Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Virusul Zika: cauze, simptome, transmitere, tratament și prevenție

Infecția cu virusul Zika este cauzată de un microorganism din genul Flavivirus, familia Flaviviridae, fiind transmisă prin intermediul țânțarilor, îndeosebi prin ciupitura țânțarului Aedes aegypti.

Virusul a fost identificat pentru prima dată în Uganda în 1947, la maimuțe. Focare de boală provocate de acest virus au fost înregistrate în Africa, America, Asia și Pacific. Între anii 1960 și 1980, în Africa și Asia au fost descoperite cazuri rare și sporadice de infecții la om, însoțite de obicei de afecțiuni ușoare.

Primul focar înregistrat de boală cu virus Zika a fost raportat în insula Yap (Statele Federate ale Microneziei) în 2007. Acesta a fost urmat de un focar major de infecție  în Polinezia Franceză în 2013 și în alte țări și teritorii din Pacific. În martie 2015 Brazilia a raportat un focar de boală cu erupții cutanate, identificat în scurt timp ca fiind o infecție cu virusul Zika, iar în iulie 2015, s-a constatat că era asociat cu sindromul Guillain-Barré.

Mod de transmitere

Virusul se transmite cel mai adesea la om prin ciupitura unui țânțar infectat. Printre țânțarii despre care se știe că sunt purtători ai virusului se numără două specii de țânțari Aedes, care pot fi găsite în întreaga lume.

Atunci când un țânțar înțeapă o persoană care este deja infectată cu virusul, țânțarul se infectează și devine purtător. Apoi, atunci când țânțarul infectat înțeapă o altă persoană, virusul intră în sângele gazdei și provoacă o infecție.

De asemenea, virusul se poate transmite de la o persoană la alta prin contact sexual. În unele cazuri virusul Zika s-a răspândit de la o persoană la alta prin intermediul produselor sanguine (transfuzie de sânge sau donare de organe). Pentru a reduce riscul de răspândire prin transfuzii de sânge, centrele specializate sunt obligate să testeze toate donațiile de sânge pentru depistarea virusului Zika.

Există dovezi în legătură cu posibilitatea transmiterii transplacentare a virusului de la mama la făt sau în timpul travaliului unei mame. Transmiterea este posibilă și pe cale sexuală sau prin sânge.

Nu exista informații despre cazuri de transmitere prin salivă, urină și lapte matern.

Simptome

Perioada de incubație variază între 3 – 12 zile de la înțepătura unui țânțar infectat.

În proporție de 74-81% din cazuri infecția cu virusul Zika este asimptomatică.

Simptomele bolii sunt de obicei ușoare, cu caracter autolimitant, fără complicații severe sau decese asociate și cu o rată scăzută de spitalizare. Principalele simptome constau în erupția maculară sau papulară, febră, artralgiile, conjunctivita non purulentă/hiperemie conjunctivală, mialgie și cefalee.

Erupția maculo-papulară apare de obicei prima dată pe față, iar apoi se extinde pe tot corpul.

Asocierea cu sindromul Guillain-Barré şi alte complicații auto-imune, neurologice, precum și microcefalia fetală sau neo-natală în primele două trimestre ale sarcinii au fost notificate pe parcursul celor mai recente focare de boala Zika, în Polinezia Franceză și Brazilia. S-a concluzionat că există o puternică asociere de cauzalitate între aceste deficiente neurologice si infecția cu virusul Zika.

Infecția cu acest virus în timpul sarcinii poate provoca microcefalie sau alte probleme ale fătului. Microcefalia este o afecțiune rară care se caracterizează prin dimensiuni semnificativ reduse ale circumferinței extremității cefalice comparativ cu media standard de aceeași vârstă și același sex. Copiii afectați de această patologie prezintă cel mai frecvent tulburări de dezvoltare.

Diagnostic

Diagnosticul preliminar va fi bazat pe semnele clinice, istoricul de călătorie sau activități recente.

Deoarece erupția cutanată provocată de acest virus seamănă cu cea a altor infecții virale, medicul dumneavoastră poate solicita o serie de teste pentru a exclude alte cauze. Testele de sânge, urină și salivă pot ajuta la confirmarea Zika.

Diagnosticul de laborator este bazat pe testarea serului/ plasmei/ urinei în scopul identificării virusului, acidului nucleic al virusului, anticorpii de tip IgM sau anticorpii neutralizanți.

Tratament

Boala provocată este, în cele mai multe cazuri, relativ ușoară. În prezent nu există niciun tratament curativ sau tratament specific pentru virusul Zika. Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor și reducerea riscului de complicații în timp ce persoana se recuperează.

În cazul persoanele infectate, se recomandă:

  • odihnă și repaus la domiciliu
  • consumul ridicat de lichide
  • administrarea medicamentelor pentru reducerea febrei și a durerilor
  • evitarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene și a aspirinei, cu excepția cazurilor în care medicul le-a prescris

În cazul în care simptomele se agravează solicitați îngrijiri și sfaturi medicale suplimentare.

Prevenție

În prezent nu există niciun vaccin disponibil pentru virusul Zika care să protejeze împotriva infecției.

Persoanele care intenționează să călătorească în țările endemice trebuie să ia măsuri de protecție personală împotriva înțepăturilor de țânțari, atât în interior, cât și in exterior, mai ales de la răsăritul soarelui până la apus, când este intervalul maxim de activitate al țânțarului vector.

Ciupiturile țânțarilor pot fi prevenite prin:

  • folosirea plaselor de țânțari la ferestre și uși pentru a reduce contactul dintre țânțari și oameni
  • acoperirea pielii cu ajutorul cămășilor cu mânecă lungă, pantalonilor și pălăriilor
  • folosirea repelenților recomandați de autoritățile sanitare

Femeile însărcinate ar trebui să evite călătoriile în zonele în care există focare de acest virus. Femeile însărcinate ale căror parteneri sexuali locuiesc sau călătoresc în zone epidemice ar trebui să se protejeze în timpul contactului sexual sau să nu întrețină deloc relații sexuale pe toată durata sarcinii.

Cuplurile care încearcă să aibă un copil ar trebui să amâne câteva luni concepția dacă unul dintre parteneri a călătorit într-o zonă endemică. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor sfătuiește femeile să aștepte 2 luni, iar bărbații cel puțin 6 luni de la posibila expunere, chiar dacă nu au avut simptome.

Referințe
https://www.healthline.com/health/zika-rash
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/zika-virus
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/zika-virus-symptoms-prevention
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/zika-virus/symptoms-causes/syc-20353639
https://www.msdmanuals.com/home/infections/arboviruses-arenaviruses-filoviruses/zika-virus-infection
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/zika-virus
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/zika-virus-symptoms-prevention
https://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-utile/473-informatii-pentru-calatori-catre-zone-cu-transmitere-locala-a-virusului-zika-3/file
https://www.cnscbt.ro/index.php/metodologii/infectia-cu-virus-zika/713-metodologie-supraveghere-zika-2017/file

0
0
Cos Cumparaturi