Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Păduchi, cum scăpăm de ei. O discuție fără perdea?

Păduchii sunt insecte mici care trăiesc pe capul oamenilor. Au aproximativ dimensiunea semințelor de susan. Păduchii și lendinile se găsesc pe sau în apropierea scalpului, cel mai adesea pe gât și în spatele urechilor. Păduchii sunt paraziți și trebuie să se hrănească cu sânge uman pentru a supraviețui. În cele mai multe cazuri, păduchii afectează copiii cu vârste cuprinse între trei și 11 ani și familiile acestora. 

Tratamentele pentru paduchi includ șampoane, creme și loțiuni fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă. Deși păduchii sunt mai răspândiți în zonele cu condiții precare de locuit, situații aglomerate în care igiena personală este precară, păduchii de cap pot afecta orice clasă socială. 

Cuprins

 • Pe cine afectează păduchii?
 • Care sunt simptomele provocate de paduchi?
 • Cum se răspândesc păduchii?
 • Cum tratezi păduchii?
 • Cum pot preveni contaminarea cu paduchi de cap?

Păduchii, cunoscuți și ca paduchi de cap sunt insecte mici, târâtoare, care trăiesc în părul de pe capul unei persoane. Păduchii se hrănesc cu sângele aspirat de pe scalp și depun ouă (denumite popular lindini) care se atașează ferm de părul expus la suprafața pielii. Un păduchi adult măsoară 1 până la 2 mm pentru masculi și 3 până la 4 mm pentru femele. Morfologic nu are aripi, corpul este plat, cu antene si 6 picioare, care se termina intr-o gheara ascutita curbata. Aceste gheare sunt folosite pentru a se ține de păr. O infestare cu paduchi este pediculoză.

paduchi - Păduchi, cum scăpăm de ei. O discuție fără perdea?

Pe cine afectează păduchii?

Păduchii pot afecta pe oricine, dar apar cel mai adesea în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani și, evident, pe ceilalți membrii ai familiei lor. Copiii sunt mai expuși riscului, deoarece fac contact cap la cap cu alți copii atunci când se joacă împreună și pot împărtăși obiecte care au contact cu părul lor. Din acest motiv, insectele mai poartă numele și de paduchi de par.

Infestările cu păduchi sunt frecvente, afectând aproximativ 6 milioane până la 12 milioane de oameni în fiecare an (Sursa).  

Care sunt simptomele provocate de păduchi?

Cel mai frecvent simptom al păduchilor este mâncărimea, în special pe partea din spate a capului și a gâtului și în apropierea urechilor – zone în care păduchii sunt mai probabil să trăiască.

Simptomele păduchilor de cap includ:

 • Senzația că ceva în părul tău se mișcă (gâdilă).
 • Mâncărime.
 • Răni de la mâncărime și zgârieturi.
 • Dificultate de somn.
 • Păduchii sunt cei mai activi noaptea, ceea ce poate perturba somnul.

Mâncărimea frecventă poate rupe pielea de pe cap, ceea ce poate duce la o infecție. O persoană ar putea să ia păduchi din cauza că insectele se târăsc de la o persoană la alta prin contact direct sau prin împărțirea articolelor folosite la comun – inclusiv piepteni, perii și pălării – cu o altă persoană care are păduchi. De menționat este faptul că igiena slabă nu provoacă paduchi.

Cum se răspândesc păduchii?

Păduchii de cap nu pot zbura sau sări, așa că se răspândesc târându-se de la o persoană la alta în timpul contactului apropiat. Deși rari, păduchii se pot răspândi prin obiecte personale precum prosoape, cearșafuri, perii de păr sau pălării. Animalele și animalele de companie nu pot obține sau răspândi paduchi la oameni. 

O femelă depune 3 până la 8 ouă (nide) pe zi. Ouăle sunt ferm atașate de fibrele părului, la 1,5 cm de scalp, și se bazează pe căldura de la cap până la ecloziune. Păduchii de cap nu au aripi sau picioare săritoare, așa că nu pot zbura sau să sară din cap în cap. (Sursa).

Diagnosticare cu pediculoză se face prin inspecție vizuală. Dacă te uiți îndeaproape la părul copilului tău, în imediata apropiere a scalpului, s-ar putea să vezi micile lendini albe atașate de firele de păr. Niturile seamănă cu mătreața, dar nu sunt la fel de ușor de periat sau scuturat de păr. Păduchii adulți se pot mișca rapid și sunt greu de văzut.

Poți verifica dacă există paduchi dacă bănuiești că copilul tău are musafiri nedoriți, trecând încet un pieptene cu dinți fini sau un pieptene special pentru păduchi prin părul copilului pentru a localiza lenții sau păduchii.

paduchi - Păduchi, cum scăpăm de ei. O discuție fără perdea?

Cum tratezi păduchii?

Tratamentul pentru păduchi include utilizarea de șampoane, loțiuni sau creme care elimină păduchii. Șampoanele medicamentate fără prescripție medicală conțin o substanță numită piretrină sau permetrină care ucide păduchii și lendinile.

Păduchii și lendinile se atașează de firele de păr și pot fi greu de îndepărtat, cu excepția cazului în care folosești un pieptene cu dinți fini pentru a le slăbi. După ce ai folosit un pieptene sau o perie, înmoaie pieptenele în apă fierbinte timp de 10 minute.

Asigură-te că urmezi instrucțiunile privind utilizarea soluțiilor anti păduchi. Este important de stabilit că nu poti face paduchi de la șampon, așa cum se crede popular. 

Sfatul Klintensiv: Folosirea unei loțiuni speciale este cea mai eficientă modalitate pentru îndepărtarea păduchilor. Deși metodele tradiționale ar putea da unele rezultate, riscurile sunt crescute, mai ales în cazul utilizării unor substanțe foarte invazive, cum ar fi petrolul.

Tratarea „super-păduchilor” rezistenți

De-a lungul anilor, unii păduchi au evoluat astfel încât tratamentele fără prescripție medicală nu au 100% succes. Sunt disponibile medicamente puternice pe bază de rețetă care pot elimina super păduchii cu o singură doză. Cel mai bine este dacă ai o discuție cu medicul pediatru dacă primul tratament pentru păduchi nu funcționează.

Cum scap de păduchi cu șampon?

 • Citește instrucțiunile de pe eticheta flaconului.
 • Aplică tratamentul pe scalp și freacă produsul pe tot părul. Nu aplica produsul pe alt păr de pe corp.
 • Urmează instrucțiunile recomandate de tratament pentru a stabilit cât timp ar trebui să lași tratamentul pe păr înainte de a-l clăti.
 • După ce ai clătit tratamentul de pe păr, folosește un pieptene cu dinți fini pentru a îndepărta păduchii și lendinile morți.
 • Reaplică tratamentul conform instrucțiunilor, dacă este cazul.

Uneori este nevoie de mai multe sesiuni de tratament pentru a elimina complet păduchii și lendinile din păr. Ar putea dura până la trei săptămâni pentru a scăpa de toți păduchii.

Cum pot preveni contaminarea cu paduchi de cap?

Cea mai bună prevenire este să nu împarți piepteni, perii, prosoape sau pălării cu alte persoane și să eviți contactul fizic cu cineva care are păduchi. De asemenea, este util sa examinezi părul copiilor de fiecare dată când observi că au mâncărimi sau după ce s-au întors din excursii sau tabere.

Fă-ți timp pentru a-ți învăța copiii despre păduchii și sfătuiește-i să:

 • Să evite contactul cap-la-cap atunci când se joacă cu alți copii.
 • Să nu împrumute pălării sau alte obiecte pe care le-au pus pe cap.

Dacă cineva din familia ta are păduchi, poți preveni răspândirea păduchilor prin:

 • Spălarea rufelor, așternuturilor și țesăturilor cu apă fierbinte. Usucă-le cu un ciclu fierbinte în uscător. Dacă există articole precum o pălărie sau animale de pluș pe care nu le poți spăla sau usca, sigilează-le într-o pungă de plastic timp de două săptămâni.
 • Înmuierea periilor de păr și a pieptenilor în apă fierbinte timp de până la 10 minute după utilizare.
 • Aspiră zonele din casa și din jurul mobilierului în care o persoană cu paduchi de par ar fi putut să stea sau să se fi jucat.

La ce mă pot aștepta dacă am păduchi?

Unii paduchi de par provoacă o iritație temporară care dispare în mod eficient odată cu tratamentul unui șampon, loțiune sau cremă cu medicamente. Pot fi necesare mai multe tratamente pentru a scăpa complet de păduchi, așa că asigură-te că urmezi instrucțiunile de pe ambalajul tratamentului.

Este important de știut că nu există paduchi de cap care să răspândească boli. Cu toate acestea, mâncărimea frecventă ar putea rupe pielea de pe scalp, ceea ce ar putea duce la infecții. Dacă copilul tău are păduchi și nu se poate opri din scărpinat, contactează cât mai repede un medic pediatru.

Cât trăiesc păduchii pe păr?

Cu un tratament eficient, păduchii vor dispărea complet după două până la trei săptămâni. Durata depinde de câți paduchi au făcut o casă în părul tău. Asigură-te că aplici toate metodele necesare pentru a scăpa cât mai repede de problemă. În negeral, păduchii pot trăi până la 30 de zile sau mai mult pe cap dacă nu sunt tratați.

Când poate copilul meu să se întoarcă la școală după ce a avut păduchi?

Copiii care au păduchi nu trebuie să stea neapărat acasă. Dar, deoarece păduchii capului se răspândesc din contactul apropiat, este important să anunți conducerea școlii, grădiniței pentru a se lua toate măsurile de precauție necesare. Amintește-i copilului tău să evite contactul cap-la-cap cu alți copii în timpul jocului.

Alți părinți trebuie să fie informați despre un caz confirmat de păduchi, astfel încât să își poată verifica și trata copiii după cum este necesar.

Cum să am grijă de mine și de familia mea?

Simptomele păduchilor pot crea tulburări ale somnului și pot cauza mâncărimi excesive și disconfort. Tratează păduchii de la primul semn cu șampon, loțiune sau cremă medicamentat fără prescripție medicală. Dacă observi că situația se înrăutățește și păduchii nu dispar, mergi la un medic. 

De asemenea, contactează un medic dacă observi semne ale unei infecții:

 • Febră
 • Rănile care nu se vindecă pe scalp
 • Durere sau sensibilitate pe cap
 • Roșeață sau umflare pe scalp

Sfatul Klintensiv: Nu există nicio dovadă științifică că remediile tradiționale, făcute acasă, cum ar fi utilizarea sării sau a altor produse alimentare precum uleiul de măsline sau maioneza, distrug păduchii. Singurul tratament recomandat pentru păduchii capului sunt șampoanele, loțiunile sau cremele special concepute pentru păduchi.

paduchi - Păduchi, cum scăpăm de ei. O discuție fără perdea?

Păduchii sunt rezultatul unei igiene proaste?

Nu, infestarea cu paduchi de cap nu are loc pentru că cineva are o igienă proastă. Păduchii se răspândesc de la o persoană la alta în timpul contactului strâns sau prin împărțirea articolelor care ating părul unei persoane care are păduchi. Oricine poate face păduchi, indiferent de igienă.

Concluzii

Pediculoza este o infestare a părților păroase ale corpului cu ouă de păduchi sau larve sau păduchi adulți. De obicei, primul indiciu al unei infestări este mâncărimea în zona corpului din care se hrănesc păduchii. Poate dura două până la trei săptămâni sau mai mult pentru ca o persoană să observe mâncărimea intensă asociată cu această infestare.

Trebuie evitat contactul fizic cu persoanele infestate și cu bunurile acestora, în special îmbrăcămintea, articolele pentru acoperirea capului și lenjeria de pat (cearșafuri etc.). Educația pentru sănătate cu privire la ciclul de viață al păduchilor, tratamentul adecvat și importanța spălării hainelor și a lenjeriei de pat în apă fierbinte sau curățătorie chimică pentru distrugerea păduchilor și lindinii este de neprețuit. 

În plus, este important să se efectueze periodic o inspecție directă a capului copiilor și, atunci când este indicat, a corpului și a îmbrăcămintei. Folosirea tratamentelor anti paduchi este o metodă eficientă de a elimina problema. 

Surse:

Cleveland Clinic: Head Lice

No-Panic Guide to Head Lice Treatment

BetterHealth Channel: Head Lice

CURĂȚENIE PENTRU ÎNTREAGA CASĂ
La SUPER prețuri, în OFERTĂ limitată!
MORE for LESS
Tombola Klintensiv - Pentru comenzile peste 200 RON
Tombola Klintensiv
0
0
Cos Cumparaturi