Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Curățarea, igienizarea și dezinfectarea în unitățile de alimentație publică

Atunci când vorbim despre restaurante, hoteluri, cafenele și firme de catering – care definesc industria HoReCa, igiena și dezinfectarea spațiilor reprezintă aspecte foarte importante. Este necesar să se asigure un mediu sănătos pentru clienți, pentru angajați dar și pentru a contribui la crearea unei imagini impecabile și sigure a locației respective, mai ales în contextul Covid-19. Dezinfectarea în unitățile de alimentație publică este un proces vital pentru asigurarea igienei și siguranței alimentare în astfel de medii. 

Curățarea

Procesul implică îndepărtarea fizică a alimentelor și murdăriei de pe orice tip de suprafață, de la podele, blaturi, echipamente și până la veselă. Necesită de asemenea și spălarea hotelor cu degresant, măturarea podelelor, ștergerea meselor, rafturilor, corpurilor de iluminat – prevenindu-se acumularea reziduurilor alimentare, murdăriei, prafului și grăsimilor.

Igienizarea

Aceasta reduce numărul de agenți patogeni de pe o suprafață curățată utilizând detergenți  care să ajute la eliminarea/diminuarea bacteriilor dăunătoare la un nivel considerat acceptabil de autoritățile de sănătate publică. Igienizarea elimină doar o parte dintre virusuri, cele care nu sunt rezistente.

Dezinfectarea

Procesul de dezinfectare presupune utilizarea de substanțe chimice – dezinfectanți profesionali care elimină în proporție de 99.9% microorganismele, inclusiv bacterii și virusuri, de pe suprafețele neporoase.

1.Norme de igienă pentru personalul din bucătării

Bucătăria este locul unde se prepară mâncarea și locul cel mai predispus la murdărie, dezvoltare de bacterii și microbi, motiv pentru care este esențial să se utilizeze dezinfectanți universali și dezinfectanți profesionali. Procesul de igienizare trebuie efectuat pentru toate suprafețele care vin în contact cu alimentele, cum sunt blaturi, tăvi, tacâmuri, tocătoare de bucătărie, vase pentru gătit și mese pe care se servește mâncarea. Atât curățarea cât și igienizarea trebuie realizate înainte de a se lucra cu un alt tip de hrană pentru a evita contaminarea încrucișată; se vor utiliza tocătoare diferite – pentru carne, legume și fructe.

 • Înbucătărie se vapurtaîntotdeaunașorțuri dar și bonete care să acopere părul, pentru a nu cădea fire de părîn mâncare.
 • Uniforma este important să fie spălată cu detergent șischimbată ori de câte ori este necesar.
 • Personalul din bucătărie trebuie să utilizeze mănuși de unică folosință atunci când manevrează carne crudă, pentru a evita o contaminare încrucișată cu microbi.
 • Personalul care se ocupă de curățenie si dezinfectare trebuie săaibăîn vedere să nu amestece substanțele (produse de curățenie cu dezinfectanți) ori sa adauge clor sau amoniac în produsele folosite, pentru că substanțele reacționând chimic intre ele, pot produce efecte toxice.
 • Bucătaria va fi dotată cu geluri dezinfectante, soluții de igienizare și prosoape de hârtie
 • Personalul nu va fuma în cadrul bucătariei, ci doar în locuri special amenajate.
 • Echipamentele precum aragazul, cuptorul, friteuza, congelatorul, foile de copt, cleștele și altele trebuie să fie sterilizate de cel puțin trei ori pe săptămână.
 • Persoanele care servesc clienții, vor utiliza frecvent soluție dezinfectantă pentru mâini
 • Personalul trebuie să se asigure că echipamentele de ventilație din bucătărie funcționează corect și sunt dezinfectate periodic.
 • Înainte de utilizarea dezinfectanților se vor citi cu atențieinformațiile de pe eticheta produsului, transmise de producător.
 • Pentru produsele la care este recomandată diluarea cu apă se va folosi apă la temperatura camerei, în caz că nu este specificat altfel pe etichetă.
 1. Igienizarea și dezinfectarea elementelor de mobilier

Pentru a evita răspândirea virusurilor și a bacteriilor, este important să se realizeze în mod constant o igienizare și dezinfectare a obiectelor atinse frecvent, cum sunt mânerele ușilor, mânerele dulapurilor, blaturile de bucătărie, întrerupătoarele electrice. De asemenea, se vor avea în vedere următoarele:

 • Curățarea oglinzilor din toalete, ferestrele din sălile de mese,precumșiușile din sticlă, ori de câte ori este nevoie.
 • Curățarea tavanului și a corpurilor de iluminat – o dată pe lună, pentru a elimina praful dar și urmele de grăsime.
 • Ștergerea rafturilor și dulapurilor de praf.
 • Igienizarea meselor de pe terasă – cel puțin dimineața,înainte de deschiderea localului șiseara,după plecarea clienților; se vautiliza, după caz, detergent și un dezinfectant suprafețe, un dezinfectant cu biocid pentru a elimina germenii.
 1. Igienizarea și dezinfectarea podelelor

Pentru ca spațiul să fie primitor și sănătos acesta trebuie în mod constant să fie curățat, igienizat și dezinfectat, mai ales când vorbim de locații frecventate de multe persoane cum sunt restaurantele. Podelele se murdăresc foarte ușor, drept pentru care necesită o atenție specială. Se vor avea în vedere următoarele:

 • Curățareași dezinfectarea podelelor cu produse profesionale – atât înbucătărie, sala de mesecâtși în toalete, pentru a eliminagrăsimea, murdăriași alte bacterii.
 • Spălarea pardoselilor se va face dimineațasauseara, nu cândexistăclienți ori alte persoane însală, pentru a nu inhala mirosul specific produselor de curățareși dezinfectare
 • Folosirea unui mop din microfibră pentru a curăța eficient și a proteja suprafețele.
 • Curățarea trebuie adaptatăfiecaruitip de pardoseală, astfel încât aceasta să nu se deterioreze din cauza umezelii prea mari, cum este cazul pardoselilor laminate care necesită o atenție mai specială. Se recomandăca mopul să nu fie ud, ci ușor
 • Utilizarea mănușilor de unică folosință de fiecare dată când se vor dezinfecta suprafețe.
 • Utilizarea frecventă a unui dezinfectant biocid pentru mâini.
 • Înfuncție de traficul din restaurant se recomandă aspirarea zilnicăsausăptămânală a covoarelor șiSe va evita utilizarea acelorași produse (mop și găleată) pentru igienizarea atât a grupurilor sanitare cât și a bucătariei, astfel încât să nu se creeze o contaminare încrucișată.
 • Suprafețele moi, precum covoarele și mochetele, sunt mai dificil de dezinfectat în comparație cu suprafețele rigide. Ele pot fi curățate cu apă și săpun sau cu produse speciale care au proprietăți dezinfectante. De asemenea, se poate utiliza un aparat de curățat cu aburi pentru o igienizare mai eficientă.

Un produs potrivit pentru dezinfectat pardoseli este KLINTENSIV® – Dezinfectant suprafețe. Acesta este compatibil cu diverse tipuri de suprafețe intens circulate/accesate (lemn, pardoseli, faianță, PVC, sticlă, plastic, mobilier, scaune, mese). Produsul nu conține alcool sau aldehide și are o acțiune virucidă și bactericidă. Este recomandat pentru suprafețe delicate și opacizante, sensibile la atacul chimic al soluțiilor pe bază de alcool.

 1. Igienizarea și dezinfectarea sălilor de mese

Curățenia în sălile de mese trebuie făcută cu maximă seriozitate având în vedere că există un flux constant de persoane.

 • Se îndepărtează resturile alimentare de pe meseși se realizează aerisirea încăperii.
 • Se șterge de praf și se dezinfectează mobilierul, folosind o lavetă îmbibată în soluție dezinfectantă: mese, suprafețe scaune, mânere uși, pervaz geamuri, întrerupătoare.
 • Se colectează deșeurile menajere în recipienți adecvați ce conțin saci După golirea recipientelor, acestea se spală și dezinfectează.
 • Personalul îșivadezinfectamâiniledupă manipularea deșeurilor.
 • Produsele de curățenie și dezinfectanții se vor pastra la loc ferit de lumină și departe de sursa de căldură.
 • Se curăță și se dezinfectează partea exterioară a dulapurilor.
 • Vitrinele în care se expune mâncarea trebuie golite și curățate
 • Pentru dezinfectarea meselor se poate utiliza inclusiv un dezinfectant suprafețe pe bază de alcool.
 1. Norme de igienă privind livrarea alimentelor la domicilu

Serviciile de livrare alimente la domiciliu trebuie să ofere siguranță și protecție împotriva îmbolnăvirii, atât în ceea ce privește persoana care livrează mâncarea cât și referitor la clienți. De asemenea, este esențial ca mâncarea să fie transportată într-un mod corect, pentru a nu se degrada.

 • Împachetarea alimentelor este important să asigure menținerea temperaturii necesare cerute de fiecare aliment înparte (63°C pentru mâncareacaldăși 8°C pentru mâncare rece).
 • Mâncarea vor fi transportatăutilizând cutii termoizolante sau sisteme de păstrarela rece
 • Se recomandăplățile online cu cardul, nu cele în
 • Se vaevita delegarea serviciului de livrare către persoane care prezintă simptome de infecții
 • Se vor purta mănuși de unică folosință la manipularea pachetelor de livrare.
 • Persoanele care livrează mâncare vor utiliza frecvent un gel dezinfectant antibacterian sau un dezinfectant pe bază de alcool pentru mâini.
 • În sezonul cald produsele perisabile trebuie să fie transportate în autovehicule specializate, dotate cu corpuri frigorifice sau izoterme, mai ales când distanța de parcurs este mai mare și există riscul să se degradeze.
 1. Igienizarea și dezinfectarea grupurilor sanitare

Toaleta reprezintă un loc foarte frecventat atât de clienți cât și de angajați, motiv pentru care este important să se acorde o atenție specială curățării și dezinfectării acesteia. O toaletă insalubră, în care există miros neplăcut și șervețele aruncate pe jos, va afecta în mod categoric imaginea localului. Este important să se ia în considerare următoare măsuri:

 • Dimineațaînainte de deschiderea localului șisearadupă plecarea clienților se vor igieniza vasele de toaletă, lavoarele, chiuvetele, robineții de apa, pardoselile. Igienizarea se va face și în timpul zilei după fiecare câteva ore, în funcție de cât de aglomerat este localul.
 • Se vor dezinfecta manerele ușilor și dispenserul pentru hârtie igienică. În măsura în care recipientul de săpun lichid este mobil, se poate opta pentru montarea unui dozator săpun lichid sau a unui dozator cu senzor săpun lichid.
 • Se va utiliza un mop din microfibră special dedicat pentru zona băilor, precum și produse dezinfectante: dezinfectanți suprafete, dezinfectanți universali.
 • Pentru depozitarea echipamentelor de curățare – dezinfectanți și detergenți, se recomandă să fie alocată o cameră sau un dulap special. Camera este important să fie prevazută cu alimentare cu apă și canalizare.
dezinfectarea in unitațile de alimentatie publica - Curățarea, igienizarea și dezinfectarea în unitățile de alimentație publică
KLINOSEPT® P&P – Dezinfectant rapid pentru suprafete, 1 litru

KLINOSEPT® dezinfectant rapid pentru suprafete este recomandat pentru dezinfectare si curatare rapida. Solutia este gata de utilizare pentru dezinfectarea si curatarea eficienta a tuturor tipurilor de suprafete. 

 • elimina rapid germenii (30 de secunde)
 • este eficient inclusiv pentru curatarea dispozitivelor de lucru
 • are actiune virucida, levuricida, fungicida si bactericida certificata
Produs foarte apreciat!

40.71 lei

0
0
Cos Cumparaturi