Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Ce este și cum funcționează o soluție dezinfectantă pentru mâini?

Dezinfectanții sunt substanțe chimice menite să inactiveze sau să distrugă microorganismele de pe diverse suprafețe. Aceștia acționează distrugând peretele celular al microbilor și virusurilor sau intervenind în metabolismul lor. În procesul de dezinfectare, sporii bacteriilor care provoacă diverse boli pot fi distruși dacă se urmează pașii recomandați de curățare și dezinfectare: în primul rând se spală cu apă și detergent suprafețele contaminate sau murdare, apoi se lasă să se usuce și se dezinfectează corespunzător, cu produsul potrivit. O soluție dezinfectantă este o substanță chimică utilizată pentru a distruge sau a inactiva microorganismele patogene de pe suprafețe, echipamente sau alte obiecte.

Dezinfectanții pentru mâini și tegumente sunt disponibili în mai multe forme, de exemplu gel dezinfectant sau spray dezinfectant.

soluție dezinfectantă - Ce este și cum funcționează o soluție dezinfectantă pentru mâini?

Ce sunt dezinfectanții pentru mâini?

Dezinfectanții pentru mâini sunt disponibili de obicei sub formă de spumă, gel sau lichid. Utilizarea lor este recomandată atunci când nu sunt disponibile apă și săpun pentru spălarea mâinilor sau când spălarea repetată a mâinilor compromite bariera naturală a pielii (de exemplu, provocând apariția de scuame sau fisuri în piele). 

Deși eficacitatea dezinfectantului pentru mâini este variabilă, acesta este utilizat ca mijloc simplu de control al infecțiilor într-o mare varietate de medii, de la grădinițe și școli la spitale și clinici de îngrijire a sănătății și de la supermarketuri la mijloace de transport în comun. În spațiile comune, cel mai des este utilizat un gel dezinfectant disponibil în dispensere atașate pe pereți.

Tipuri de dezinfectanți pentru mâini

În funcție de ingredientul activ utilizat, dezinfectanții pentru mâini pot fi clasificați în două tipuri: pe bază de alcool sau fără alcool. Produsele pe bază de alcool conțin de obicei între 60 și 95 % alcool, de obicei sub formă de etanol, izopropanol sau n-propanol. 

La aceste concentrații, alcoolul denaturează imediat proteinele, neutralizând în mod eficient anumite tipuri de microorganisme. Produsele fără alcool se bazează, în general, pe dezinfectanți, cum ar fi clorura de benzalconiu, sau pe agenți antimicrobieni, cum ar fi triclosanul. 

Activitatea dezinfectanților și a agenților antimicrobieni este atât imediată, cât și persistentă. Multe tipuri de dezinfectant pentru mâini conțin, de asemenea, emolienți (de exemplu, glicerină) care calmează pielea, agenți de îngroșare și parfum, în special produsele de tip gel dezinfectant.

Cum funcționează dezinfectanții de mâini?

Dezinfectanții pentru mâini pe bază de alcool descompun învelișul proteic care înconjoară celulele bacteriilor, ciupercilor și virusurilor, inclusiv ale coronavirusurilor. Acest înveliș de proteine este esențial pentru supraviețuirea germenilor și pentru ca aceștia să se poată înmulți și ataca organismul uman.

Procentul recomandat de alcool care ar trebui să fie prezent pentru o eficacitate acceptabilă a dezinfectantului pentru mâini este de 60% până la 95%. Concentrația de formulare se referă la cantitatea de alcool prezentă într-un gel sau spray dezinfectant în comparație cu cantitatea totală de produs. De exemplu, o specificație pentru un dezinfectant pentru mâini concentrat în proporție de 75% înseamnă că există 75 de mililitri de alcool în 100 de mililitri de lichid. Restul volumului este alcătuit din alți aditivi pentru a face produsul potrivit și sigur pentru utilizare.

Apa și săpunul reprezintă cel mai înalt standard pentru eliminarea eficientă a germenilor. Dacă nu există la îndemână apă și săpun se recomandă utilizarea dezinfectanților pentru mâini pentru a distruge germenii care provoacă boli. Cu toate acestea, orice solutie dezinfectanta este eficientă doar atunci când nu există murdărie vizibilă pe piele.

De asemenea, este important de înțeles că, deși dezinfectanții pentru mâini ucid germenii de pe piele, efectul este de scurtă durată. Potrivit unor orientări bazate pe cercetări publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), reapariția germenilor are loc la scurt timp după utilizarea dezinfectanților pentru mâini. Astfel, produsul trebuie folosit la intervale regulate pentru a preveni atacul germenilor care provoacă boli. (Sursa)

soluție dezinfectantă - Ce este și cum funcționează o soluție dezinfectantă pentru mâini?

Eficacitatea dezinfectanților pentru mâini

Eficacitatea dezinfectantului pentru mâini depinde de mai mulți factori, inclusiv de modul în care este aplicat produsul (de exemplu, cantitatea utilizată, durata expunerii, frecvența de utilizare) și dacă agenții infecțioși specifici prezenți pe mâinile persoanei sunt sensibili la ingredientul activ din produs.

În general, un spray dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool, dacă sunt frecat bine pe degete și mâini pentru o perioadă de 30 de secunde, urmat de o uscare completă la aer, pot reduce în mod eficient populațiile de bacterii, ciuperci și unele virusuri învelite. 

Cu toate acestea, majoritatea dezinfectanților pentru mâini sunt relativ ineficienți împotriva sporilor bacterieni, a virusurilor neînvelite (de exemplu, norovirus) și a paraziților enciși (de exemplu, Giardia). De asemenea, o soluție dezinfectantă nu curăță și nu dezinfectează complet pielea atunci când mâinile sunt vizibil murdare înainte de aplicare.

În ciuda variabilității eficacității dezinfectanții pentru mâini pot contribui la controlul transmiterii bolilor infecțioase, în special în mediile în care respectarea spălării mâinilor este slabă. De exemplu, în rândul copiilor din școlile primare, încorporarea unui dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool sau fără alcool în cadrul programelor de igienă a mâinilor din clase a fost asociată cu reduceri ale absenteismului legate de boli infecțioase.

De asemenea, la locul de muncă, utilizarea dezinfectantului pentru mâini pe bază de alcool a fost asociată cu reducerea episoadelor de îmbolnăvire și a zilelor de concediu medical. În spitale și în clinicile de îngrijire a sănătății accesul ușor la dezinfectantul pentru mâini pe bază de alcool a fost asociat cu îmbunătățiri generale în ceea ce privește igiena mâinilor.

Cum alegi un dezinfectant pentru mâini?

Dezinfectanții de mâini sunt disponibili în diferite concentrații și formulări, astfel încât poate fi dificil de înțeles care este produsul potrivit. Epidemia COVID 19 a făcut și mai esențială cumpărarea de produse de dezinfecție cu o capacitate suficientă pentru a proteja împotriva germenilor.

Sfatul Klintensiv: Recomandăm doar utilizarea produselor aprobate de Ministerul Sănătății prin Comisia de Produse Biocide, acestea fiind singurele care garantează eficacitatea în eliminarea virusurilor și bacteriilor.

Un studiu de cercetare publicat în Emerging Infectious Diseases Journal afirmă că majoritatea mărcilor de dezinfectanți pentru mâini pe bază de alcool din supermarketuri și magazine de vânzare cu amănuntul au o concentrație de numai aproximativ 40%. Un produs cu o concentrație mai mică de 60% doar încetinește dezvoltarea germenilor, dar nu îi ucide. Este sigur să cumpărați produse de calitate medicală aprobate științific pentru a asigura o protecție mai bună și, mai ales, liniște sufletească. (Sursa)

Așadar, cum alegi o soluție dezinfectantă eficientă?

Dezinfectanții pe bază de alcool pur sunt utili și suficienți pentru utilizarea zilnică acasă sau în locuri care necesită un contact minim cu mulțimile, cum ar fi un birou privat. Cu toate acestea, dacă tu sau membrii familiei tale călătoriți sau faceți naveta la serviciu sau în alte locuri cu șanse mari de a intra în contact cu o mulțime de oameni, este mai bine să folosiți o formulă combinată, cum ar fi etanol și IPA sau etanol și clorură de benzalconiu.

Într-un amestec cu etanol, acești aditivi ajută la protejarea împotriva unei game mai largi de germeni și sunt, de asemenea, cunoscuți ca având un efect mai îndelungat decât alcoolul singur. Este important să verificați procentul de alcool (în volum) prezent într-un dezinfectant pentru mâini înainte de a-l cumpăra. Majoritatea produselor aprobate conform standardelor medicale au detaliile marcate pe ambalaj. Este întotdeauna recomandat să consultați un medic pentru sfaturi și aprobare, ca măsură suplimentară de siguranță.

Cum s-au schimbat obiceiurile de igienă în România în urma pandemiei?

Potrivit statisticilor, 46% din populaţia României trăieşte în mediul rural, unde condiţiile de igienă sunt precare sau lipsesc cu desăvârşire. Dincolo de lipsa obiceiurilor sănătoase privind igiena, în cele mai multe localități și sate nu există încă rețea de apă şi nici reţea de canalizare. 

Un alt capitol la care românii ocupă ultimele locuri din Europa este igiena orală: într-un an, un român foloseşte, în medie, un tub și jumătate de pastă de dinţi. Astfel s-a ajuns ca 72% dintre români să aibă probleme cu dantura. (Sursa)

Nici populația din orașe nu stă mai bine comparativ cu media europeană, deși consumul de produse de curățenie în rândul locuitorilor de la orașe a mai crescut ușor față de anii precedenți. Sau cel puțin asta afirmă un studiu realizat la nivel național în perioada mai – iunie 2020. 

Persoanele din mediul urban economisesc și fac stocuri, cheltuielile cu produsele de îngrijire personală scăzând pentru 16,71% dintre respondenți. Însă, cea mai mare creştere în cheltuieli poate fi observată în cazul produselor de curăţenie şi îngrijire a casei pentru peste o treime din respondenții aceluiași studiu. (Sursa)

Tendințe în obiceiurilor de igienă

O altă creștere apare și în cazul spălatului pe mâini, românii folosind de peste două ori mai mult săpun și dezinfectant decât înainte de pandemie, practic ne spălăm pe mâini cu diferite tipuri de săpun de mai mult de 8 ori pe zi. Studiul realizat de către Ipsos arată ca în timpul pandemiei frecvența utilizării dezinfectanților pentru igienizarea mâinilor a crescut cu 110%, iar două treimi dintre respondenți au declarat că vor continua și după pandemie să folosească un gel dezinfectant pentru mâini. (Sursa)

Sfatul Klintensiv: Igienizarea mâinilor este esențială în prevenirea și reducerea riscului de infectare cu virusuri și bacterii. Portofoliul de produse Klintensiv pune la dispoziția clienților dezinfectanți de mâini și tegumente Alchosept, pe bază de etanol, în concentrație de 85%. Aceștia au o acțiune virucidă și bactericidă certificate și protejează pielea, fără a lăsa o senzație lipicioasă după aplicare. 

soluție dezinfectantă - Ce este și cum funcționează o soluție dezinfectantă pentru mâini?

Preocupări legate de siguranță

Recomandările agențiilor specializate precum Organizația Mondială a Sănătății și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA susțin utilizarea dezinfectanților pentru mâini pe bază de alcool în favoarea celor fără alcool.

Limitarea utilizării produselor fără alcool a fost determinată, în parte, de accentul pus de aceste organizații pe dezinfectanții pe bază de alcool și de îngrijorările legate de siguranța substanțelor chimice utilizate în produsele fără alcool. Studiile au evidențiat potențialele efecte adverse ale unor compuși antimicrobieni, precum triclosanul, care pot afecta funcția sistemului endocrin. (Sursa)

Dezinfectanții și antimicrobienele pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea rezistenței antimicrobiene. În 2014, îngrijorările tot mai mari legate de triclosan au determinat autoritățile din Uniunea Europeană să restricționeze utilizarea acestei substanțe chimice în diverse produse de consum din UE.

În comparație, îngrijorările legate de dezinfectanții pe bază de alcool sunt concentrate, în principal, pe riscul de inflamabilitate și ingestie accidentală sau intenționată. Cu toate acestea, cu o depozitare adecvată și implementarea unor strategii care limitează accesul la dezinfectanții pe bază de alcool, riscul de incendiu sau de otrăvire este considerat a fi redus.

Surse:

https://www.britannica.com/topic/hand-sanitizer
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24590784-romanii-folosesc-peste-doua-ori-mai-mult-sapun-dezinfectant-decat-inainte-pandemie.htm
https://www.agerpres.ro/economic-intern/2020/07/20/ey-consumatorii-romani-devin-atenti-la-calitate-prefera-produsele-locale-si-migreaza-spre-cumparaturile-online–542885
https://axiobio.com/types-of-hand-sanitizer-and-effectiveness/
https://insp.gov.ro/download/cnepss/stare-de-sanatate/boli_netransmisibile/sanatate_orala/Analiza-de-situatie-Sanatatea-orala-2017.pdf
https://axiobio.com/types-of-hand-sanitizer-and-effectiveness/
0
0
Cos Cumparaturi