante conform indicațiilor de pe ambalaj. Evitați produsele cu aspirină, deoarece acestea pot provoca sau prelungi sângerarea.

Aplicați gheață dacă aveți vânătăi sau umflături și evitați să vă ciupiți de cruste. Dacă petreceți timp în aer liber, folosiți o cremă de protecție solară cu factor de protecție solară (SPF) 30 pe zonă până când aceasta se vindecă complet.

ce se pune pe rana sa se vindece mai repede - Ce se pune pe rana sa se vindece mai repede? Soluții eficiente

Rana care nu se vindeca? Mergeți la medic!

Deși puteți trata unele răni la domiciliu, ar trebui să consultați un medic dacă observați o rana care nu se vindeca, sau dacă:

 • o rană deschisă este mai adâncă de 2 centimetri
 • sângerarea nu se oprește cu presiune directă
 • sângerarea durează mai mult de 20 de minute
 • sângerarea este rezultatul unui accident grav

3. Cum se cicatrizează o rană

Rănile se vindecă în etape. Cu cât rana este mai mică, cu atât se va vindeca mai repede. Cu cât rana este mai mare sau mai adâncă, cu atât durează mai mult procesul de cicatrizare. 

Atunci când vă tăiați, vă zgâriați sau vă înțepați, rana va sângera. Sângele va începe să se coaguleze în câteva minute sau mai puțin și va opri sângerarea. Cheagurile de sânge se usucă și formează o crustă, care protejează țesutul de dedesubt de germeni.

Nu toate rănile sângerează. De exemplu, arsurile, unele răni prin înțepare și plăgile de presiune nu sângerează. Odată ce se formează crusta, sistemul imunitar al organismului începe să protejeze rana de infecții.

În următoarea etapă, rana devine ușor umflată, roșie sau roz și sensibilă. De asemenea, este posibil să vedeți că din rană se scurge puțin lichid transparent. Acest lichid ajută la curățarea zonei.

Vasele de sânge se deschid în zonă, astfel încât sângele poate aduce oxigen și nutrienți la rană. Oxigenul este esențial pentru vindecare. Celulele albe din sânge ajută la combaterea infecțiilor provocate de germeni și încep să repare rana. Această etapă durează între 2 și 5 zile.

Etapele cicatrizării

Urmează apoi refacerea țesuturilor. În următoarele aproximativ 3 săptămâni, organismul repară vasele de sânge rupte și se dezvoltă noi țesuturi.

Celulele roșii din sânge ajută la crearea colagenului, care sunt fibre albe și rezistente care formează fundația pentru noul țesut. Rana începe să se umple cu țesut nou, numit țesut de granulație. Peste acest țesut începe să se formeze piele nouă.

Pe măsură ce rana se vindecă, marginile se retrag spre interior și rana devine mai mică. Se formează o cicatrice, iar pielea devine mai puternică.

Pe măsură ce vindecarea continuă, este posibil să observați că zona are mâncărimi. După ce crusta cade, zona poate avea un aspect roșiatic. Același lucru se aplică și pentru vindecarea rănii după operatie.

Cicatricea care se formează va fi mai mică decât rana inițială. Ea va fi mai puțin rezistentă și mai puțin flexibilă decât pielea din jur.

În timp, cicatricea se va estompa și poate dispărea complet. Acest lucru poate dura până la 2 ani. Unele cicatrici nu dispar niciodată complet.

Cicatricile se formează deoarece noul țesut crește diferit față de țesutul original. Dacă ați rănit doar stratul superior al pielii, probabil că nu se va produce cicatrizarea. În cazul rănilor mai adânci, este mai probabil să rămână semne pentru o perioadă de timp.

Unele persoane sunt mai predispuse la cicatrici decât altele. Unii pot avea cicatrici groase și inestetice, numite cheloide. Persoanele cu tenul mai închis la culoare sunt mai predispuse la formarea de cheloide.

ce se pune pe rana sa se vindece mai repede - Ce se pune pe rana sa se vindece mai repede? Soluții eficiente

4. Greșeli de evitat în tratarea rănilor

 • Nu folosiți peroxid de hidrogen sau iod pentru a curăța tăietura. Acestea sunt dăunătoare pentru piele și pot întârzia de fapt vindecarea.
 • Nu lăsați o tăietură sau o zgârietură expusă la aer. Un bandaj poate proteja zona de frecarea cu hainele și de pătrunderea murdăriei și a bacteriilor în ea, menținând în același timp tăietura umedă pentru a se vindeca mai repede.
 • Nu îndepărtați rapid bandajele. În schimb, îndepărtați-le încet și delicat. Dacă îl simțiți lipit, înmuiați-l în apă caldă pentru a înmuia crusta. Dacă îl smulgeți rapid, puteți smulge odată cu el și crusta sau puteți redeschide rana.
 • Nu vă zgâriați, nu scobiți și nu îndepărtați o crustă. Este posibil să vă mănânce din cauza vindecării, dar scărpinarea ei poate rupe pielea nouă de dedesubt, ceea ce poate întârzia vindecarea sau, mai rău, poate lăsa o cicatrice.

5. Ce se pune pe rană pentru a se vindeca mai repede

Este foarte important să lăsați rana deschisă să se vindece complet înainte de a vă angaja în orice activitate care va cauza o vindecare slabă sau afectată a rănii. Poate dura între 3 zile și câteva săptămâni pentru închiderea rănii, în funcție de gravitate. Pentru a accelera repararea rănilor există anumite lucruri pe care le puteți face, anumite lucruri pe care trebuie să le evitați și diferite produse pe care trebuie să le folosiți.

Rivanol

Utilizarea rivanolului poate ajuta la împiedicarea infecției rănilor, ceea ce le poate face mai dureroase și mai susceptibile de a se agrava. De asemenea, acesta pot ajuta o rană să se vindece mai repede.

Aloe Vera

Aloe vera este o plantă din familia de plante numită cactuși. Planta conține glucomanan, o substanță care ajută celulele să crească și face ca organismul să producă colagen. Această substanță este o proteină care ajută rănile să se vindece mai repede. Deci, în general, există multe dovezi că ar putea ajuta la vindecarea rănilor de la arsurile de gradul întâi și doi. Aloe vera ar putea ajuta la menținerea umidității și integrității pielii, precum și la ameliorarea inflamației și la împiedicarea formării ulcerelor.

Gelul de aloe vera poate fi pus pe rană pentru a o ajuta să se vindece. De asemenea, se poate acoperi rana cu un bandaj îmbibat în gel de aloe vera pentru a o ajuta să se vindece mai repede.

Miere

Mierea are proprietăți antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii, ceea ce o face benefică pentru corpul și pielea ta. De asemenea, mierea poate accelera procesul de vindecare a rănilor. Folosirea mierii pentru răni minore și majore ar trebui să se facă după ce ați discutat cu un medic.

Pastă de turmeric 

Turmericul este un condiment obținut din planta cu același nume. Acesta conține curcumină, care are calități antibacteriene, antifungice și antiinflamatorii.

Turmericul poate ajuta rănile să se vindece mai repede deoarece curcumina ar putea ajuta la fabricarea colagenului la locul unei răni. Pasta sau pulberea de turmeric trebuie folosită doar pe răni închise și mici. O rană deschisă va avea nevoie de produse de farmaceutice dedicate.

Vitaminele A, C și E

Vitamina A este un ajutor incredibil de util atunci când vine vorba de repararea țesuturilor și de generarea de celule. Utilizarea retinoizilor topici (un derivat al vitaminei A) acționează, de asemenea, pentru a îmbunătăți și accelera vindecarea rănilor.

Vitamina C este un antioxidant care protejează celulele din organism de radicalii liberi. Este, de asemenea, o vitamină necesară pentru producția de colagen.Vitamina E modulează semnalizarea celulară în piele și afectează vindecarea rănilor. Obținerea unei cantități adecvate de vitamina E poate influența vindecarea rănilor.

Concluzie

Videncare rănilor se produce, de cele mai multe ori, de la sine. Cu toate acestea, remediile enumerate mai sus pot avea efecte benefice în procesul de vindecare. Cu toate acestea, în cazul leziunilor majore, cât și al celor care sângerează, este întotdeauna necesară vizita la medic. Deși ar putea părea doar o rană, riscurile pot fi crescute în cazul contaminării cu microbi. 

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-make-a-wound-heal-faster#tips-for-faster-wound-healing

https://healthwire.pk/healthcare/how-to-heal-wounds-faster-naturally/

https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000741.htm

0
0
Cos Cumparaturi