Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Cum să cureți rapid casa, curățare geamuri: 15 sfaturi care îți vor face munca mai ușoară

Fiecare casă – mare, mică, apartament sau casă de vacanță – se murdărește. Și, deși nu există o singură modalitate de a curăța spațiul de locuit, există și trucuri prin care poți fi mai eficient. Fie că vorbim de curatare geamuri sau ștergerea prafului. Configurează un tur al casei tale, de la bucătărie și baie până la dormitor și camerele de zi, pentru a afla regulile de bază de curățare, precum și câteva sfaturi care te vor ajuta să igienizezi spațiul temeinic și eficient. Pentru că, recunoaștem sau nu, curățenia este o corvoadă pentru majoritatea dintre noi. Dar, cu produsele potrivite și cu puțină planificare, poți minimiza timpul pe care îl petreci în mod normal igienizând casa. 

Cuprins

  1. Creează-ți un sistem
  2. Curăță de sus în jos, de la stânga la dreapta
  3. Păstrează la îndemână produsele potrivite
  4. Sfaturi utile pentru curățarea casei

1. Creează-ți un sistem

Reducerea la jumătate a timpului de curățare începe cu un sistem. Asta înseamnă să cureți casa în aceeași ordine de fiecare dată: să iei pe rând câte o cameră și să configurezi un circuit logic, astfel încât să nu pierzi timpul alergând înainte și înapoi.

Pentru a reduce timpul trebuie să fii consecvent – aceasta este întreaga premisă. Încearcă să faci același lucru de fiecare dată când faci curățenie, adică să ai o rutină. Rutina este metoda și aceasta este o modalitate în mod inerent mai bună de a curăța, deoarece viteza vine din metodă și nu din grabă. Chiar îți poți curăța casa în jumătate din timp. Nu este un truc.

curatare geamuri - Cum să cureți rapid casa, curățare geamuri: 15 sfaturi care îți vor face munca mai ușoară

2. Curăță de sus în jos, de la stânga la dreapta

Nu începe o cameră ștergând măsuța de cafea, apoi curățând jaluzelele, pentru a continua cu curatare geamuri, doar pentru a vedea cum praful din jaluzelele se duce pe suprafețele tocmai curățate. Cel mai eficient este să începi din partea de sus a încăperii, cum ar fi ștergerea prafului de pe un ventilator de tavan și să cobori până la podea pentru a elimina munca redundantă. De asemenea, curățarea de la stânga la dreapta asigură că acoperi întreaga cameră în loc să te plimbi din loc în loc.

3. Păstrează la îndemână produsele potrivite

Având toate instrumentele și produsele de curățare de care ai nevoie la îndemână înseamnă că nu vei pierde timpul mergând înainte și înapoi până la dulapul de sub chiuvetă. Fie că este vorba de un mop, de solutie geamuri sau de lavete, dacă sunt aproape de tine îți va fi mult mai simplu să le folosești. Acest lucru este valabil mai ales în cazul suprafețelor de la înălțime, cum ar fi lustrele sau atunci când te ocupi de curatare geamuri sau tocuri de uși. 

4. Solutie geamuri și racleta, instrumentele pentru ferestre imaculate

Nu poți obține strălucirea dorită doar cu o solutie geamuri și prosoape de hârtie? Atunci arma preferată este o racletă de geamuri profesională. Pulverizează soluția de curățare pe sticlă, șterge cu precizie, iar apoi îndepărtează lichidul cu o racletă. Utilizează o mișcare de sus în jos și șterge lama de fiecare dată în partea de jos pentru a obține o fereastră fără dungi.

Dacă nu vrei să folosești o racletă, poți apela la o solutie geamuri și o lavetă din microfibră. Când ștergi cu laveta, folosește mișcări orizontale și deplasează-te sus în jos. Nu încerca o tehnică de curatare geamuri frecând în cercuri, deoarece vei lăsa urme și evită să ștergi geamul cu ziar sau prosoape de hârtie, deoarece acestea lasă reziduuri.

5. Nu împrăștia praful

Pămătuful din pene funcționează excelent pentru curățarea jaluzelelor, geamurilor, colțurilor și a altor zone. Pămătuful funcționează bine pentru curățarea de rutină a prafului, dar pentru zonele încărcate de praf, va trebui să folosești aspiratorul. Important este să nu împingi praful de pe mobilă pe podea sau pe alte obiecte din apropiere, deoarece nu vei face altceva decât să îți îngreunezi munca. 

Înainte de a începe să cureți praful, asigură-te că ventilatoarele și aparatele de aer condiționat sunt oprite. Începe cu pe partea superioară a mobilierului și pe partea inferioară a raftului, pe balustrade, rame de fotografii, bijuterii și ecrane TV. Pentru zonele greu accesibile, cum ar fi jaluzelele și rafturile superioare, folosește pămătuful. Schimbă cearșafurile din dormitoare înainte de a aspira.

6. Elimină petele de grăsime din bucătărie

Stropii sau petele de grăsime ajung inevitabil pe dulapurile de bucătărie, în special pe cele de deasupra sau de lângă aragaz. Poți folosi un degresant pentru a șterge grăsimea sau poți apela chiar la un detergent de vase pentru eliminarea grăsimilor.  

Vei amesteca o lingură de detergent lichid cu un litru de apă caldă. Testează soluția într-o zonă discretă, ștergând-o cu un burete sau o lavetă curată, pentru a te asigura că nu va deteriora sau decolora finisajul. Apoi clătește cu un alt burete și apă caldă.

Pentru pete dure sau depuneri care nu se vor desprinde cu detergent, amestecă bicarbonat de sodiu cu apă și freacă ușor zona cu probleme cu o lavetă. 

7. Folosește lămâie

Petele de rugină de pe terase, verandă, podelele garajelor și aleile de acces sunt neplăcute, dar nu ai nevoie neapărat de soluții chimice pentru a le îndepărta. În schimb, folosește o lămâie. Acidul din sucul de lămâie va dizolva rugina. Taie lămâia în jumătate, stoarce sucul pe pată și las-o la macerat aproximativ 10 minute. Pentru petele vechi de pe beton, poți încerca să freci cu o perie cu peri duri. Apoi clătește sucul de lămâie și murdăria cu apă curată.

8. Elimină petele de mucegai

Mucegaiul bântuie băile care nu sunt bine ventilate, deoarece apa rămâne pe pereți. Dacă e posibil, folosește o solutie antimucegai inainte de zugravit  sau glet împotriva mucegaiului. 

Pentru a preveni revenirea mucegaiului, folosește un ventilator atunci când în baie se produce mult abur. După duș, alocă-ți câteva minute pentru a curăța apa de pe pereții de faianță și de pe ușa dușului. De asemenea, aerisește zilnic încăperile predispuse la umezeală. 

9. Elimină depunerile de calcar

Dacă depunerile depunerile de calcar au pătat corpurile sanitare, nu le curăța cu perii sau bureți foarte abrazivi deoarece există riscul să zgârii suprafețele. În schimb, folosește oțet alb. Toarnă puțin oțet pe o lavetă curată și șterge robinetele. Nu este nevoie de mult efort pentru a le face să strălucească.

10. Elimină dezordinea

Înainte de a începe curățenia, asigură-te că strângi toate obstacolele, fie că este vorba de haine, jucării, cărți sau pahare. Nu ai cum să faci curățenie în dezordine, la fel cum nici dezordinea nu poate fi admisă într-o casă curată. 

11. Șterge oglinzile și suprafețele din sticlă

Folosește o cârpă umedă din microfibră și o solutie geamuri, urmată de o lavetă uscată pentru a șterge toate oglinzile și suprafețele de sticlă.

curatare geamuri - Cum să cureți rapid casa, curățare geamuri: 15 sfaturi care îți vor face munca mai ușoară

12. Dezinfectează blaturile și suprafețele

Identifică, șterge și dezinfectează suprafețele dure – de la blaturi, electrocasnice și dulapuri până la clanțe, întrerupătoare de lumină, telecomenzi TV și telefoane. Este indicat să dezinfectezi multe dintre aceste suprafețe, în special pe cele care ar putea transmite microbi utilizatorilor.

Sfatul Klintensiv: Folosește un dezinfectant care să nu deterioreze suprafețele sensibile. KlinAll® este un produs eficient care curăță și dezinfectează, poate fi utilizat pe diverse suprafețe, în orice cameră a casei și în autoturisme personale. Produsul nu conține clor și poate fi utilizat inclusiv de către persoane sensibile la mirosuri și substanțe puternice. Dezinfectant de înaltă generație care nu pătează, nu albește și nu decolorează. Conținutul are acțiune virucidă, bactericidă, fungicidă și levuricidă certificată.

13. Concentrează-te pe cadă, chiuvete și toalete

Pulverizează detergent pe chiuveta de bucătărie, apoi pe chiuvetele de baie, căzi și toalete. Lasă-l să acționeze câteva minute, astfel încât să aibă timp să dizolve murdăria și petele. Curăță și clătește cu apă din abundență. Nu uita să ștergi interiorul cuptorului cu microunde.  

Și dacă tot ești în bucătărie, asigură-te că găleata de gunoi este în stare bună. Nu uita că și containerul pentru resturi trebuie curățat și dezinfectat.

14. Întâi mătură sau aspiră, apoi dă cu mopul

Mătură podeaua bucătăriei și a băii. Începe prin a șterge din cel mai îndepărtat colț al camerei și înaintează spre prag. Clătește mopul de fiecare dată când finalizați o zonă de aproximativ 1 metru pătrat. Pentru tot restul casei, folosește aspiratorul de fiecare dată când este cazul, dar nu mai rar de o dată pe săptămână.

15. Igienizarea instrumentelor de curățare

O parte adesea trecută cu vederea a curățării casei este întreținerea instrumentelor de curățare. Folosirea unui mop murdar sau a unui aspirator cu o pungă plină este mult mai puțin eficientă și vei ajunge să petreci mai mult timp încercând să cureți casa.

curatare geamuri - Cum să cureți rapid casa, curățare geamuri: 15 sfaturi care îți vor face munca mai ușoară

Concluzie

Curățenia generală a unei case implică curățarea prafului, aspirarea tuturor suprafețelor casei de sus în jos, inclusiv colțurile, colțurile și zonele greu accesibile. De asemenea, se vor spăla perdelele, geamurile, se va curăța și igieniza mobilierul și, de cele mai multe ori, se va renunța la tot ce nu mai este necesar într-o casă. Sigur, curățenia generală se face de câteva ori pe an,d e regulă la schimbarea anotimpurilor. Există mai multe beneficii ale unei curățenii generale regulate (nu în ultimul rând este a avea un nou început), cum ar fi eliminarea alergenilor, praful și mucegaiul și păstrarea integrității vopselei, ornamentelor, mobilierului și aparatelor.

Pe de altă parte, curățenia săptămânală are scopul de a menține un mediu plăcut și igienic în casă. Aceasta implică de obicei ștergerea suprafețelor din bucătărie și băi, aspirarea, curățarea prafului, îndepărtarea gunoiului și, dacă se impune, o sesiune de curatare geamuri. Dezinfectarea suprafețelor, mai ales a celor din baie și bucătărie, este o parte importantă a curățeniei săptămânale. 

Surse:

https://www.popularmechanics.com/home/interior-projects/how-to/g1238/15-secrets-to-cleaning-your-home-in-half-the-time/

https://blog.nationwide.com/home/home-maintenance/how-to-clean-house-fast/

0
0
Cos Cumparaturi