Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Cum poți curăța eficient canapelele, covoarele și mochetele? Metode eficiente pentru curatare covor în profunzime!

Materialele textile din locuințele noastre au capacitatea de a absorbi murdăria. Chiar dacă suprafețele pot părea uniform murdare, praful poate să nu fie vizibil în totalitate, însă petele preexistente pot deveni dificil de îndepărtat. Curățarea covoarelor și curățarea canapelei sunt două procese esențiale pentru a reduce riscul de reacții alergice și probleme respiratorii.

Aspirarea regulată, efectuată săptămânal, este o parte esențială a întreținerii de bază a textilelor și a covoarelor. Peste 90% din pete pot fi eliminate fără urme, dacă sunt tratate imediat. O astfel de rutină de curățare a locuinței nu doar că va menține un mediu confortabil, dar va aduce și multiple beneficii pentru sănătate și starea de bine a locuitorilor.

Pe lângă umezeală, canapelele și scaunele cu zone textile, dar și covoarele absorb murdăria. Bumbacul, inul și alte materiale naturale din covoare sunt deosebit de sensibile la acumularea de umezeală și murdărie. De aceea, sunt adesea asociate cu fibre artificiale, care îmbunătățesc durabilitatea și fac întreținerea mai ușoară.

Murdăria poate fi lichidă, grasă sau uleioasă, cafea, cerneală de la pixuri, alimente sau amprente noroioase de labe. Înainte de a face o achiziție pentru casa ta, este util să ai în vedere câteva aspecte referitoare la tipul de țesătură, fie că vorbim de canapele, covoare sau mochete.

curățarea covoarelor - Cum poți curăța eficient canapelele, covoarele și mochetele? Metode eficiente pentru curatare covor în profunzime!

Metode eficiente pentru curățarea canapelelor textile

Pentru a începe curățarea canapelei textile este important să consulți recomandările producătorului sau instrucțiunile de îngrijire ale canapelei. Acest lucru te va ajuta să identifici produsele de curățare potrivite pentru materialul respectiv. Doar după ce ai verificat instrucțiunile producătorului vei știi sigur ce tipuri de produse de curățare sunt potrivite. Dacă preferi să folosești agenți de curățare naturali, atunci există câteva articole de uz casnic care pot funcționa. 

Unul este bicarbonatul de sodiu, care poate fi aplicat sub formă de pastă într-o soluție cu apă. Mai întâi pune soluția pe pată, apoi las-o să se usuce pentru aproximativ 20 de minute. Apoi folosește aspiratorul pentru a îndepărta cristalele uscate și murdăria. Curățarea regulată cu bicarbonat de sodiu poate ajuta, de asemenea, la îndepărtarea mirosurilor de pe canapea.

Oțetul este un alt produs natural care poate fi folosit pe canapea pentru a îndepărta petele. Fă o soluție care este în părți egale apă și oțet de vin alb. Folosește o lavetă albă curată, ușor umedă și încearcă să îndeoprtezi pata. Curăță la final cu o lavetă curată și apă. Această metodă poate fi folosită și pentru curatarea mochetelor.

Sfatul Klintensiv: Dacă preferi metodele mai rapide de curățare, poți apela oricând la produsele profesionale pentru îndepărtarea petelor și curățare a covoarelor.

Aspecte de reținut când cumperi o canapea nouă sau un covor

 • Dacă alegi o țesătură lavabilă, verifică dacă husa este sau nu lavabilă la mașină, dacă poate fi îndepărtată și cât de rezistente sunt fermoarele.
 • Ține cont de faptul că părțile cadru tapițate solid nu pot fi detașate pentru spălare.
 • Dacă pe eticheta țesăturii a fost marcată doar curățarea chimică, cere detalii cu privire la modul în care această curățare se recomandă a fi făcută. Evident, nu poți duce o canapea la curățătorie. Acest marcaj este adesea inclus pe etichetă dacă producătorul nu are încredere în capacitatea consumatorului de a spăla suprafața produsului. 
 • Fermoarele de pe perne nu sunt un semn că husele sunt lavabile: țesătura poate fi lavabilă, dar fermoarele se pot rupe sau deteriora atunci când se încearcă un procedeu de curatare canapea textila.
 • Spălarea pieselor detașabile poate face ca nuanțele acestora să se estompeze, iar toate părțile atașate la cadru vor avea o culoare diferită.
 • Husele se pot micșora și atunci când sunt spălate la mașină. Husele trebuie să fie întotdeauna călcate înainte de reatașare.

Cum se curăță corect covorul?

Aspirarea regulată a covoarelor este primul pas esențial pentru a preveni acumularea de praf, murdărie și acarieni. Însă, în plus față de aspirare, procedura de curățare a covorului este crucială pentru menținerea aspectului și igienei acestuia.

Înainte de a începe procesul de curățare este important să înțelegi caracteristicile covorului tău, precum materialul, designul, lungimea fibrelor și să iei în considerare tipurile de pete cu care te confrunți. Aceste detalii influențează alegerea metodei de curățare potrivite pentru covorul tău.

Curățarea covoarelor pe toată suprafața sa face parte dintr-o întreținere de rutină, datorită căreia covorul va fi într-o formă bună și va avea culorile sale strălucitoare. Un covor curat nu numai că arată bine, dar ajută și la îmbunătățirea aerului din casa ta. La curățarea covoarelor, nu este vorba doar de a scăpa de petele vizibile, ci și de a curăța covorul în profunzime.

Curățarea chimică 

Curățarea chimică, fie că vorbim de un covoare sau de o mochetă, este perfectă pentru covoarele care sunt uzate de utilizarea normală la domiciliu și în momentul în care vizibil murdare. Din magazinele specializate poți achiziționa o pulbere specială pentru curățarea uscată a covoarelor, cu caracteristici excelente de absorbție. 

Tot ce este nevoie să faci este să torni pulberea uniform pe covor, să o lași să acționeze conform instrucțiunilor și apoi aspiri toată suprafața textilă. Curățarea chimică este potrivită pentru covoarele cu păr scurt. Așadar, dacă ai acasă un covor de bumbac, va trebui să alegi o altă metodă de curățare, deoarece curățarea chimică nu este potrivită.

Curățarea umedă

Curățarea umedă sau utilizarea unui detergent umed pentru covoare reprezintă opțiuni adecvate pentru majoritatea tipurilor de covoare și sunt considerate mai eficiente decât curățarea chimică, deoarece detergenții pătrund mai profund în fibrele covorului.

Procesul de curățare umedă implică utilizarea unei soluții compuse dintr-o parte detergent special pentru curățarea lânii și cincisprezece părți apă călduță. Această soluție este aplicată pe covor, iar în zonele cu murdărie persistentă, se poate folosi o lavetă umedă pentru îndepărtarea acesteia. Este important ca după aplicare, covorul să fie lăsat să se usuce complet.

Un dezavantaj al curățării umede este timpul de uscare al covorului. În timp ce curățarea chimică nu necesită perioade lungi de uscare și poți utiliza imediat covorul după curățare, în cazul curățării umede este necesar să aștepți uscarea completă a covorului, proces care poate dura până la 24 de ore. Din acest motiv, este recomandabil să alegi acest tip de curățare a covorului atunci când știi că vei fi plecat de acasă cel puțin o zi.

Curățarea cu abur

De asemenea, poți curăța covorul cu abur. Pentru acest tip de curatare se foloseste abur incalzit la 180° C, la o presiune de 8 Bari. Procesul funcționează printr-o combinație de apă fierbinte cu detergent, care este injectată în covor. Murdăria este apoi îndepărtată de un aspirator special. Procesul de curatare covoare cu abur este asigurată de firme specializate.

Cu toate acestea, pentru unele tipuri de covoare, niciuna dintre aceste metode nu este potrivită. Aceste covoare trebuie abordate în mod specific. Este vorba în principal covoare persane și de lână.

Curățarea covoarelor în funcție de material

Curățarea covoarelor trebuie să fie adaptată în funcție de materialul din care acestea sunt confecționate, pentru a preveni deteriorarea și pentru a obține cele mai bune rezultate.

Nu utiliza niciun produs chimic pentru a curăța covoarele persane. Săpunul biliar, apa călduță și un burete sunt suficiente pentru a le curăța. Aplică spumă pe covor și curăț-o prin netezire în direcția fibrelor. Apoi perie ușor și aspiră covorul.

Covoarele din lână sunt foarte sensibile la temperaturi ridicate. Nu le expune la lumina directă a soarelui sau la apă fierbinte, deoarece covorul își va schimba culoarea sau se va micșora. Când cureți covorul de lână, utilizează numai produse de curățare care sunt special concepute pentru lână. Aspirarea frecventă va îndepărta murdăria solidă și praful și va extinde, de asemenea, intervalul dintre curățările umede.

curățarea covoarelor - Cum poți curăța eficient canapelele, covoarele și mochetele? Metode eficiente pentru curatare covor în profunzime!

Cum îndepărtezi petele de pe covor?

Pe lângă produsele chimice de curățare, când începi un proces de curatare covor în urma producerii unor pete, te poți ajuta cu „sfatul bunicii”, adică să folosești produsele pe care le ai în bucătărie. Pentru ca procesul să aibă succes, trebuie să te grăbești – cu cât o faci mai devreme, cu atât rezultatul este mai bun. Este important să preveniți pătrunderea petelor în covor.

Pete de cafea și ceai

Cafeaua și ceaiul pot deteriora covoarele deschise deschise la culoare. Vestea bună este că pot fi curățate destul de ușor cu apă minerală și alcool. Sigur, cu condiția să acționezi rapid, imediat după producerea nefericitului accident. Usucă pata și apoi aplică puțin suc de lămâie, puțină sare sau săpun pe ea. Când pata se usucă, este necesar să folosești un detergent pentru curatare mochete.

Pete de vin

Covorul pătat cu vin trebuie curățat rapid. Șterge vinul cu prosoape de hârtie, apoi toarnă apă minerală. După ce s-a absorbit, curăță cu apă și detergent. 

Pete de grăsime

Poți îndepărta grăsimea de pe covor lăsând-o să se înmoaie în altceva. Pune un șervețel pe covor și presează-l. O parte din grăsime va fi absorbită în șervețel. În loc de șervețel, poți turna făină pe pata de grăsime. Nu uita să îndepărtezi făina prin aspirare și apoi să cureți covorul cu apă și detergent.

Pete de ceară

Dacă ești pasionat de lumânări, atunci sigur ți s-a întâmplat măcar o dată să picure ceară pe covor. Chiar și ceara poate fi îndepărtată cu ușurință. În primul rând, întinde ceara cu o bucată de gheață, iar apoi aplică o pungă de plastic peste. Curăță și sfărâmă bine ceara solidă și extrage bucățile mici cu un aspirator. Puneți apoi o cârpă peste pată și presează- cu fierul de călcat când absoarbe toată ceara.  

curățarea covoarelor - Cum poți curăța eficient canapelele, covoarele și mochetele? Metode eficiente pentru curatare covor în profunzime!

Cum putem proteja canapelele tapițate și covoarele?

 • Nu așeza o canapea în lumina directă a soarelui deoarece culorile țesăturii se vor estompa la radiațiile UV.
 • Asigură-te că nicio ușă nu se va freca de tapițeriei sau covor.
 • Nu așeza o canapea direct în fața unui calorifer. Temperaturile ridicate vor deteriora materialele. Mobilierul amplasat lângă un calorifer acumulează și praf.
 • Fibrele artificiale se pot încărca cu ușurință cu electricitate statică. Când încălzirea este pornită și aerul din interior devine mai uscat, aceste fibre încep să acumuleze praf și electricitate statică. În special pe vreme rece, vor descărca un șoc electric neplăcut. 

Mobilierul trebuie tratat într-un mod adecvat, blând, astfel încât să reziste cât mai mult timp în casa ta. Iată cum îi îi poți crește durata de viață:

 • Nu sta pe cotiera unei canapele; acest lucru poate deteriora îmbinările.
 • Dacă muți mobilier, apucă-l de marginea de jos a canapelei, nu trage de tapițerie.  
 • Evită toate obiectele ascuțite din apropierea canapelei. Nu sta pe canapea cu haine ude sau haine care nu sunt rezistente la culoare.

Surse

https://www.cleany.cz/en/blog/how-to-properly-clean-the-carpet
https://www.softcare.fi/wp-content/uploads/2017/01/Brochure_01_Care-instructions-for-textile-furniture-and-carpets-EN-Web.pdf
0
0
Cos Cumparaturi