Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Considerații privind utilizarea soluțiilor pe bază de clor în unități sanitare și în mediul casnic

Rezumat

Igienizarea mediului înconjurător este doar una dintre cele câteva metode recomandate pentru reducerea transmiterii germenilor în rândul pacienților și al personalului medical. Igienizarea și dezinfectarea, împreună cu alte măsuri de control al infecțiilor, cum ar fi igiena mâinilor și precauțiile de izolare, sunt modalități importante de a contribui la stoparea răspândirii agenților patogeni. Acest articol vizează în primul rând practicile de prevenire și control al infecțiilor în zonele în care soluțiile pe bază de clor sunt utilizate în principal pentru dezinfectare, dar nu sunt standardizate și pot varia foarte mult în ceea ce privește concentrația soluției.

Cuprins

  • De ce se utilizează clorul ca dezinfectant?
  • Validarea produselor clorurate
  • Considerații privind utilizarea clorului în mediile sanitare
  • Utilizarea clorului în mediul casnic
  • Atenționări privind utilizarea casnică a clorului 

De ce se utilizează clorul ca dezinfectant?

Soluțiile pe bază de clor sunt substanțe chimice oxidative și au o activitate cu spectru larg de acțiune împotriva unei mari varietăți de microorganisme, de la virusuri la protozoare. Acestea au fost utilizate pe scară largă ca dezinfectanți și antiseptice încă din secolul al XIX-lea. Recent au fost publicate studii privind utilizarea acestor compuși în trecut, pentru controlul infecțiilor din mediul înconjurător și din domeniul sănătății în contextul prevenției răspândirii virusului Ebola. (Sursa)

În timpul epidemiilor de Ebola, soluțiile pe bază de clor de 0,5 % (aceasta ar fi în general echivalentă cu o diluție de 1:10 de înălbitor de uz casnic) au fost utilizate pentru dezinfectarea suprafețelor din mediul înconjurător, în timp ce o soluție de 0,05 % a fost utilizată pentru igiena mâinilor. Organizațiile neguvernamentale au furnizat în mod obișnuit spitalelor și programelor de aprovizionare cu apă potabilă dicloroizocianuratul de sodiu (NaDCC) pentru a fi utilizat la prepararea soluțiilor dezinfectante, precum și alte produse pe bază de clor pentru utilizare în procesul de dezinfectare. De asemenea, au existat unele proiecte în Africa care au implicat crearea hipocloritului de sodiu pe cale electrolitică din soluții de saramură (în principal pentru dezinfectarea apei potabile, de exemplu, CDC Safe Water, UNICEF Safe Water). (Sursa)

Soluțiile pe bază de clor (hipoclorit de sodiu) sunt produse în diferite concentrații în diferite părți ale lumii, iar puterea soluției poate varia între 2% și 12% NaOCl. Deoarece există o variație atât de mare în ceea ce privește concentrația produselor disponibile în unele țări, se recomandă insistent ca concentrația produsului de clor să fie evaluată înainte de utilizare. (Sursa)

clor - Considerații privind utilizarea soluțiilor pe bază de clor în unități sanitare și în mediul casnic

Validarea produselor pe bază de clor

În cazul în care există îndoieli cu privire la un produs, se recomandă determinarea concentrației de clor prin analiză chimică (de exemplu, kituri de testare cu schimbare de culoare DPD , titrare amperometrică pentru clor rezidual, benzi de testare disponibile în comerț sau bețișoare de analiză). De asemenea, va fi nevoie de apă de calitate reactivă pentru a face diluții de 1:100 și 1:1000 din soluția preparată pentru a efectua testele.

Considerații privind utilizarea clorului

Nu există studii publicate care să fi testat eficacitatea produselor pe bază de clor împotriva ebolavirusurilor. Cu toate acestea, se știe că soluțiile de clor sunt eficiente împotriva unei game largi de virusuri. (Sursa)

Timpul de contact umed este perioada de timp în care o suprafață care se dezinfectează trebuie să rămână umedă cu dezinfectant. Timpul de contact umed pentru clor variază între 2 minute și 10 minute, în funcție de microb/virus. Pentru timpi de contact umed mai mari de 10 minute, este posibil să fie necesară reaplicarea unei soluții de clor sau a unui alt dezinfectant acceptabil. Atunci când se tratează suprafețe potențial contaminate cu ebolavirusuri și alți agenți patogeni care se transmit prin sânge, se va lăsa un timp de contact umed de 10 minute cu o soluție de clor de 0,5% până la 0,6%.

Soluțiile pe bază de clor și alți dezinfectanți sunt inactivate de prezența materiei organice (sânge, alte materii proteice, murdărie), a ionilor de metale grele, a temperaturii scăzute sau a iradierii cu ultraviolete. Atât OMS, cât și alte organisme internaționale recomandă curățarea cu detergent și apă înainte de aplicarea dezinfectantului. Acest lucru va ajuta la prevenirea inactivării dezinfectantului de către materia organică. 

Produsele clorurate nu trebuie utilizate pentru igiena de rutină a mâinilor, deoarece acestea vor deteriora în cele din urmă pielea. Este de preferat săpunul și apa sau soluțiile dezinfectante pe bază de alcool. Soluțiile dezinfectante pentru mâini oferă beneficii multiple în comparație cu utilizarea apei și a săpunului în ceea ce privește toleranța cutanată, respectarea tratamentului și, în special atunci când sunt combinate cu utilizarea mănușilor, eficacitatea generală pentru o mare varietate de agenți patogeni din domeniul asistenței medicale. Cu toate acestea, în cazul în care mâinile devin vizibil murdare, utilizați apă și săpun, nu soluții dezinfectante.

Soluțiile cu acidul hipocloros puternic sau slab pot fi preparate din mai multe tipuri diferite de produse disponibile. Pentru a fi eficiente în controlul infecțiilor sunt necesare soluții cu o concentrație care să conțină fie 0,5%-0,6%, fie 0,05-0,06% de clor disponibil, în funcție de utilizarea preconizată. Înălbitorul de uz casnic, este diferit fie de Ca(OCl)2 (de exemplu, HTH, var clorurat), fie de produsele de „înălbire” pregătite la nivel local, care se găsesc în mod obișnuit în supermarketuri. Este foarte important să se înțeleagă ce produs este utilizat pentru a face o soluție, deoarece cantitatea de diluție necesară pentru ca un produs să fie eficient variază. (Sursa)

Alte considerații importante

Soluțiile pe bază clor trebuie să fie pregătite zilnic, deoarece sunt sensibile la lumină.

Majoritatea produselor pe bază de clor necesită îndepărtarea solului organic înainte de utilizare, mai exact, curățarea înainte de dezinfectare. 

Etapa de dezinfectare necesită un timp de contact umed (perioada de timp în care dezinfectantul trebuie să rămână pe suprafață pentru a fi eficient).

Mirosul de clor nu indică neapărat o concentrație adecvată a soluției, deoarece mirosul poate fi detectat chiar și la concentrații extrem de scăzute, cum se întâmplă în cazul unor tablete clor piscina.

Sfatul Klintensiv: Atenție! Soluțiile de clor sunt corozive și pot să piardă metalul și să deterioreze pielea.

clor - Considerații privind utilizarea soluțiilor pe bază de clor în unități sanitare și în mediul casnic

Pregătirea soluțiilor pe bază de clor pentru controlul infecțiilor

La prepararea soluțiilor pe bază de clor, se va ține cont de faptul că nu există o diluție simplă care poate fi folosită pentru a ajunge la concentrația optimă de lucru. Cât de multă diluție este necesară depinde de tipul de produs disponibil. Următoarele îndrumări pot fi utilizate la prepararea soluțiilor cu clor.

Înainte de utilizare, consultați fișa cu date de securitate a produsului specific utilizat și consultați secțiunea pentru echipamentul individual de protecție adecvat pentru a evita expunerea la clor.

Pregătiți o soluție de clor de 0,05% adăugând o lingură de granule HTH la 20 de litri de apă curată și amestecați timp de 10 secunde. Pregătiți o soluție de hipoclorit de 0,5% adăugând 10 linguri pline de granule HTH la 20 de litri de apă curată. După amestecare, așteptați 30 de minute pentru a permite tuturor granulelor de Ca(OCl)2 să se dizolve. (Sursa)

Ca alternativă, se pot folosi următoarele metode pentru a prepara soluții de clor fie din hipoclorit de sodiu (lichid), fie din hipoclorit de calciu.

Utilizarea clorului în mediul casnic

Primul lucru de reținut este că acidul hipocloros pe care îl folosim pentru curățare este în mod normal la o concentrație între 5 și 6 la sută. Nu trebuie folosită nicio altă prezentare decât cele recomandate pentru curățare, trebuie să luăm și toate măsurile de siguranță pentru utilizarea acesteia. Inclusiv utilizarea capacelor bucale, mănușilor și ochelarilor.

Proprietățile dezinfectante ale clorului

Clorul are proprietăți dezinfectante ridicate care elimină în mod normal 99% dintre bacterii și viruși, inclusiv întreaga familie de Coronavirus, eliminând în plus și alți agenți patogeni care sunt potențial dăunători, cum ar fi E.coli, Norovirus, Shigella, Salmonella, Virusul răcelii, printre altele. Acesta este motivul pentru care acidul hipocloros este ideal pentru curățarea pereților și a pieselor de baie, a blaturilor de bucătărie și a oricărei suprafețe. (Sursa)

Eliminarea mucegaiul

În mod normal ne dorim să avem casele curate, dar nu acordăm atenție prezenței mucegaiului în zone precum băi și bucătărie, mucegaiul poate provoca probleme grave de sănătate, cum ar fi iritația pielii, congestia nazală, iritația gâtului și a ochilor. Clorul este un produs bun pentru curățarea mucegaiului din băile și bucătăriile noastre.

Albirea hainelor

Hainele noastre albe pot arăta ca noi când le spălăm când adăugăm o cantitate mică de înălbitor pe bază de clor în săpunul nostru obișnuit. Trebuie avut grijă cu cantitatea, deoarece excesul ne poate deteriora hainele, de asemenea, nu trebuie purtat cu haine colorate.

Dezinfectarea veselei

De obicei nu acordăm atenție întreținerii mașinii noastre de spălat vase, dar este foarte eficient și rapid o dată pe săptămână să pulverizam niște dezinfectant pe bază de clor în interiorul echipamentului și să începem un ciclu cu echipamentul gol, veți observa diferența. Nu amestecați cu niciun săpun pentru mașina de spălat vase.

Atenționări privind utilizarea casnică a clorului 

Sunt momente când nu este indicat să folosiți acidul hipocloros în oricare dintre prezentările sale.

  • Pardoseli si mobilier din lemn

Deși se vorbește mult despre beneficiile curățării și dezinfectării pardoselilor din lemn cu produse din clor, nu recomandăm din niciun motiv folosirea clorului pe podele și mobilier din lemn, clorul poate deteriora iremediabil din stratul protector al lemnului, precum și poate elimina strălucirea sa naturală. Există pe piață un număr mare de produse specializate în îngrijirea lemnului care vă pot oferi rezultate mai bune și vă pot deteriora podelele sau mobilierul.

Sfatul Klintensiv: Pentru pardoseli este recomandă utilizarea doar a produselor special concepute în acest sens. Un exemplu este soluția Klintensiv pentru pardoseli, formulă special concepută pentru a asigura o curăţare eficientă şi ușoară a suprafeţelor din ceramică, marmură, granit, piatră, porţelan şi linoleum, cu efect intens de parfumare. 

  • Display-uri și echipamente electronice

O altă greșeală comună pe care o facem este să curățăm ecranele echipamentelor electronice cu lavete sau șervețele care conțin clor. În orice concentrație, clorul va deteriora ecranele, mai ales dacă sunt tactile. Este recomandabil să curățați afișajul oricărui echipament electronic conform instrucțiunilor producătorului.

  • Covoare

Folosirea clorului sau a lavetelor impregnate cu clor pentru a îndepărta orice pată de pe un covor poate decolora materialul covorului prin deteriorarea acestuia. De asemenea, este important să fiți atenți atunci când curățați mobilierul din plastic sau mobila din plastic închis la culoare, deoarece clorul poate decolora materialul.

clor - Considerații privind utilizarea soluțiilor pe bază de clor în unități sanitare și în mediul casnic

Precauții în utilizarea clorului

În niciun caz nu trebuie să amestecăm clorul cu orice alt produs de curățare, deoarece se generează reacții chimice care pot fi extrem de periculoase pentru sănătate. Un alt aspect important este să nu amestecați clorul cu apă fierbinte, deoarece generează gaz clorhidric care pune viața în pericol. (Sursa)

Când folosim clor trebuie să purtăm echipamentul de protecție potrivit pentru siguranța personală, este necesară folosirea mănușilor, cât și a măștilor de protecție.

Nu ar trebui să folosim clorul în locuri închise sau cu puțină ventilație, acest lucru este de maximă importanță deoarece gazele de clor sunt dăunătoare sănătății personale.

Clorul, indiferent de forma în care este folosit (lichid sau tablete clor piscina) nu trebuie ingerat astfel că se recomandă măsuri ridicate de siguranță pentru depozitarea acasă.  

Concluzie

Clorul este o substanță extrem de utilă în mediul sanitar datorită proprietăților sale dezinfectante. De asemenea, o serie amplă de produse pentru curățenia casei au în compoziție clor. Eficacitatea sa a fost dovedită în timp atât pentru îndepărtarea agenților patogeni, cât și pentru curățarea murdăriei și petelor din casă. Cu toate acestea, se impune precauție în utilizarea produselor pe bază de acidul hipocloros deoarece efectele adverse ale acestei substanțe pot fi dăunătoare oamenilor și animalelor. 

Surse:

https://www.elainescleaningsolutions.com/cleaning-with-chlorine/

https://medicalguidelines.msf.org/en/viewport/CHOL/english/appendix-15-preparation-and-use-of-chlorine-solutions-32409866.html

https://www.cdc.gov/vhf/ebola/clinicians/non-us-healthcare-settings/chlorine-use.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4887112/

0
0
Cos Cumparaturi