Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

Curățarea, igienizarea și dezinfectarea în unitățile de alimentație publică

Atunci când vorbim despre restaurante, hoteluri, cafenele și firme de catering – care definesc industria HoReCa, igiena și dezinfectarea spațiilor reprezintă aspecte foarte importante. Dezinfectarea în unitățile de alimentație publică este un proces esențial pentru menținerea igienei și siguranței alimentare. Este necesar să se asigure un mediu sănătos pentru clienți, pentru angajați dar și pentru a contribui la crearea unei imagini impecabile și sigure a locației respective. De la igiena mainilor până la dezinfectarea suprafețelor, toate activitățile din zonele de alimentație publică trebuie să se îndrepte spre eliminarea completă a virusurilor și bacteriilor dăunătoare pentru sănătate. 

dezinfectarea în unitățile de alimentație publică - Curățarea, igienizarea și dezinfectarea în unitățile de alimentație publică

Curățarea, igienizarea și dezinfectarea – Cei 3 pași critici

Curățarea

Procesul de curățenie implică îndepărtarea fizică a resturilor alimentare și murdăriei de pe orice suprafață, inclusiv podele, blaturi, echipamente și veselă. În plus, acesta necesită utilizarea de degresanți pentru curățarea hotelor, măturarea podelelor, ștergerea meselor și rafturilor, precum și curățarea corpurilor de iluminat, pentru a preveni acumularea de reziduuri alimentare, murdărie, praf și grăsimi. Pentru a obține rezultate bune este recomandată utilizarea de produse profesionale de curățenie în locul soluțiilor de uz casnic.

Igienizarea

Igienizarea este un aspect crucial al procesului de curățenie, având în vedere importanța sa în reducerea riscului de transmitere a bolilor și menținerea unui mediu sigur și sănătos. Acest proces implică utilizarea de detergenți și substanțe de curățare special formulate pentru a elimina și a reduce numărul de agenți patogeni, cum ar fi bacteriile, de pe diverse suprafețe. Totuși, este important de reținut că igienizarea nu elimină toate tipurile de agenți patogeni, în special virusurile care pot fi rezistente la anumiți detergenți sau substanțe de curățare. Unele virusuri pot supraviețui pe suprafețe pentru perioade variabile de timp, ceea ce înseamnă că igienizarea poate reduce, dar nu poate elimina complet riscul de contaminare virală. Este esențial ca, pe lângă igienizare, să se respecte și alte măsuri de prevenire a răspândirii virusurilor, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor și respectarea regulilor de distanțare socială.

Dezinfectarea

Procesul de dezinfectare presupune utilizarea de produse biocide de tipul dezinfectanților profesionali care elimină în proporție de 99.9% microorganismele, inclusiv bacterii și virusuri, de pe suprafețele neporoase. Cu toate acestea este esențial să se respecte instrucțiunile de utilizare ale dezinfectanților și să se asigure că aceștia sunt folosiți în mod corespunzător. Utilizarea inadecvată a acestor produse poate să nu asigure o dezinfectare eficientă sau poate să dăuneze suprafețelor tratate.

Norme de igienă pentru personalul din bucătării

Fiind locul unde se prepară mâncarea, bucătăria este și locul cel mai predispus la murdărie, dezvoltare de bacterii și microbi, motiv pentru care este esențial să se utilizeze produse biocide în procesul de dezinfectare a suprafețelor. Igienizarea trebuie efectuată pe toate suprafețele care vin în contact cu alimentele, ca de exemplu blaturi, tăvi, tacâmuri, tocătoare de bucătărie, vase pentru gătit și mese pe care se servește mâncarea. 

Atât curățarea cât și igienizarea trebuie realizate înainte de a se lucra cu un alt tip de hrană pentru a evita contaminarea încrucișată; se vor utiliza tocătoare diferite – pentru carne, legume și fructe.

 • În bucătărie se va purta întotdeauna șorțuri dar și bonete care să acopere părul, pentru a nu cădea fire de păr în mâncare.
 • Uniforma este important să fie spălată cu detergent și schimbată ori de câte ori este necesar.
 • Personalul din bucătărie trebuie să utilizeze mănuși de unică folosință atunci când manevrează carne crudă, pentru a evita o contaminare încrucișată cu microbi. Igiena mainilor este extrem de importantă.
 • Personalul care se ocupă de curățenie și dezinfectare trebuie să aibă în vedere să nu amestece substanțele (produse de curățenie cu dezinfectanți) sau să adauge clor sau amoniac în produsele folosite. Cel mai adesea, substanțele reacționează chimic între ele producând efecte toxice.
 • Bucătaria va fi dotată cu geluri dezinfectante, soluții de igienizare și prosoape de hârtie pentru igiena mainilor.
 • Personalul nu va fuma în cadrul bucătăriei, ci doar în locuri special amenajate.
 • Echipamentele precum aragazul, cuptorul, friteuza, congelatorul, tăvile de copt, cleștele și altele trebuie să fie sterilizate de cel puțin trei ori pe săptămână.
 • Personalul trebuie să se asigure că echipamentele de ventilație din bucătărie funcționează corect și sunt dezinfectate periodic.
 • Înainte de utilizarea dezinfectanților se vor citi cu atenție informațiile de pe eticheta produsului.
 • Pentru soluțiile din categoria produse curatenie la care este recomandată diluarea cu apă se va folosi apă la temperatura camerei, în caz că nu este specificat altfel pe etichetă.

Igienizarea și dezinfectarea elementelor de mobilier 

Pentru a evita răspândirea virusurilor și a bacteriilor, este important să se realizeze în mod constant o igienizare și dezinfectare a obiectelor atinse frecvent, cum sunt mânerele ușilor, mânerele dulapurilor, blaturile de bucătărie, întrerupătoarele electrice. De asemenea, se vor avea în vedere următoarele:

 • Curățarea oglinzilor din toalete, a ferestrelor din sălile de mese, precum și a ușilor din sticlă, ori de câte ori este nevoie, folosind produse curatenie profesionale
 • Curățarea tavanului și a corpurilor de iluminat – o dată pe lună, pentru a elimina praful dar și urmele de grăsime
 • Ștergerea rafturilor și dulapurilor de praf
 • Igienizarea meselor de pe terasă – cel puțin dimineața, înainte de deschiderea localului și seara, după plecarea clienților; se va utiliza, după caz, detergent și un dezinfectant suprafețe, deci produse biocide pentru a elimina germenii

Sfatul Klintensiv: Folosirea unui produs cu dublă acțiune va eficientiza procesul de igienizare. KlinAll® degresant dezinfectant potrivit pentru dezinfectarea suprafețelor și curățarea petelor de grăsime, a mâncării arse, petelor de ulei de pe suprafețele din bucătăriile și spațiile de gătit.

dezinfectarea în unitățile de alimentație publică - Curățarea, igienizarea și dezinfectarea în unitățile de alimentație publică

Igienizarea și dezinfectarea podelelor

Pentru ca spațiul să fie primitor și sigur, acesta trebuie în mod constant să fie curățat, igienizat și dezinfectat, mai ales când vorbim de locații frecventate de multe persoane cum sunt restaurantele. Podelele se murdăresc foarte ușor, drept pentru care necesită o atenție specială. Se vor avea în vedere următoarele:

 • Curățarea și dezinfectarea podelelor cu produse biocide profesionale – atât în bucătărie, în sala de mese cât și în toalete, pentru a elimina grăsimea, murdăria și alte bacterii.
 • Spălarea pardoselilor se va face dimineața sau seara, nu când există clienți ori alte persoane în sală, pentru a nu inhala mirosul specific produselor de curățare și dezinfectare.
 • Folosirea unui mop din microfibră pentru a curăța eficient și a proteja suprafețele.
 • Curățarea trebuie adaptată fiecărui tip de pardoseală, astfel încât aceasta să nu se deterioreze din cauza umezelii prea mari, cum este cazul pardoselilor laminate care necesită o atenție mai specială. Se recomandă ca mopul să nu fie ud, ci ușor umed.
 • Utilizarea mănușilor de unică folosință de fiecare dată când se vor dezinfecta suprafețe.
 • Utilizarea frecventă a unui dezinfectant pentru igiena mainilor.
 • În funcție de traficul din restaurant se recomandă aspirarea zilnică sau săptămânală a covoarelor. Se va evita utilizarea acelorași produse (mop și găleată) pentru igienizarea atât a grupurilor sanitare cât și a bucătăriei, astfel încât să nu se creeze o contaminare încrucișată.
 • Suprafețele moi, precum covoarele și mochetele, sunt mai dificil de dezinfectat în comparație cu suprafețele rigide. Ele pot fi curățate cu apă și săpun sau cu produse curatenie speciale care au proprietăți dezinfectante. De asemenea, se poate utiliza un aparat de curățat cu aburi pentru o igienizare mai eficientă.

Sfatul Klintensiv: Un produs potrivit pentru dezinfectat pardoseli este KLINTENSIV® – Dezinfectant suprafețe. Acesta este compatibil cu diverse tipuri de suprafețe intens circulate/accesate (lemn, pardoseli, faianță, PVC, sticlă, plastic, mobilier, scaune, mese). Produsul nu conține alcool sau aldehide și are o acțiune virucidă și bactericidă. Este recomandat pentru suprafețe delicate și opacizante, sensibile la atacul chimic al soluțiilor pe bază de alcool.

Igienizarea și dezinfectarea sălilor de mese

Curățenia în sălile de mese trebuie făcută cu maximă seriozitate având în vedere că există un flux constant de persoane.

 • Se îndepărtează resturile alimentare de pe mese și se realizează aerisirea încăperii.
 • Se șterge de praf și se dezinfectează mobilierul, folosind o lavetă îmbibată în soluție dezinfectantă: mese, suprafețe scaune, mânere uși, pervaz geamuri, întrerupătoare.
 • Se colectează deșeurile menajere în recipienți adecvați ce conțin saci. După golirea recipientelor, acestea se spală și dezinfectează.
 • Personalul va acorda o atenție deosebită la igiena mainilor și va folosi soluții dezinfectante după manipularea deșeurilor.
 • Produsele de curățenie și dezinfectanții se vor păstra la loc ferit de lumină și departe de sursa de căldură.
 • Se curăță și se dezinfectează partea exterioară a dulapurilor.
 • Vitrinele în care se expune mâncarea trebuie golite și curățate.

Norme de igienă privind livrarea alimentelor la domiciliu

Serviciile de livrare la domiciliu trebuie să ofere siguranță și protecție împotriva îmbolnăvirii, atât în ceea ce privește persoana care livrează mâncarea cât și referitor la clienți. De asemenea, este esențial ca mâncarea să fie transportată într-un mod corect, pentru a nu se degrada.

 • Împachetarea alimentelor este important să asigure menținerea temperaturii necesare cerute de fiecare aliment în parte (63°C pentru mâncarea caldă și 8°C pentru mâncare rece).
 • Mâncarea vor fi transportată utilizând cutii termoizolante sau sisteme de păstrare la rece.
 • Se recomandă plățile online cu cardul, nu cele în numerar.
 • Se va evita delegarea serviciului de livrare către persoane care prezintă simptome de infecții.
 • Se vor purta mănuși de unică folosință la manipularea pachetelor de livrare.
 • Persoanele care livrează mâncare vor utiliza frecvent un gel dezinfectant antibacterian pentru igiena mâinilor.
 • În sezonul cald produsele perisabile trebuie să fie transportate în autovehicule dotate cu corpuri frigorifice sau izoterme, mai ales când distanța de parcurs este mai mare și există riscul să se degradeze.

Igienizarea și dezinfectarea grupurilor sanitare

Toaleta reprezintă un loc foarte frecventat atât de clienți cât și de angajați, motiv pentru care este important să se acorde o atenție specială curățării și dezinfectării. O toaletă insalubră, în care există miros neplăcut și șervețele aruncate pe jos, va afecta în mod categoric imaginea localului. Este important să se ia în considerare următoare măsuri:

 • Dimineața, înainte de deschiderea localului, și seara după plecarea clienților se vor igieniza vasele de toaletă, lavoarele, chiuvetele, robineții, pardoselile. Igienizarea se va face și în timpul zilei după fiecare câteva ore, în funcție de cât de aglomerat este localul. Se recomandă utilizarea de produse biocide
 • Se vor dezinfecta manerele ușilor și dispenserul pentru hârtie igienică. În măsura în care recipientul de săpun lichid este mobil, se poate opta pentru montarea unui dozator săpun lichid sau a unui dozator cu senzor săpun lichid.
 • Se va utiliza un mop din microfibră special dedicat pentru zona băilor.
 • Pentru depozitarea echipamentelor de curățare – dezinfectanți și detergenți, se recomandă să fie alocată o cameră sau un dulap special. 

Care sunt zonele care necesită dezinfectare frecventă?

În mod cert, zonele destinate clienților necesită o atenție sporită din perspectiva dezinfectării. Asta nu înseamnă însă că spațiile de producție sau cele destinate angajaților pot fi ignorate.

Ce poți face pentru a susține dezinfectarea în unitățile de alimentație publică?
 • Asigură-te că suprafețele atinse frecvent sunt curățate și dezinfectate de mai multe ori pe zi: mânerele ușilor, întrerupătoarele, casele de marcat, stațiile de lucru, mese și scaune, blaturi/baruri, suporturi pentru condimente, telecomenzi, etc.
 • Suprafețele care intră în contact cu alimentele trebuie spălate, clătite și dezinfectate după fiecare utilizare: veselă, tacâmuri, pahare, suprafețe pentru preparare alimentelor și echipamente pentru prepararea băuturilor.
 • Curățarea și dezinfectarea frecventă a podelelor și a zonelor de acces.
 • Asigură-te că mașina de spălat vase funcționează la o temperatură de minim 60 grade Celsius și că sunt utilizați detergenți și dezinfectanți corespunzători.
 • Curățarea și dezinfectarea toaletelor se va face în mod regulat.
 • Asigură consumabile adecvate pentru a sprijini o igiena mainilor. Consumabilele includ săpun, dezinfectant pentru mâini care conține cel puțin 60% alcool, prosoape de hârtie, șervețele dezinfectante.

Măsuri alternative pentru prevenirea infecțiilor

Pentru a-ți călca din nou pragul, este necesar ca fiecare client să se simtă în siguranță în compania ta și a serviciilor sau produselor pe care i le oferi. Din această perspectivă, poți avea în vedere eliminarea elementelor care sporesc riscul de transmitere al germenilor.

Astfel, poți lua în considerare:

 • Înlocuirea meniurilor clasice fie cu unele de unică folosință, fie cu versiuni digitale disponibile prin scanarea unui cod QR.
 • Eliminarea articolelor partajabile, cum ar fi recipientele pentru condimente și înlocuirea lor cu versiuni porționate.
 • Organizarea eficientă a spațiului, astfel încât să se asigure o distanță suficientă între mese.
 • Plasarea de recipiente cu dezinfectant pentru mâini în cât mai multe zone ale încăperilor.
 • Utilizarea de etichete (cu mesaje personalizate) pentru zonele recent dezinfectare (mese, scaune, podele, mânerele ușilor, etc.), astfel încât clienții să conștientizeze accentul pus pe dezinfectare.

dezinfectarea în unitățile de alimentație publică - Curățarea, igienizarea și dezinfectarea în unitățile de alimentație publică

Concluzie

Dezinfectarea în unitățile de alimentație publică joacă un rol crucial în asigurarea siguranței alimentare și protejarea sănătății consumatorilor. Această practică este esențială pentru prevenirea îmbolnăvirilor și reducerea riscului de transmitere a bolilor alimentare. Normele stricte de igienă și dezinfectare contribuie la respectarea standardelor impuse de autoritățile competente și la menținerea unei imagini pozitive pentru afacere. Astfel, dezinfectarea corespunzătoare în unitățile de alimentație publică este vitală pentru protejarea sănătății publice și asigurarea unui mediu sigur și igienic pentru consumatori.

Bibliografie:

https://www.webstaurantstore.com/blog/3208/cleaning-sanitizing-disinfecting.html
https://www.safetyandquality.gov.au/sites/default/files/2021-06/environmental_cleaning_information_for_cleaners_fact_sheet.pdf
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=1220
0
0
Cos Cumparaturi