Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Rujeola (pojarul): cauze, simptome, transmitere, tratament și prevenție

Pojar

Rujeola, cunoscută și sub denumirea de pojar, este o boală respiratorie extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave, precum pneumonie, convulsii, leziuni cerebrale și chiar la deces.

Rujeola (pojar) este cauzată de virusul rujeolic (parte a familiei Paramyxoviridae) care afectează celulele pulmonare și faringiene ale unei persoane infectate și se răspândește cu ușurință pe cale aerogenă prin tuse și strănut. Atunci când o persoană cu rujeolă tușește, strănută sau vorbește, picăturile infectate se pulverizează în aer (unde alte persoane le pot inhala) sau aterizează pe o suprafață, unde rămân active și contagioase timp de câteva ore.

Dacă alte persoane respiră aerul contaminat sau ating suprafața infectată, apoi își ating ochii, nasul sau gura, se pot infecta. Rujeola (pojar) este atât de contagioasă încât, dacă o persoană o are, până la 90% dintre persoanele apropiate de acea persoană, care nu sunt imune, vor fi și ele infectate. Persoanele infectate pot transmite rujeola altora cu patru zile înainte și până la patru zile după ce apare erupția cutanată.

În cazul copiilor, rujeola poate fi gravă și chiar fatală, în special pentru sugari.

Rujeolă vs. rubeolă

Deși au o denumire aproape similară, rujeola și rubeola sunt cauzate de două virusuri diferite. Rubeola nu este la fel de contagioasă ca rujeola. Cu toate acestea, poate provoca complicații severe dacă o femeie dezvoltă infecția în timpul sarcinii.

Chiar dacă virusuri diferite cauzează rujeola și rubeola, acestea sunt, de asemenea, similare din multe puncte de vedere. Ambele virusuri pot fi răspândite prin aer, prin tuse și strănut, provoacă febră și o erupție cutanată caracteristică.

Atât rujeola, cât și rubeola sunt incluse în vaccinurile rujeolă-oreion-rubeolă (ROR) și rujeolă-oreion-rubeolă-varicelă (RORV).

Mod de transmitere

Virusul rujeolic se transmite prin intermediul aerului, prin picături de salivă sau secreții expectorate de persoane infectate. Pe suprafețe, virusul poate rezista câteva ore, astfel că simplul contact cu acestea, urmat de atingerea ochilor, nasului sau gurii poate duce la infectare.

În cazul unui expunerii la virus, șansele de a contacta boala sunt de până la 90%. O persoană infectată este contagioasă timp de aproximativ patru zile înainte și după apariția erupției cutanate.

Simptome

Simptomele rujeolei constau în erupții cutanate, tuse, secreții nazale, ochi inflamați (conjunctivită) și febră. Copiii pot întâmpina pierderea poftei de mâncare, diaree, sensibilitate la lumină și pete albe în cavitatea bucală.

Erupția apare de obicei la aproximativ 10-14 zile după ce o persoană este expusă. Erupția apare inițial la nivelul feței, urmând să se răspândească pe întreg corpul până la extremitățile inferioare. Odată cu acestea febra crește brusc (40-41 C).

În cazul bebelușilor și copiilor cu vârsta sub 5 ani, persoanelor adulte sau celor care au un sistem imunitar deficitar, pot apărea complicații severe, compatibile cu moartea dacă nu este administrat un tratament de specialitate. De asemenea, deficiența de vitamina A din organism crește riscul de contractare a virusului rujeolic.

Contractarea rujeolei în timpul sarcinii crește riscul de avort spontan sau de naștere prematură. Rujeola în cursul sarcinii nu duce la anomalii congenitale ale fătului, dar trebuie să vă prezentați de urgență într-o unitate spitalicească.

Diagnostic

Medicii pot confirma rujeola(pojar) prin examinarea erupției cutanate și prin verificarea simptomelor caracteristice bolii, cum ar fi petele albe din gură, febra, tusea și durerile în gât.

Dacă medicul suspectează că ați putea avea rujeolă, acesta va solicita un test de sânge pentru a verifica prezența virusului rujeolic.

Tratament

Nu există un medicament antiviral specific pentru tratarea rujeolei (pojarului). Scopul îngrijirii medicale este de a ameliora simptomele și de a evita complicațiile, cum ar fi infecțiile bacteriene.

Pentru gestionarea simptomelor se recomandă un consum ridicat de lichide, odihna, administrarea unor medicamente (care nu conțin aspirină) pentru reducerea febrei.

Copiii cu rujeolă trebuie supravegheați îndeaproape de un medic, fiind în unele cazuri necesară spitalizarea pentru o monitorizare atentă.

Cazurile severe de rujeolă la copii, inclusiv cele care sunt spitalizate, pot fi tratate cu vitamina A. Nu dați niciodată aspirină unui copil care are o boală virală, deoarece administrarea acestora poate duce la sindromul Reye.

Prevenție

Vaccinarea este singura metodă de prevenție a rujeolei (pojarului). Vaccinul face parte din schema de vaccinare obligatorie, fiind parte a vaccinului ROR care, de asemenea, ajută la creșterea protecției împotriva rubeolei și oreionului. Administrarea vaccinului se face bebelușilor până la vârsta de 1 an, urmând ca rapelul să fie făcut între 5 și 7 ani.

Adolescenții care nu au fost vaccinați anterior ar trebui să primească două doze (cu cel puțin 28 de zile între doze); cei care au primit doar o singură doză anterior ar trebui să primească a doua doză.

În cazul intrării în contact cu un bolnav de rujeolă, persoanele care nu au fost vaccinate și nu au trecut prin boală în copilărie (imunizare naturală) pot să fie vaccinate în primele 72 de ore, pentru a ameliora simptomele și pentru a evita o formă severă de rujeolă.

Vaccinul împotriva rujeolei nu este recomandat persoanelor imunocompromise sau femeilor însărcinate.

De menționat este faptul că, în cazul în care mama a fost anterior vaccinată împotriva rujeolei, bebelușul are o imunitate pasivă față de virus, dar aceasta dispare la câteva luni de la naștere.

Referințe
https://www.nfid.org/infectious-diseases/measles/
https://www.secom.ro/blogs/ghidul-secom/rujeola-sau-pojarul-infectia-virala-foarte-contagioasa-a-copilariei
https://www.synevo.ro/rujeola-o-boala-contagioasa/
https://www.catena.ro/rujeola-pojar-transmitere-simptome-tratament-si-preventie
https://kidshealth.org/en/parents/measles.html
https://www.healthline.com/health/measles#vs-rubella
https://www.healthdirect.gov.au/measles
https://www.medicover.ro/despre-sanatate/rujeola-simptome-tratament-preventie,97,n,285

0
0
Cos Cumparaturi