Dezinfectanți profesionali produși in România. Cu responsabilitate!

De ce apare mucegaiul și care sunt pericolele pentru sănătate?

Mucegaiul este termenul colocvial folosit pentru ciupercile de interior. Sporii fungici apar în mod natural în aer liber și pot fi ușor transferați în interior și pot sta pe suprafețe. Sporii de mucegai sunt extrem de rezistenți și au evoluat pentru a se adapta pentru a supraviețui în condiții suboptime. Persoanele care trăiesc cu mucegai sunt mai susceptibile de a suferi de boli respiratorii, infecții, alergii sau astm. Folosirea unor soluții antimucegai, cât și alte măsuri de precauție sunt extrem de eficiente pentru prevenirea și eradicarea mucegaiului.

Dar cum alegi o soluție antimucegai eficientă? Fie că este o iarnă rece, umedă sau o vară caldă și umedă, activitățile de acasă pot duce la umezeală în interior și la apariția petelor de mucegai. Mucegaiul poate să apară pe pereți, haine, cărți, jucării și mai ales în baie. Poate transforma bunurile prețioase în relicve mucegăite care par bune de aruncat la gunoi. Dar este și un pericol pentru sănătate? Ce efecte poate avea mucegaiul asupra corpului uman, respectiv asupra sănătății?

Ce este mucegaiul?

Mucegaiul este o formă de ciupercă. Există multe tipuri diferite și pot apărea atât în interior, cât și în exterior.

Mucegaiurile produc spori, care se răspândesc plutind în aer. Sporii de mucegai sunt prezenți în toate mediile interioare. Nu există nicio modalitate de a preveni sporii, iar aceștia pot persista mult timp în condiții în care mucegaiul în sine nu poate crește.

Sporii de mucegai se dezvoltă în medii care sunt umede și calde, slab ventilate, așa că atunci când aterizează pe un loc umed, încep să crească. Petele de mucegai se pot dezvolta pe o varietate de suprafețe diferite, inclusiv țesături, hârtie, lemn, sticlă și plastic. Pe măsură ce cresc, pot digera materialul pe care cresc.

Mucegaiul apare întotdeauna din cauza umidității dintr-o încăpere. Condensul și aburii din baie sau din bucătărie cresc umiditatea. Sporii de mucegai au nevoie de numai 24-48 de ore pentru a se dezvolta, așa că, dacă umiditatea crește peste 60-65%, este posibil ca primele pete de mucegai să apară în 24 de ore. 

Ce este condesul și cum influențează apariția mucegaiului?

Condensul reprezintă o sursă semnificativă de dezvoltare a mucegaiului în interiorul locuințelor. În timpul iernii, când temperaturile scad, este probabil să observi acumularea de apă pe suprafețele reci din cameră, cum ar fi ferestrele sau colțurile. Același fenomen poate apărea și în timpul verii, când temperatura din exterior depășește cea din interiorul casei. O soluție eficientă pentru prevenirea apariției mucegaiului constă în asigurarea unei bune ventilații și încălziri adecvate în fiecare cameră, în special în sezonul rece. Această abordare simplă se dovedește a fi extrem de eficientă în combaterea mucegaiului.

Defecte structurale care cauzează mucegai

Defectele structurale pot crea un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului în interiorul locuințelor sau altor spații. Aceste probleme pot include fisuri sau deteriorări ale acoperișului, jgheaburilor sau sistemului de scurgere a apei, infiltrații de apă în pereți sau fundație, sau probleme de izolare termică. De obicei, aceste deficiențe nu sunt evidente până când mucegaiul nu s-a instalat deja și nu a început să fie vizibil.

Pentru a preveni apariția mucegaiului și pentru a menține un mediu sănătos în interiorul clădirilor, este esențial să efectuați inspecții periodice ale locuinței sau spațiului de lucru. Aceste inspecții ar trebui să vizeze identificarea și remedierea oricăror probleme structurale care ar putea contribui la acumularea de umiditate și, implicit, la formarea mucegaiului. Acest lucru poate include verificarea integrității acoperișului, a jgheaburilor și a sistemului de scurgere a apei, precum și repararea imediată a eventualelor fisuri sau infiltrări de apă în pereți sau fundație.

Prin abordarea proactivă a problemelor structurale și asigurarea unei întrețineri adecvate a clădirii, puteți reduce riscul de apariție a mucegaiului și puteți contribui la crearea unui mediu interior sănătos și sigur pentru ocupanți.

Unde se dezvoltă mucegaiul?

Mucegaiul care se dezvoltă în spatele pereților este un fenomen obișnuit, deoarece este mult mai subtil și greu de detectat. Foarte des mucegaiul se poate forma în spatele tapetului, deoarece adezivul folosit pentru a lipi hârtia de perete va reține adesea umezeala.

Subsolurile sunt cunoscute pentru faptul că au multă umezeală, ceea ce le face ideale pentru dezvoltarea mucegaiului. Deși pete mici de mucegai pot părea inofensive, trebuie avut în vedere faptul că mucegaiul poate cauza probleme majore de sănătate.

Băile sunt, de asemenea, predispuse la formarea fungilor, deoarece sunt spații umede în mod natural, care pot fi dificil de ventilat. Mucegaiul se poate forma pe pereți, pe ferestre și chiar în spațiile dintre plăcile de gresie și faianță, mai ales în timpul iernii.

Sfatul Klintensiv: Igienizează eficient suprafețele, iar apoi aplică o soluție anitmucegai, mai ales în zonele predispuse la umezeală. Folosirea unui dezinfectant antifungic eficientizează procesul de prevenire a mucegaiului.

Cât de periculos este mucegaiul pentru sănătatea umană?

Mucegaiul poate fi dificil de identificat, deoarece adesea se prezintă sub forma unui “puf” sau pare a fi o pată de murdărie sau o zonă decolorată. Deși mucegaiurile negre, verzi sau albe sunt cele mai comune, ele pot lua și alte culori, cum ar fi gri, portocaliu sau maro, și pot suferi modificări în funcție de vârstă sau stadiul de dezvoltare.

Este important de remarcat că prezența mucegaiului în interiorul locuințelor sau spațiilor de lucru poate avea consecințe asupra sănătății. Mucegaiul poate declanșa simptome precum congestie nazală, strănut, tuse, respirație șuierătoare și poate agrava afecțiunile respiratorii, inclusiv astmul și alergiile. Prin urmare, identificarea și eliminarea mucegaiului din medii interioare sunt esențiale pentru menținerea unui mediu de trai sau de lucru sănătos și sigur.

Printre persoanele care sunt mai susceptibile la aceste simptome și la alte efecte grave asupra sănătății se numără cele cu:

  • sistem imunitar slăbit
  • alergii
  • astm sever
  • boli pulmonare cronice, obstructive sau alergice

Cum se poate preveni apariția mucegaiului?

Ventilarea corectă a încăperilor

Aerisirea este o modalitate excelentă antimucegai în orice tip de spațiu. Deoarece nu este întotdeauna practic să ținem geamurile deschise pentru a aerisi încăperile, specialiștii sugerează folosirea unui dezumidificator. Optează pentru un dezumidificator cu senzor automat, deoarece acesta va intra în funcțiune atunci când aerul din încăpere va ajunge la o umiditate de peste 60%.

Alte opțiuni includ instalarea de guri de aerisire la ferestre, deși aceasta nu este o modalitate eficientă de a evita sporii de mucegai. Ținerea ferestrelor deschise este impracticabilă în lunile de iarnă, dar dacă este posibil, se recomandă aerisirea naturală de câteva ori pe zi pentru câteva minute. 

De menționat aici faptul că aerisirea locuinței necesită gestionarea circulației aerului, așa că cel mai bine este să se deschidă toate ferestrele și ușile în același timp, atunci când afară este răcoare, cum ar fi dimineața și noaptea. De asemenea, este recomandată lăsarea ferestrelor deschise atunci când este mai cald în interior decât afară.

Încălzirea încăperilor

Este de înțeles faptul că ne dorim cu toții să economisim costurile de încălzire, dar una dintre cele mai bune tehnici de prevenire a mucegaiului este menținerea încălzirii pornite. 

Dacă vrei cu adevărat să eviți mucegaiul în casa ta, atunci evită răcirea completă a camerelor. Temperatura ideală pentru camerele de zi ar trebui să fie de 20°C, 23°C pentru baie și camerele copiilor și 16 grade Celsius pentru dormitor și bucătărie. Este recomandat să nu lași niciodată temperatura locuinței să scadă sub 14 grade Celsius.

Uscarea zonelor umede

Dacă mucegaiul nu se poate dezvolta fără umiditate, atunci asigură-te că orice pete de umezeală care s-au format în urma unor scurgeri, a unor ploi abundente sau a unei deversări sunt gestionate rapid. Chiar și uscarea pereților și a gresiei după un duș poate ajuta la evitarea mucegaiului.

Uscarea hainelor pe calorifere

Uscarea hainelor pe un calorifer poate cauza probleme serioase. Creșterea rapidă a umidității din aer va crea cu siguranță pete de umezeală în încăpere. Iar de aici la apariția petelor de mucegai este doar un pas. 

Cel mai bine este să ca hainele să fie uscate imediat după spălare, în md ideal afară. O alternativă este folosirea unui uscător de rufe cu tambur, dar acestea pot produce adesea condens, crescând umiditatea.

Utilizarea de produse rezistente la mucegai

Una dintre cele mai bune modalități de a preveni apariția mucegaiului este folosirea de produse rezistente la mucegai în timpul renovărilor casei, de exemplu, plăci de gips-carton și izolații rezistente la mucegai, la fel și vopselele de tip solutii antimucegai pereti.

Sfatul Klintensiv: Soluțiile pe bază de amestestec de săruri de amoniu sunt excelente pentru pentru tratarea la suprafață și în profunzime a suprafețelor contaminate cu fungi, bacterii, drojdii sau mucegaiuri vizibile (în general sub formă de igrasie).

Cum poți scăpa de petele de mucegai?

Din cauza varietății și intensității mucegaiului, nu există un tratament unic, iar anumite tipuri de fungi necesită îndepărtarea profesională. 

Curățarea casei cu o solutie antimucegai este o abordare simplă și rapidă. După ce mucegaiul a fost îndepărtat, este esențială uscarea corespunzător a suprafeței pentru a preveni revenirea mucegaiului.

Cei mai mulți oameni cred că, dacă vor curăța casa în mod regulat, nu vor avea probleme cu mucegaiul, însă e important de avut în vedere că nu murdăria este problema, ci ventilația necorespunzătoare. Bineînțeles, păstrarea curățeniei în casă identificarea petelor de mucegai, caz în care se va putea utiliza timpuriu cea mai buna solutie antimucegai.

Este important de reținut faptul că mucegaiul se poate dezvolta pe aproape orice suprafață, inclusiv pe haine, covoare, alimente, interiorul pereților, țevi, tavan și așa mai departe. De asemenea, este esențial să observi cât mai curând posibil orice deversare sau acumulare de apă sau umiditate. A lăsa umezeala să persiste este o cale dovedită pentru a încuraja formarea mucegaiului. Un prosop murdar pe podea, de exemplu, ar putea cauza probleme.

Odată ce ai o problemă cu mucegaiul, indiferent de câte ori cureți, freci, vopsești, problema va persista în cazul în care nu folosești o soluție antimucegai și nu rezolvi problema lipsei de ventilație.

Cum alegi o soluție antimucegai eficientă?

Există două tipuri de fungicide: spray-uri și soluțiile pe bază de clor. Pentru utilizatorii casnici se recomandă utilizarea unei soluții anitmucegai spray, acesta fiind mai ușor de folosit. De avut în vedere faptul că unele soluții antimucegai sunt potențial periculoase în cazul în care nu sunt folosite confirm recomandărilor oferite de producător.

Rolul principal al soluțiilor antifungice este de a îndepărta mucegaiul invizibil prin distrugerea ciupercii prin oxidare. 

Sfatul Klintensiv: Utilizarea unui produs compatibil cu multi-suprafețe îți va ușura sarcina de a igieniza și dezinfecta suprafețele, aliminând în același timp sporii de mucegai.  

Precauții la utilizarea fungicidului

  • Nu utiliza solutie antimucegai într-o poziție mai mare decât nivelul ochilor
  • Nu utiliza în alte locuri decât cele specificate
  • În momentul utilizării produselor, se impune mbunătățirea ventilației din încăpere
  • Nu se recomandă combinarea produselor, în special cu un detergent acid
  • Nu se va utliza o cantitate mare deodată sau pentru o perioadă lungă de timp
  • Se va consulta întotdeauna descrierea produsului și specificațiile referitoare la aplicare, inclusiv în cazul unei solutii antimucegai pereti

Concluzii

Pentru a controla mucegaiul în interiorul spațiilor închise, este esențial să se controleze nivelul umidității. În cazul în care mucegaiul este deja prezent este crucial să se efectueze o curățare promptă folosind soluții antimucegai adecvate. De asemenea, este extrem de important să se asigure uscarea completă a zonelor și obiectelor afectate într-un interval de timp de 24 – 48 de ore, pentru a preveni reapariția sporilor fungici și a inhiba dezvoltarea ulterioară a mucegaiului. Menținerea unui nivel optim de umiditate în interiorul locuinței sau spațiului de lucru și efectuarea unor inspecții periodice pentru detectarea și remedierea rapidă a problemelor legate de umiditate pot contribui semnificativ la prevenirea și controlul mucegaiului.

Lasă un comentariu

0
0
Cos Cumparaturi